ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έδωσε το στίγμα για το αύριο στον ΔΗΣΥ κι έστειλε μήνυμα ενότητας η Αννίτα – «Από την αίθουσα πρέπει να βγούμε ξανά οικογένεια»

Έδωσε το στίγμα για το αύριο στον ΔΗΣΥ κι έστειλε μήνυμα ενότητας η Αννίτα – «Από την αίθουσα πρέπει να βγούμε ξανά οικογένεια»

Το στίγμα των προθέσεων και επιδιώξεων της για την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ, τονίζοντας την ανάγκη ενότητας και συστράτευσης, έδωσε από το βήμα του Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος, η Πρόεδρος της Παράταξης και Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν την υποψηφιότητά της, υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι «μόνο μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες. Και συλλογικά να σχεδιάσουμε και να πορευτούμε στην επόμενη ημέρα».

Μια επόμενη ημέρα που, όπως εξήγησε, «θα διασφαλίζει το μέλλον και την προοπτική της ιστορικής μας παράταξης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει και που έχει ανάγκη ο τόπος».

Παράλληλα διεμήνυσε πως, «ότι η χώρα χρειάζεται έναν δυνατό Δημοκρατικό Συναγερμό, δεν αποτελεί καθόλου ένα εύηχο σύνθημα για να χαϊδεύουμε τα δικά μας αυτιά».

Την ίδια η κ. Δημητρίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μαζί, θα κλείσουμε τις ρωγμές. Μαζί θα δυναμώσουμε τα θεμέλιά μας. Μαζί θα περιφρουρήσουμε την ενότητα στην πράξη. Και ναι θα φέρουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό ψηλά, εκεί που τον ονειρευόμαστε, εκεί που του αξίζει».

Αναφερόμενη στα όσα ακολούθησαν την ήττα στις Προεδρικές Εκλογές, έκανε λόγο για «καταστάσεις και συμπεριφορές καθόλου αντάξιες της ιστορίας και της προσφοράς της παράταξης και των ηγετών της. Όχι αντάξιες των ανιδιοτελών αγώνων των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μας, που έχουν δώσει, πολλές φορές, όλο τους το είναι, για να είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Και τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας».

Την ίδια ώρα τόνισε πως, «την ήττα μπορεί να την αντέξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Τη διχόνοια όχι. Γι’ αυτό σήμερα σας καλώ, και επικαλούμαι την παραταξιακή σας ηθική: Μιλήστε μέσα από την καρδιά σας. Πείτε τις διαπιστώσεις σας, τις διαφωνίες, την αλήθεια. Δείξτε μας τα λάθη μας. Καταθέστε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας. Τις οποίες θα καταγράψουμε με προσοχή».

«Όταν όμως τελειώσει αυτή η Συνεδρία, και σβήσουν τα φώτα, να αφήσετε εδώ τις απογοητεύσεις σας. Την οργή, την πίκρα και τη στενοχώρια σας. Γιατί από την αίθουσα πρέπει να βγούμε ξανά οικογένεια. Πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ», ανέφερε, μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Αυτούσια η ομιλία της Προέδρου του ΔΗΣΥ:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Αγαπητέ τέως Πρόεδρε της ΚΔ και Επίτιμε Πρόεδρε του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη
Φίλε τέως Πρόεδρε του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου
Φίλε Απερχόμενε Αναπληρωτή Πρόεδρε
Φίλε Κοινοβουλευτικέ,
Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι του κόμματος,
Ιστορικά και ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού,
Δήμαρχοι και κοινοτάρχες, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι,
τοπικά μας στελέχη, επαρχιακοί γραμματείς,
Εκπρόσωποι της περήφανης μας Νεολαίας, Νεδησύτες και Νεδησυτισσες, Πρωτοπόροι και Πρωτοπόρες, Εκπρόσωποι της ΟΝΕ, ΓΟΔΗΣΥ, Πρεσβυτέρων και Παναγροτικού
Αγαπημένοι μου Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,
Σύνεδροι του Παγκυπρίου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού,
Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη μαζική σας παρουσία στη σημερινή, πολύ σημαντική Σύνοδο του Παγκυπρίου Συνεδρίου. Γιατί εσείς είστε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Η ραχοκοκαλιά, η καρδιά και η ψυχή του. Γιατί μόνο μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες. Και συλλογικά να σχεδιάσουμε και να πορευτούμε στην επόμενη ημέρα.

