Η 1η Μαίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών και είναι γνωστή ως Εργατική Πρωτομαγιά ή Εργατική γιορτή.
Αποτελεί μία μέρα ορόσημο για τους αγώνες και τα δικαιώματα του εργάτη.Η ημέρα των εργατών συμπίπτει με την γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης και έτσι η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως επίσημη αργία κατά την οποία όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα των εργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του μακελειού του Σικάγο το 1886, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών.
Συγκεκριμένα, το Μάιο του 1886, τα εργατικά Συνδικάτα των εργατών του Σικάγο ξεσηκώθηκαν,διεκδικώντας το 8ωρο ωράριο εργασίας καθώς και καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Κίνητρο για αυτή τη μαζική εξέγερση των εργατών του Σικάγο, υπήρξε η επιτυχημένη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργατών στον Καναδά το 1872.
Το ηχηρό σύνθημα αυτής της μαζικής διαδήλωσης ήταν η μείωση των ωρών εργασίας:«Οχτώ ώρες δουλειά, Οχτώ ώρες ανάπαυση, Οχτώ ώρες ύπνο»! Την περίοδο εκείνη στις Η.Π.Α δεν υφίσταται το 8ωρο εργασίας και οι εργαζόμενοι δούλευαν πολλές ώρες ακόμα και τις Κυριακές.
Την 1η Μαίου του 1886 στις απεργίες αυτές συμμετείχαν πάνω από 600.000 εργάτες από 1200 εργοστάσια, από όλη τη χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Παρόλο που οι διαδηλώσεις έιχαν ειρηνικό χαρακτήρα, η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των εργατών για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Αρκετοί τραυματίστηκαν και ο αριθμός των συνολικών θυμάτων παραμένει άγνωστος. Επίσημα ο τραγικός απολογισμός ήταν 8 νεκροί αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές. Οχτώ διαδηλωτές συνελήφθησαν, δικάστηκαν και τέσσερις από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο και ένα άτομο αυτοκτόνησε στη φυλακή.
Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατική Γιορτής. Και στις 20 Ιουλίου του 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,καθιερώθηκε και επίσημα ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών ως ανάμνηση και φόρο τιμής του Μακελειού του Σικάγο το 1886,η οποία αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Το σφυρί υιοθετήκε ως το επίσημο σύμβολο του αγώνα.
Αγώνες Κύπριων εργατών
Αιματηροί ήταν και οι αγώνες των Κυπρίων εργατών για τη διεκδίκηση της 8ωρης εργασίας και τα δικαίωματα των εργαζομένων. Στην Κύπρο οι αγώνες άρχισαν επί Αγγλοκρατίας, με την εμφάνιση των κουμουνιστών από το 1920, ενισχύθηκαν μέσα της δεκαετίας του ’30 και κορυφώθηκαν με τις αιματηρές απεργιακές κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων το 1948.
Τη δεκαετία του 1920 εμφανίστηκαν στην Κύπρο οι πρώτοι διανοούμενοι κομμουνιστές, οι οποίοι, επηρεασμένοι από τη μαρξιστική κοσμοαντίληψη, θεωρούσαν εξαιρετικά σημαντική την αφύπνιση και την οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στο κεφάλαιο, για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Το 1922 ιδρύθηκε το Εργατικό Κόμμα, που σύντομα μετεξελίχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου (1926).
Μέχρι το τέλος του 1924 είχαν συγκροτηθεί οι εργατικές συντεχνίες πάνω σε ενιαία βάση και ενιαίο καταστατικό, με την κοινή ονομασία «σωματείο». Τα καταστατικά τους προνοούσαν την υλική βελτίωση της ζωής των μελών τους και την πνευματική τους καλλιέργεια. Προέβλεπαν, επίσης, τη μείωση των ωρών εργασίας πάνω σε οκτάωρη βάση, την αύξηση των μεροκαμάτων και την ψήφιση εργατικής νομοθεσίας.
Η απεργία των μεταλλωρύχων
Σημαντικές απεργίες σημειώθηκαν το 1923 και το 1925 στα μεταλλεία της ΚΜΕ (Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων) για τις συνθήκες εργασίας. Στον Αμίαντο το 1927 οι εργάτες αξίωσαν και πέτυχαν τη μείωση των ωρών εργασίας τους από δέκα σε εννιά τη μέρα.
Η μεγαλύτερη απεργία έγινε στον Αμίαντο το 1929, με τη συμμετοχή 5.000-6.000 εργατών, που πραγματοποίησαν διαδήλωση στα γραφεία της εταιρείας με αίτημα την αύξηση των μεροκαμάτων και την ελευθερία τους να αγοράζουν το ψωμί τους από όπου ήθελαν και όχι από τους φούρνους της εταιρείας που ήταν ακριβό.
Η απεργία αυτή εξελίχθηκε σε εξέγερση και κατεστάλη από την αποικιακή αστυνομία. Πολλοί εργάτες φυλακίστηκαν, άλλοι πλήρωσαν πρόστιμα και 24 εξορίστηκαν από την περιοχή του μεταλλείου και του χωριού, που εθεωρείτο ιδιωτική περιοχή της εταιρείας. Το 1925 οι εργάτες της Κύπρου προχώρησαν στη δημιουργία Εργατικού Κέντρου στη Λεμεσό.
Από τότε άρχισε να γιορτάζεται και η Πρωτομαγιά στην Κύπρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έτσι θα κάνουμε Πρωτομαγιά - Αναλυτικά ο καιρός
Πόσοι είναι οι Δημόσιοι και πόσοι οι Ιδιωτικοί εργαζόμενοι στην Κύπρο - Αναλυτικά οι πίνακες
Πιάστηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Τους εντόπισαν με πλαστές και κλοπιμαίες ταυτότητες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις