ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Η μη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι επιλογή» - «Η συνέχιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων είναι καταστροφική για το σύνολο του κυπριακού λαού»

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Η μη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι επιλογή» - «Η συνέχιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων είναι καταστροφική για το σύνολο του κυπριακού λαού»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χρίστοδουλίδης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, προσφώνησε το απόγευμα της Παρασκευής το συνέδριο.

Μετά την ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε ανοικτή συζήτηση με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως νέο πολιτικό στον οποίο ακουμπά το έθνος μας πολλές ελπίδες.

Η συζήτηση διεξήχθη ως ακολούθως:

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, πώς βλέπετε τον ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας, και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία και οι δύο ανατρέχουν ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου –που πρέπει να πούμε ότι είναι η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή;

Απάντηση: Να ξεκινήσω λέγοντας ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής γειτνιάζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας. Διακυβεύονται εκεί πολλά συμφέροντα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να έχουμε ξεκάθαρους στόχους στην περιοχή, ξεκάθαρη στρατηγική. Ο ρόλος της Κύπρου και της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως οι χώρες που εκπροσωπούν, αν θέλετε, την περιοχή στις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, είναι να αναδείξει τη σημασία της περιοχής για τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διεθνής προσοχή σήμερα, δικαιολογημένα, είναι στραμμένη στην Ουκρανία. Είναι στραμμένη στις συνέπειες της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό έχει οδηγήσει το διεθνές ενδιαφέρον να είναι σαφώς πιο μειωμένο για τις εξελίξεις στην περιοχή, για το τι γίνεται στη Μέση Ανατολή και το τι γίνεται ευρύτερα στις χώρες του Κόλπου. Και εδώ είναι δική μας ευθύνη, ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη της Ελλάδας και της Κύπρου, που ναι πολύ σωστά στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πολιτική στην Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή να κρατήσουμε το ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, άκουσα στην ομιλία σας να αναφέρεστε στην ενέργεια. Να αναφέρεστε στο φυσικό αέριο. Θέλω να γίνετε αναλυτικότερος, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο θέμα της περιόδου στη συμβολή των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αυτό ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφάλειας που δίνει έναν νέο ρόλο στην Ευρώπη;

Απάντηση: Η μεγαλύτερη αδυναμία της Ευρώπης στη σημερινή κρίση με την Ουκρανία, με αφορμή τη ρωσική εισβολή, είναι η ενεργειακή της εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σίγουρα η Ανατολική Μεσόγειος από μόνη της δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν υπάρχουν τέτοιες ποσότητες που μπορούν συνολικά να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά σίγουρα υπάρχουν εκείνες οι ποσότητες που θα μπορούν να αμβλύνουν την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει στην περιοχή και αναμένουμε να υπάρξει περισσότερη τεχνική οικονομική στήριξη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό της περιοχής που σύμφωνα με τους ειδικούς, σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς, τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης μπορούν να καλύψουν 15-16% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα 25 χρόνια.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, αισίως φέτος κλείνω 40 χρόνια στη δημοσιογραφία, από το 1983. Θυμούμαι πάντοτε να γράφουμε για την Κύπρο και το Κυπριακό και θυμούμαι πάντοτε να υπάρχει μια εσωτερική συζήτηση στις εφημερίδες ότι το Κυπριακό δεν πουλάει, γιατί είναι ένα χρονίζον θέμα, ένα θέμα που έχουν χαθεί οι ελπίδες του έθνους ότι μπορεί να λυθεί. Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν αν αυτό ισχύει ή όχι. Εγώ θα μου επιτρέψετε, το κάνω για πρώτη φορά, να πω με συναισθηματική φόρτιση ότι είμαστε όλοι Κύπριοι και πρέπει να το λέμε δυνατά. Το λέμε για την Ουκρανία, το λέμε για τη Γαλλία. Είμαστε όλοι Κύπριοι. Και θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχουν ελπίδες, πραγματικές ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού και τι ρόλο θα έπαιζε η επίλυσή του ως ενισχυτικό στοιχείο στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Απάντηση: Να σας ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα για το σχόλιο σας, αλλά και να αξιοποιήσω την παρουσία του Πρωθυπουργού εδώ για να ευχαριστήσω για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Μιλήσαμε προηγουμένως για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από ιδρύσεώς της το 1960 σε εξωτερικό επίπεδο ήταν η ένταξή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν θα μπορούσε να ήταν πραγματικότητα αν δεν υπήρχε η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής των Ελλήνων. Θέλω απλώς και εγώ να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να ευχαριστήσω, εκ μέρους του Κυπριακού λαού.

Αγαπητέ Νίκο, ασχέτως αν πουλάει ή όχι το Κυπριακό, για μας η μη επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί επιλογή. Η συνέχιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων είναι καταστροφική για το σύνολο του κυπριακού λαού, για ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Είναι αρνητικό για την περιοχή μας και από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε να δημιουργηθούν δεδομένα που θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που, αν θέλετε, προσεγγίζουμε και αυτή τη νέα προσπάθεια σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών. Πριν λίγο καιρό ήμουν στις Βρυξέλλες. ήταν η πρώτη μου παρουσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχα προηγουμένως την ευκαιρία να δω τους Προέδρους θεσμικών οργάνων, εκφράζοντας μια, αν θέλετε, νέα προσέγγιση σε σχέση με το Κυπριακό. Ξέρετε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Η Τουρκία, η Κύπρος, η Ελλάδα θα είναι πάντα γειτονικά κράτη. Και φυσικά επιθυμούμε με τους γείτονές μας να έχουμε άριστες σχέσεις. Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορούν να υπάρξουν αυτές οι άριστες σχέσεις. Και η δική μας νέα, αν θέλετε προσέγγιση είναι η ετοιμότητά μας να συζητήσουμε μια θετική ατζέντα για την Τουρκία και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1976. Κάθε επόμενη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού τα δεδομένα ήταν σαφώς χειρότερα και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ήταν σαφώς πιο αρνητικά, ειδικά για τους Ελληνοκύπριους. Η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που οι συγκλίσεις που πετύχαμε στο τραπέζι των συνομιλιών ήταν πιο θετικές από την προηγούμενη προσπάθεια, ήταν η τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία και ένας βασικός λόγος που υπήρξαν αυτές οι θετικές εξελίξεις ήταν η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι των συνομιλιών. Και ναι, θεωρούμε ότι με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών –δεν μιλάμε για αντικατάσταση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, μιλάμε για ενίσχυση των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης– θεωρώ ναι, ότι ο στόχος είναι εφικτός.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, θα κλείσω ζητώντας ένα σύντομο σχόλιο σας για τις ελληνικές και για τις τουρκικές εκλογές που γίνονται με απόσταση μιας εβδομάδας και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα αποτελέσματά τους στην επόμενη μέρα στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Απάντηση: Δεν ψηφίζουμε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Τουρκία. Σίγουρα μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι εκλογές και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Εκείνο, όμως, που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι τι ελπίζουμε. Ελπίζουμε μέσα από τις εκλογές θα υπάρξει σταθερότητα και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Για εμάς το βασικό ζητούμενο μέσα από τις εκλογές είναι να υπάρξουν σταθερές και ισχυρές κυβερνήσεις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top