Μια επόμενη ημέρα που θα διασφαλίζει το μέλλον και την προοπτική της ιστορικής μας παράταξης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει
και που έχει ανάγκη ο τόπος. Ότι η χώρα χρειάζεται έναν δυνατό Δημοκρατικό Συναγερμό, δεν αποτελεί καθόλου ένα εύηχο σύνθημα για να χαϊδεύουμε τα δικά μας αυτιά.

Το εισπράττουμε, το εισπράττετε και εσείς. Όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά ακόμη και από αυτούς που προεκλογικά μας ασκούσαν σκληρή κριτική.
Και είναι οι ίδιοι που σήμερα εμφανίζονται να αγωνιούν για τη στάση που θα τηρήσουμε έναντι της κυβέρνησης. Ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που προδιαγράφονται καθώς πλέον αντιλαμβάνονται ότι όσα επισημαίναμε προεκλογικά για τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας,
ήδη επιβεβαιώνονται.

Αγαπημένες μου φίλες και φίλοι,

Απευθύνομαι για πρώτη φορά σε εσάς ως Πρόεδρος του κόμματος και δεν θα μπορούσα να μην εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εμπιστοσύνη. Αισθάνομαι συγκίνηση, δέος και απεριόριστη ευθύνη.

Αισθάνομαι συγκίνηση επειδή όλοι εσείς, τα στελέχη της πρώτης γραμμής αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες των μελών μας, επιλέξατε να εμπιστευθείτε σε εμένα – μαζί και με τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας ασφαλώς που θα εκλεγούν σε λίγες ημέρες - τη μελλοντική πορεία της μεγάλης μας παράταξης.

Με τον τρόπο αυτό επιλέξατε να περιβάλετε με εμπιστοσύνη την νέα γενιά του κόμματός μας. Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά, ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει η πλέον σύγχρονη πολιτική δύναμη του τόπου.

Μια δύναμη μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού που, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους νέους και τις γυναίκες, ανοίγει δρόμους και δημιουργεί πρότυπα στην κοινωνία.

Σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων, που είχατε το θάρρος να δώσετε τη σκυτάλη στα πολιτικά σας παιδιά. Και σας βεβαιώνω οι πόρτες του ΔΗΣΥ θα είναι πάντα ανοικτές για όλες και όλους ανεξαιρέτως αφού η παράταξή μας είναι και θα παραμείνει η παντοτινή μας οικογένεια.

Αισθάνομαι δέος, επειδή καλούμαστε να συνεχίσουμε την πορεία που διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας – πορεία που χάραξε ο ιδρυτής, ο οραματιστής πολιτικός, ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης.

Πορεία που συνέχισαν για το καλό της χώρας καταξιωμένοι ηγέτες, όπως ο Γιαννάκης Μάτσης, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Προπάντων, όμως, αισθάνομαι ευθύνη. Ευθύνη να τιμήσω το συμβόλαιο εμπιστοσύνης που συνομολογήσαμε μαζί και μαζί θα υλοποιήσουμε.

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, σας ζήτησα να στηρίξετε την υποψηφιότητά μου και το πολιτικό πλαίσιο που την σκιαγραφούσε. Σε αυτό το κάλεσμα, ανταποκριθήκατε θετικά και θέλω να γνωρίζετε ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως την σοβαρότητα της δέσμευσης που έχω αναλάβει έναντι σας. Είναι καθήκον μου να δικαιώσω την εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει.

Μαζί, θα κλείσουμε τις ρωγμές. Μαζί θα δυναμώσουμε τα θεμέλιά μας.
Μαζί θα περιφρουρήσουμε την ενότητα στην πράξη.

Και ναι θα φέρουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό ψηλά, εκεί που τον ονειρευόμαστε, εκεί που του αξίζει!

Φίλες και φίλοι,

Όλες και όλοι αναγνωρίζουμε τις συνέπειες που προκάλεσε το πρόσφατο μη επιθυμητό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές. Όχι μόνο την απώλεια της εξουσίας. Αυτό υπάγεται στους κανόνες της δημοκρατίας. Αλλά, κυρίως, τη διχόνοια. Το τραύμα που επέφερε η διάσπαση και όσα ακολούθησαν. Τόσο πριν τις εκλογές, όσο και ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο γύρο.

