LIKE ONLINE

Η παράξενη θεωρία που εξηγεί τον λόγο που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες

Η παράξενη θεωρία που εξηγεί τον λόγο που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες

Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες είναι ένα θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και αιώνες. Ενώ υπάρχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό, η «θεωρία της βίας» προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εξήγηση.

Η «βίαιη θεωρία» προτείνει ότι η επικράτηση του δεξιόχειρα είναι αποτέλεσμα του εξελικτικού πλεονεκτήματος που παρείχε στην αρχαιότητα. Στις πρώτες ημέρες της ανθρώπινης εξέλιξης, η βία ήταν συχνό φαινόμενο. Τα άτομα που ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν το κυρίαρχο χέρι τους πιο αποτελεσματικά στη μάχη είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να μεταδώσουν τα γονίδιά τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδήγησε στην επικράτηση της δεξιόχειρας στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία της βίας μπορούν να βρεθούν στα αρχαιολογικά αρχεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα της δεξιόχειρας αυξάνεται σε πληθυσμούς που εμπλέκονται σε συχνές πολεμικές συγκρούσεις. Για παράδειγμα, μια μελέτη αρχαίων λειψάνων από τον πολιτισμό των Αζτέκων διαπίστωσε ότι η επικράτηση της δεξιόχειρας ήταν πολύ υψηλότερη στα άτομα που είχαν ταφεί με όπλα σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν.

Ένα άλλο στοιχείο που υποστηρίζει τη θεωρία της βίας είναι το γεγονός ότι η αριστεροχειρία συνδέεται συχνά με αρνητικούς συνειρμούς σε πολλούς πολιτισμούς. Για παράδειγμα, η λέξη «sinister» προέρχεται από τη λατινική λέξη για το «αριστερό». Αυτή η αρνητική συσχέτιση με την αριστεροχειρία μπορεί να προέκυψε, επειδή τα αριστερόχειρα άτομα θεωρούνταν λιγότερο αποτελεσματικά στη μάχη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεωρία της βίας δεν είναι η μόνη εξήγηση για το γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες. Άλλες θεωρίες περιλαμβάνουν τη νευρολογική και την αναπτυξιακή θεωρία.

Η νευρολογική θεωρία υποστηρίζει ότι η ασυμμετρία του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για την επικράτηση της δεξιόχειρας. Η αναπτυξιακή θεωρία προτείνει ότι οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στον καθορισμό της προτίμησης του χεριού.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top