ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση σε βελτίωση βηματισμού-Διορθωτικές κινήσεις Χριστοδουλίδη

Κυβέρνηση σε βελτίωση βηματισμού-Διορθωτικές κινήσεις Χριστοδουλίδη

Καλύτερος συντονισμός και γοργότερος βηματισμός για άμεση προώθηση λύσεων θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, είναι η συνταγή μέσα από την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στοχεύει στην βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησης μετά τα παραπατήματα που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα, και αδικούν, σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν στο Προεδρικό, τη μεγάλη προσπάθεια.  

Το επιτυχημένο ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες περιόρισε την κριτική που προκάλεσαν αρχικά ορισμένες από τις επιλογές του στο κυβερνητικό σχήμα και οι κατηγορίες ότι αθέτησε τις διαβεβαιώσεις που έδωσε. Ωστόσο, το σοβαρό λάθος με τον διορισμό του Μιχάλη Μιχαήλ στην ΕΔΥ και αργότερα το happy birthday του Μιχάλη Χατζηγιάννη στο πάρτι του Νικόλα Παπαδόπουλου, έδωσαν την εικόνα επιπολαιότητας και επανέφεραν τη μουρμούρα για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, η οποία την Πέμπτη δέχθηκε δύο ήττες στη Βουλή ακόμη και από βουλευτές των κομμάτων που την στηρίζουν.

Πρωινός καφές

Μια σειρά από λάθη και αστοχίες αποδόθηκαν και στην έλλειψη εμπειρίας από τα άτομα που στελεχώνουν την ομάδα των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά την ανάγνωση αυτή, αναζητήθηκαν κινήσεις για βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε επίπεδο λήψης αποφάσεων. Μια από αυτές τις κινήσεις είναι η ενίσχυση της ομάδας του πρωινού καφέ με άτομα που κατέχουν πολιτική και διοικητική εμπειρία.

Διαπιστώθηκε επίσης η ανάγκη προδιαβούλευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ειδικά μετά και από παράπονα βουλευτών αλλά και στελεχών του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, ότι για μια σειρά από ζητήματα πολιτικής δεν είχαν ενημερωθεί ούτε στοιχειωδώς. Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος και Μάριος Καρογιάν ανηφορίζουν τακτικότερα πλέον στο Προεδρικό. Ο Πρόεδρος ζήτησε από τους υπουργούς να επισπεύσουν τις κινήσεις τους για προώθηση των θεμάτων που ιεραρχήθηκαν ότι έχουν προτεραιότητα, ώστε η αποτίμηση των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης να έχει θετικό πρόσημο.

Πίεση από Δεξιά

Η ήττα στις προεδρικές εκλογές βύθισε τον ΔΗΣΥ σε κλίμα εσωστρέφειας, αφήνοντας χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τις πρώτες μέρες που βρέθηκε στην εξουσία. Μέρα με τη μέρα όμως η περίοδος χάριτος εξαντλείται και πλέον ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει απέναντί του τον ΔΗΣΥ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του χθεσινού του συνεδρίου, επικύρωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Η απόφαση αυτή αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στην κυβέρνηση, ειδικά στο επίπεδο της Βουλής. Εκτός από τον ΔΗΣΥ απέναντι από την κυβέρνηση βρίσκεται και το ΑΚΕΛ, το οποίο έχασε με τις εκλογές αλλά το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που του επιτρέπει να παραμένει κυρίαρχος πόλος στο πολιτικό σύστημα.

ΑΤΑ, το πρώτο τεστ

Η κατάληξη που θα έχει η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Η πρώτη αντίδραση των κοινωνικών εταίρων είναι επιφυλακτική έως αρνητική. Εάν υπάρξει κατάληξη και το μέτωπο κλείσει ανώδυνα, η κυβέρνηση θα κερδίσει μια σημαντική μάχη σε μια κρίσιμη συγκυρία. Εάν όμως η κατάληξη είναι αρνητική, τότε δημιουργείται μια σύνθετη κατάσταση, που θα φέρει την κυβέρνηση σε δυσχερή θέση. Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη δημιουργήθηκαν προσδοκίες για κλείσιμο του μετώπου στα εργασιακά, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Κυπριακό σε κυρίαρχο πλάνο

Οι πληροφορίες για πώληση ελληνοκυπριακών ξενοδοχείων στα κατεχόμενα βάζει πρόσθετη πίεση στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ο οποίος προσπαθεί να βάλει το Κυπριακό στην ατζέντα. Οι πληροφορίες που λαμβάνει η κυβέρνηση από τους ενδιαφερόμενους τρίτους είναι ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επενδύει τα μέγιστα στις επαφές που έχει με ξένους ηγέτες και μια από αυτές είναι η συνάντηση που θα έχει την προσεχή εβδομάδα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Θα ακολουθήσουν ταξίδια στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες τις περιοχής αλλά και στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top