Καταστάσεις και συμπεριφορές καθόλου αντάξιες της ιστορίας και της προσφοράς της παράταξης και των ηγετών της. Όχι αντάξιες των ανιδιοτελών αγώνων των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μας, που έχουν δώσει, πολλές φορές, όλο τους το είναι, για να είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Και τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.

Γιατί, την ήττα μπορεί να την αντέξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
Τη διχόνοια όχι. Γι’ αυτό σήμερα σας καλώ, και επικαλούμαι την παραταξιακή σας ηθική:

Μιλήστε μέσα από την καρδιά σας. Πείτε τις διαπιστώσεις σας, τις διαφωνίες, την αλήθεια. Δείξτε μας τα λάθη μας. Καταθέστε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας. Τις οποίες θα καταγράψουμε με προσοχή.

Όταν όμως τελειώσει αυτή η Συνεδρία, και σβήσουν τα φώτα, να αφήσετε εδώ τις απογοητεύσεις σας. Την οργή, την πίκρα και τη στενοχώρια σας.

Γιατί από την αίθουσα πρέπει να βγούμε ξανά οικογένεια. Πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ!

Για να κάνουμε ξανά τον Δημοκρατικό Συναγερμό πρωταγωνιστή θα χρειαστεί από την ηγεσία σκληρή δουλειά. Αποφασιστικότητα και τόλμη. Αυτό αποτελεί και δική μου προσωπική υποχρέωση. Όμως, από τον καθένα και την καθεμία από εμάς, απαιτείται να εγκαταλείψουμε τοξικές συμπεριφορές, ψιθύρους και ρητορική που αντί να επουλώνει, μεγαλώνει την πληγή.

Και είμαι πεπεισμένη πως μαζί μπορούμε, και θα υπερβούμε τις δυσκολίες. Θα υποτάξουμε τους εγωισμούς μας για το καλό της παράταξης και του τόπου.

Φίλες και φίλοι,

Έχω ακούσει με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο Αβέρωφ, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Χάρη Γεωργιάδη. Έχουν ιδιαίτερη αξία, επειδή ακριβώς περιέχουν τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της πολιτικής μας ηγεσίας. Αυτών που καθοδήγησαν το κόμμα και την πατρίδα μας εδώ και μερικές δεκαετίες και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα.

Και που φυσικά, είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκλογική μας προσπάθεια.
Κύριοι Πρόεδροι και Κύριε Αναπληρωτή, σας ευχαριστώ ειλικρινά για τις ουσιαστικές και αναλυτικές σας τοποθετήσεις. Και για τα μηνύματα ενότητας που τις συνόδευαν. Και έχετε σημαντικότατο ρόλο και εσείς, ο καθένας προσωπικά να επιτελέσετε για να επιτευχθεί η ενότητα στην πράξη.

Έχω ακόμη καταγράψει τα σημεία που γίνονται διαφορετικές εκτιμήσεις, ερμηνείες και συμπεράσματα για όλα όσα προηγήθηκαν. Για λάθη και παραλείψεις. Όπως και εισηγήσεις για την μελλοντική πορεία του κόμματος.
Όπως ιδιαίτερη αξία θα έχουν οι διαπιστώσεις και οι προβληματισμοί όλων όσων είχαμε ενεργή συμμετοχή στην κοινή προεκλογική μας προσπάθεια. Τις οποίες θα ακούσουμε στη συνέχεια.

Ως Πρόεδρος του Κόμματος θεωρώ ωστόσο υποχρέωση μου να καταθέσω, και τη δική μου θέση. Αρχίζοντας απ’ το ότι ήταν αναπόφευκτο η παράταξή μας, μετά από μια δεκαετή διακυβέρνηση, με τις ομολογουμένως μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε μεταπολεμικά, να υποστεί φθορά. Για τους πολίτες, κυβέρνηση και κόμμα ήταν ένα. Κι όμως, δεν χάσαμε από τα μεγάλα, χάσαμε από τα μικρά.

Κρατήσαμε την οικονομία όρθια και δυνατή παραδίδοντας σταθερότητα και ανάπτυξη. Δημιουργήσαμε το ΓΕΣΥ. Στηρίξαμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας δημιουργώντας κοινωνικό δίχτυ προστασίας όσο καμία άλλη κυβέρνηση και εξασφαλίσαμε τους πόρους για το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ σε όλα τα επίπεδα.

