ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε ο μήνας του μέλιτος για τον Πρόεδρο- Πίεση και εκ των έσω

Πέρασε ο μήνας του μέλιτος για τον Πρόεδρο- Πίεση και εκ των έσω

Εξαντλείται η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία αρχίζει πλέον να αισθάνεται την πίεση όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από στελέχη των συνεργαζόμενων κομμάτων.

Η χθεσινή άρον άρον δημοσιοποίηση του αναλυτικού καταλόγου με όσους έκαναν χρηματική εισφορά στο εκλογικό επιτελείο Χριστοδουλίδη, είναι κίνηση εκτόνωσης της πίεσης που ασκήθηκε τις τελευταίες μέρες ακόμη και από κόμματα της συμπολίτευσης.

Κοινοβουλευτικό φρένο

Οι δύο ήττες που δέχθηκε την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής, είναι πρώτο σημάδι των δυσκολιών που να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η οποία όχι μόνον δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά δεν στηρίζεται από ένα ισχυρό κόμμα, το οποίο την κρίσιμη στιγμή μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτικό ανάχωμα.

Οι ψήφοι που συγκεντρώνουν στη Βουλή τα συνεργαζόμενα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ δεν αρκούν για να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του κυβερνητικού στρατοπέδου, όπως φάνηκε από την τύχη που είχε το νομοσχέδιο για μείωση στο 50% της έκπτωσης στο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Ακόμη και τα συνεργαζόμενα κόμματα καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση, προφανώς λόγω του φόβου για πολιτικό κόστος, και υιοθέτησαν, μαζί και με το ΑΚΕΛ, την πρόταση του ΔΗΣΥ για συνέχιση της υφιστάμενης μείωσης των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ως εκ τούτου οι φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη θα παραμείνουν μειωμένοι κατά 8.32 σεντ το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6.32 σεντ το λίτρο. Η κυβερνητική πρόταση βασίστηκε στη θέση του Υπουργείου Οικονομικών ότι η σταθεροποίηση των τιμών των πετρελαιοειδών διεθνώς δικαιολογούσε μείωση στους φόρους κατανάλωσης στο 50%.

Αγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς την τύχη του Νόμου, εάν δηλαδή θα τον αναπέμψει ή όχι. Εξελίξεις θα υπάρχουν τις επόμενες μέρες, μετά από γνωμάτευση που θα πάρει από τον Γενικό Εισαγγελέα. Η δεύτερη ήττα που δέχθηκε η κυβέρνηση από τη Βουλή, είναι η καταψήφιση της αναπομπής από τον Πρόεδρο της του Νόμου για την διαχείριση Τουρκοκυπριακών περιουσιών. Παρόλον ότι πρόκειται για ένα θέμα ήσσονος σημασίας, είναι προφανές ότι φέρνει την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση.

Ερχονται μέτρα για ΦΠΑ

Παρά την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για μείωση της έκπτωσης στο φόρο για τα καύσιμα, στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης, υπεραμύνθηκαν των πολιτικών της κυβέρνησης και επέκριναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υπερβολική και άδικη ευαισθησία. Ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση προωθεί πολιτικές που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πάντως την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ο κατάλογος των προϊόντων που θα απαλλαγούν του ΦΠΑ για έξι μήνες, ως πρώτο μέτρο για αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Ο κατάλογος των προϊόντων με μηδενικό συντελεστή, θα περιλαμβάνει το ψωμί, το γάλα, τα αυγά, τις παιδικές τροφές, τις πάνες βρεφών, το παιδικό γάλα και τις πάνες ενηλίκων. Η κυβερνητική πρόταση για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, η οποία χαιρετίστηκε από όλα τα κόμματα, γίνεται στη βάση ευρωπαϊκής Οδηγίας. Πέραν των πιο πάνω προϊόντων που θα εξαιρεθούν του ΦΠΑ, θα ακολουθήσει άλλη ρύθμιση για προϊόντα με μειωμένο ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα από 19% στο 5%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top