Παρόλα αυτά, τους πολίτες πλήγωσαν στάσεις και συμπεριφορές. Λάθη και αδυναμίες της διακυβέρνησής μας, που είχαν αντίκτυπο και στην προεκλογική μας προσπάθεια.

Και το μήνυμα εδώ, είναι τουλάχιστον σε μένα απολύτως διακριτό: Ηγούμαστε δια του παραδείγματος. Καμία αλαζονική συμπεριφορά πρώτα δική μου και μετά της υπόλοιπης ηγεσίας και των στελεχών μας, δεν επιτρέπεται. Μόνο αν ο Δημοκρατικός Συναγερμός προχωρήσει με ταπεινότητα και υπευθυνότητα θα ξανακερδίσει τις καρδιές των συμπολιτών μας.

Το κόμμα έχει θεσμούς. Κανένας, απολύτως κανένας, δεν δικαιούται να αγνοεί τις δημοκρατικές του διαδικασίες. Ως ΔΗΣΥ, καταθέσαμε πλήρη και τεκμηριωμένη πολιτική πρόταση προς τους συμπολίτες μας. Η πραγματικότητα όμως είναι μία. Δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε, να πείσουμε γιατί η επιλογή μας αποτελούσε τη καταλληλότερη επιλογή για κάθε Κύπριο πολίτη.

Και όλες/όλοι όσες/οι είχαμε - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - σημαντικό ρόλο σε αυτή την εκλογική προσπάθεια, χρειάζεται να κάνουμε τη δική μας, προσωπική αυτοκριτική. Έχουμε χρέος εμείς ως ανώτατη ηγεσία - αλλά και όλοι εσείς που αποτελείτε την ραχοκοκκαλιά του κόμματος – να καλλιεργήσουμε μια πολιτική κουλτούρα που δεν θα ευνοεί φαινόμενα παραγοντισμού και τακτικισμού.

Με θεσμικό τρόπο και σαφείς καταστατικές διαδικασίες. Οι οποίες θα εμπεδώνουν ότι η ιδιότητα του μέλους, εκτός από δικαιώματα συνεπάγεται και συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Αγαπητοί και αγαπητές μου σύνεδροι,

Η ετυμηγορία των εκλογών ήταν σαφής. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ανέθεσε στον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου και της υλοποίησης των όσων προεκλογικά υποσχέθηκε.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό ανέθεσε τον ρόλο του ελέγχου των πεπραγμένων της κυβέρνησης, του ελέγχου υλοποίησης των δεσμεύσεων της αλλά και της αναχαίτησης επιβλαβών πολιτικών.

Είναι, εξάλλου, αξίωμα στη δημοκρατία, ότι κάθε κυβέρνηση που δεν ελέγχεται από μια ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση αναπτύσσει τάσεις αυταρχισμού, νεποτισμού και διαφθοράς. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός τη δεδομένη στιγμή είναι χρησιμότερος στην κοινωνία και στην κυβέρνηση, ασκώντας τον ρόλο μιας σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής παράταξης που ανήκει στην αντιπολίτευση.

Εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους μηχανισμούς ελέγχου που πρέπει να λειτουργούν σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Αλλά και υποχρεώνοντας την ίδια την κυβέρνηση να λογοδοτεί για προεκλογικές δεσμεύσεις και να επιδιώκει την πολιτική συνεννόηση.

Και είμαι απόλυτη σε αυτό, κανένας πολίτης δεν χρειάζεται ν’ ανησυχεί για την υπεύθυνη στάση μας στα κρίσιμα θέματα. Εμείς, ουδέποτε θα αφήσουμε το κράτος χωρίς προϋπολογισμό για να εξυπηρετήσουμε πολιτικές σκοπιμότητες. Ουδέποτε θα θέσουμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Θα ήθελα επί τη ευκαιρία να τονίσω και κάτι άλλο: Από την επόμενη κιόλας των εκλογών, κάποιοι - για τους δικούς τους λόγους - συντηρούν τη φημολογία για ενδεχόμενη συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Και επειδή πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι προς το συμφέρον και της παράταξης, αλλά και ευρύτερα της πατρίδας μας, να τερματιστεί οριστικά αυτή η ανούσια δημόσια συζήτηση...

...καταθέτω ενώπιον όλων εσάς, που αποτελείτε το Ανώτατο Συλλογικό Όργανο της Παράταξης μας, την πρόταση, το Συνέδριό μας σήμερα να υιοθετήσει αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, της 7ης Φεβρουαρίου 2023.

«Ο ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας. Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος_το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού.»

Αγαπητές φίλες και φίλοι Σύνεδροι,

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, προεκλογικά, έθεσε πολύ ψηλά των πήχη των προσδοκιών για τον ίδιο και την κυβέρνηση του. Δεν είναι σκοπός μου σήμερα να αναλωθώ σε μια αξιολόγηση των πρώτων δύο μηνών της παρούσας διακυβέρνησης. Θα δώσουμε στη νέα κυβέρνηση, με καλή πίστη, την ευκαιρία και το χρόνο που δικαιούται για να παράξει έργο. Αναμένουμε όμως ότι θα κατανοήσουν ότι ο τόπος χρειάζεται περισσότερη ουσιαστική διακυβέρνηση και λιγότερη επικοινωνιακή διαχείριση.

Όπως εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό πράξαμε για τόσα χρόνια. Γι’ αυτό, καθόλου τυχαίο δεν είναι που, σε κάθε δύσκολη στιγμή, το σύνολο της κοινωνίας στρέφεται στη δική μας παράταξη, προσβλέποντας στη δική μας υπευθυνότητα για να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα.

Το μήνυμα λοιπόν είναι σαφές. Θα στηρίζουμε την κυβέρνηση στο μέτρο που υιοθετεί πολιτικές που εξασφαλίζουν την πρόοδο και την ωφελιμότητα για τον

Την ίδια στιγμή θα κρίνουμε με θεσμικότητα, νηφαλιότητα και τεκμηρίωση κάθε κίνησή της που κρατά τη χώρα πίσω. Η αποστολή του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να υπηρετεί τους πολίτες. Δεν έχει καμία εξάρτηση και καμία δέσμευση ούτε με την κυβέρνηση ούτε με κανένα άλλο συμφέρον παρά μόνο από την δική μας στόχευση και στρατηγική που εδράζεται στις αρχές και αξίες μας.

Και έχουμε σχέδιο, έχουμε πλάνο για το αύριο. Αν είμαστε εξαρτημένοι από κάτι είναι αποκλειστικά από τα μέλη μας και είμαστε αταλάντευτα δεσμευμένοι στο καλό της πατρίδας μας. Στο να λύνουμε τα προβλήματα του τόπου μας.

Και το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου μας, η πηγή όλων των άλλων, είναι η συνέχιση της τουρκικής κατοχής και ο κίνδυνος της διχοτόμησης. Η δε εξεύρεση λύσης, ήταν, είναι, και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδεολογικής μας ταυτότητας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα σταματήσουμε ποτέ την προσπάθεια για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Παρά την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς η οποία απορρίπτει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια. Ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να απευθυνθούμε προς τη Διεθνή Κοινότητα. Με τρόπο που ν’ αυξάνει την αξιοπιστία μας και να πείθει και τον πλέον κακόπιστο κριτή ότι έχουμε ειλικρινή βούληση για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και επίτευξη συνολικής λύσης.

Παράλληλα, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Με παρόμοιο τρόπο πρέπει να αξιοποιήσουμε τις νέες προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας για επέκταση της περιφερειακής ασφάλειας και δημιουργία νέων ενεργειακών οδών.

Και πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στην Τουρκία αλλά και στις χώρες που έχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα, ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, βεβαίως και είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε ένα ορθολογικό ενεργειακό σχεδιασμό, από τον οποίο και η ίδια η Τουρκία θα έχει σημαντικά οφέλη.

Προς μια τέτοια κατεύθυνση θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια. Και ταυτόχρονα θα αναλάβουμε και εμείς δικές μας πρωτοβουλίες μέσα από την συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την μεγαλύτερη μας ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια.

Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής:

Δεν θα γίνει αποδεκτό να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως άλλοθι για περαιτέρω αδράνεια. Ως πρόσχημα για τη μονιμοποίηση της κατοχής.
Δεν θα γίνει αποδεκτό να επιχειρήσουμε, ή να δώσουμε την εντύπωση ότι επιχειρούμε, να υποβαθμίσουμε τον πρωταρχικό ρόλο του ΟΗΕ στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ή να εκφύγουμε του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί.

Μοναδικός εφικτός δρόμος για επίλυση του Κυπριακού είναι οι διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Πλαίσιο Γκουτέρες, καθώς και η επαναβεβαίωση όλων των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Η ευθύνη για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, τόσο στη Διεθνή Κοινότητα, όσο και εντός Κύπρου για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ως υπεύθυνη δύναμη, θα διαδραματίσει ακόμα μια φορά τον εθνικό, ιστορικό του ρόλο. Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια διαρκή, παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης, προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων για το χθες, το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας. Συγκεκριμενοποιώντας τις αρχές που καθορίζουν τον πατριωτικό ρεαλισμό, την πολιτική του ευκταίου και του εφικτού, αλλά και επεξηγώντας τη μορφή και τα βασικά χαρακτηριστικά της ΔΔΟ που επιδιώκουμε.

Έχουμε ήδη εξαγγείλει την πρόθεση, όπως ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναλάβει μια Πολιτική Πρωτοβουλία, προς την κατεύθυνση πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, εντός της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι οποίες συμμερίζονται το όραμα για επανένωση της Κύπρου στη βάση του πλαισίου που εισηγήθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά.

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

Ζούμε σε μια περίοδο παρατεταμένης διεθνούς ανασφάλειας. Που άρχισε με την Πανδημία του κορωνοϊού και γιγαντώθηκε με την παράνομη ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία. Η οποία έχει πλέον μετατραπεί σε μια παγκόσμια ενεργειακή, επισιτιστική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Και δοκιμάζει επώδυνα ακόμη και τα ισχυρότερα κράτη του πλανήτη.

Αποκαλύπτοντας αδυναμίες που μέχρι σήμερα έμεναν απαρατήρητες στις πολιτικές ηγεσίες. Αδυναμίες σε υποδομές, ανεξάρτητους θεσμούς, εποπτικές αρχές, εθνικά συστήματα υγείας, δομές κοινωνικής μέριμνας.

Αν είναι κάτι που έχουμε μάθει καλά στον Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι ότι οι μεγάλες προκλήσεις του τόπου είναι μεταξύ τους αλληλένδετες. Όπως αλληλένδετες είναι και οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζονται για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Οι δικές μας πολιτικές διασφαλίζουν ισχυρή οικονομία με πλεονάσματα ασφαλείας. Για να μπορούμε να φτιάξουμε – όπως και έγινε για πρώτη φορά στην χώρα μας – ένα ολοκληρωμένο και ισχυρό κοινωνικό δίχτυ προστασίας.

Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να ζητούμε τη συνεχή του ενίσχυση, όπως περιγράψαμε και στην πολιτική μας πρόταση στις Προεδρικές Εκλογές.

Αρχίζοντας από την κοινωνική ανάγκη για μια δικαιότερη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα συμβάλει στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά και παρεμβαίνοντας δυναμικά με αναγκαίες εισηγήσεις και στόχευση για να μην επιβαρύνονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα πράξαμε προχθές όταν με δική μας πρωτοβουλία, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν επιτρέψαμε αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σήμερα, οφείλουμε να στείλουμε και ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους αποφαίνονται ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι σε σύγχυση ταυτότητας και ιδεολογίας.
Και επί σκοπού, είτε καθημερινά προσβλέπουν στην διάσπασή μας, είτε επιχειρούν να μας ρυμουλκήσουν στις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ιδεολογίας ή πολιτικής ταυτότητας. Πολύ πρόσφατα, το 2022, συλλογικά και δημοκρατικά, διατυπώσαμε ένα σύγχρονο ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο που εδράζεται στη Διακήρυξη Αρχών του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως αυτή υιοθετήθηκε στο Ιδρυτικό του Συνέδριο το 1976.

Είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της Κύπρου! Αυτά πιστεύουμε. Και δεν πρόκειται να αλλάξουμε επειδή είχαμε ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα, μέλημά μας είναι να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεων μας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να εφαρμόζουμε στην πράξη τις αρχές και την πολιτική μας φιλοσοφία. Να μην ξεχνούμε ποτέ ότι είμαστε κόμμα αρχών.

Όπως αναφέρει η ιδρυτική μας διακήρυξη του 1976, ο ΔΗΣΥ «είναι κόμμα ιδεολογικό και όχι προσωπικό». Ο ΔΗΣΥ, «προέρχεται από τον λαό και υπέρ του λαού τάσσει την ίδρυση, τη λειτουργία, την αποστολή του και όλους τους στόχους και σκοπούς του». Και εάν θέλουμε πραγματικά τον Δημοκρατικό Συναγερμό πρωταγωνιστή των πολιτικών και κοινωνικών δρώμενων του τόπου μας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η δύναμη μας βρίσκεται στις θέσεις, τις αρχές και την ιδεολογία μας. Ο ΔΗΣΥ είναι η φιλελεύθερη παράταξη του τόπου μας. Είναι η υπεύθυνη πολιτική δύναμη της πατρίδας μας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε οι πρωταγωνιστές.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες Σύνεδροι,

Για όλους όσους έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε το ωφέλιμο δεν ήταν ποτέ δεδομένη η συστράτευση άλλων πολιτικών δυνάμεων μαζί μας. Ακόμη και για να υλοποιήσουμε κρίσιμους εθνικούς στόχους.

Είτε επειδή κάποιοι στόχοι δεν εξυπηρετούσαν τις ιδεοληψίες τους – όπως η ένταξη της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. (και ναι ο ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός και ένταξή μας στην ΕΕ επιτεύχθηκε χάρη στον οραματιστή Γλαύκο Κληρίδη)

Είτε επειδή κάποιοι άλλοι στόχοι, παρότι αναγκαίοι, εμπεριείχαν σημαντικό πολιτικό κόστος. Όπως ήταν η περίπτωση των αποφάσεων για διάσωση της κυπριακής οικονομίας, την οποίοι άλλοι είχαν οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής με αστόχευτες και επιζήμιες πολιτικές.

Ο κοινός παρονομαστής που τελικά οδήγησε στην κατάκτηση των μεγάλων εθνικών στόχων που υπηρετήσαμε, ήταν η ύπαρξη ενός ισχυρού Δημοκρατικού Συναγερμού. Με διευρυμένη εκλογική επιρροή, αναγνωρισμένη πολιτική και τεχνοκρατική ικανότητα, ωφέλιμες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις που μας εξασφάλιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Είτε ήμασταν κυβέρνηση, είτε βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση. Αυτό είναι και το σημερινό στοίχημα για όλους εμάς. Ιδίως μετά την εκλογική αποτυχία της 5ης Φεβρουαρίου.

Είμαστε εδώ σήμερα για να κάνουμε μια ειλικρινή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Και για να μπορέσουμε να διορθώσουμε αδυναμίες, θα πρέπει να τις διαγνώσουμε ορθά. Όχι απλά να αρκούμαστε στην ανάγνωση αριθμών.
Πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι έχει παρατηρηθεί ένα σοβαρό οργανωτικό πρόβλημα και να το διορθώσουμε! Τα παραδοσιακά κανάλια επικοινωνίας και αλληλοτροφοδότησης με τα μέλη και τους υποστηρικτές μας έχουν καταστεί ανεπαρκή. Χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία
και νέους τρόπους επικοινωνίας με τη βάση μας, αφουγκραζόμενοι τις
ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής.

Οι τοπικές μας επιτροπές και τα συνδεδεμένα τμήματα έχουν αδρανοποιηθεί σε επικίνδυνο βαθμό. Και πολλοί νέοι άνθρωποι, ακόμη και τα εκατοντάδες ενεργά στελέχη της ΝΕΔΗΣΥ και της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ δεν μπορούν, ή, συχνά δεν θέλουν να ενταχθούν στις δομές του κόμματος.

Και είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα πολιτικής κατάρτισης και πολιτικού στοχασμού στον κόσμο μας. Που πηγάζει από εμάς τους ιδίους. Την ηγεσία, τους αξιωματούχους, τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.

Ταυτόχρονα έχουμε στοιχειώδη ηθική υποχρέωση να μην επιλέξουμε την εύκολη οδό της μονοσήμαντης επίρριψης ευθυνών στους προηγούμενους αφού και πριν την 5η Φεβρουαρίου είχαν σημειωθεί και άλλες εκλογικές αποτυχίες. Είναι γι’ αυτό που θεωρώ επιβεβλημένο να προχωρήσουμε – θεσμοθετημένα – σε αναβάθμιση και συγκεκριμενοποίηση του ρόλου και των καθηκόντων που θα πρέπει κάθε αξιωματούχος, και κάθε βουλευτής του κόμματος να αναλαμβάνει έναντι της οργανωμένης βάσης του κόμματος. Έναντι των τοπικών μας επιτροπών. Έναντι της Νεολαίας και των Φοιτητών μας. Και έναντι όλων των συνδεδεμένων με το κόμμα τμημάτων.

Αγαπητοί Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, φίλοι Σύνεδροι,

Εάν θέλουμε πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα και να εκσυγχρονιστούμε προς το καλύτερο, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Καταθέσαμε προεκλογικά και έχουμε συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα με βασικές πολιτικές επιδιώξεις και αναγκαίες οργανωτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις για να μετατρέψουμε τη σημερινή δική μας κρίση, σε μια μεγάλη ευκαιρία ανασυγκρότησης.

Και με τη δική σας βοήθεια μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία συλλογικά θα το υλοποιήσουμε. Θα επαναλειτουργήσουμε και θα αναβαθμίσουμε τη Σχολή Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η οποία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, θα αποτελούν τον χώρο όπου οι πολιτικές μας, σε τακτική βάση θα δοκιμάζονται μέσα από τον διάλογο και θα εμπλουτίζονται, όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και επιστημονικά. Θα ενεργοποιήσουμε τον θεσμό του Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου το λεγόμενο, «Shadow cabinet». Ένας θεσμός που θα παρακολουθεί τις κυβερνητικές πολιτικές και θα προτείνει δράσεις και εισηγήσεις για βελτίωση ή αλλαγές.

Θα προχωρήσουμε σε καταμερισμό συγκεκριμένων ρόλων και ευθύνης των κομματικών αξιωματούχων και βουλευτών, στο πλαίσιο μιας συνεχούς προσπάθειας για ανασυγκρότηση, αλληλοενημέρωση και καταρτισμό των τοπικών μας επιτροπών. Έτσι ώστε να διασφαλίζεται η φυσική παρουσία αξιωματούχων της ανώτατης ηγεσίας σε κάθε Τοπική Επιτροπή και σε κάθε Συνδεδεμένο Τμήμα, ανά περίοδο έξι μηνών. Ούτως ώστε να υποβοηθείται η πραγματική δραστηριοποίηση των τοπικών μας επιτροπών.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες Σύνεδροι,

Ολοκληρώνοντας την πρώτη αυτή πολιτική τοποθέτηση, ως Πρόεδρος του Κόμματος ενώπιον σας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι αποφασισμένη να τηρήσω το συμβόλαιο τιμής μαζί σας, μέχρι και την τελευταία τελεία.

Θέτοντας ως στόχο να έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιέχει εντός των επόμενων δύο ετών. Υλοποιώντας και επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις για την οργανωτική αναγέννηση, που θα κλείσουν την απόσταση μεταξύ ηγεσίας και βάσης. Μεταρρυθμίσεις που συλλογικά και δημοκρατικά, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία, θα συζητήσουμε και θα συναποφασίσουμε.

Φίλες και Φίλοι,

Εμείς λοιπόν δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτά που πιστεύουμε και διεκδικούμε και να είναι σίγουροι κάποιοι ότι θα μεγαλώνουμε ξανά μέρα με την μέρα περισσότερο, μαζί και ενωμένοι στην πράξη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα, όλες και όλοι μαζί, τη μεγάλη προσπάθεια για ενότητα και ανασυγκρότηση. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Αφήνουμε πίσω τη διχόνοια. Αφήνουμε πίσω την τοξικότητα. Ενωμένοι. Ενωμένοι. Μόνο ενωμένοι.

Με την Ισχύ της Ιστορίας μας! Αντικρίζουμε την επόμενη ημέρα με δυναμισμό! Με Αισιοδοξία! Με ευθύνη! Με συνέπεια!

Για τον περήφανο κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού! Για την Κύπρο μας! Για το Αύριο που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας!

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top