ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Διαφωνία της ΠΕΠ με την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών για τον τρόπο αξιοποίησης του τέλους του 0.4% που εισπράττεται για στήριξη των εκτοπισμένων

Διαφωνία της ΠΕΠ με την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών  για τον τρόπο αξιοποίησης του τέλους του 0.4%  που εισπράττεται για στήριξη των εκτοπισμένων

Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων εκφράζει την κάθετη διαφωνία της με την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών, να αντλήσει κεφάλαιο ύψους €45 εκ. από τα έσοδα που προκύπτουν μέσω του τέλους του 0.4% επί των πωλήσεων ακινήτων και μετοχών.

Το τέλος αυτό έχει επιβληθεί με νομοθεσία μετά από πολλές προσπάθειες της Βουλής και των φορέων που εκπροσωπούν τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένου της ΠΕΠ και εισπράττεται καθαρά για στήριξη των προσφύγων και με γνώμονα ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει η υλοποίηση της ισότιμης κατανομής βαρών και η καταβολή αποζημίωσης για κάλυψη της απώλειας χρήσης των τουρκοκρατούμενων περιουσιών των προσφύγων.

Είναι με λύπη που βλέπουμε να υιοθετούνται από την Κυβέρνηση, επιχειρήματα περί λαϊκισμού και να χαρακτηρίζονται σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών οι πρόσφυγες ως «κλέφτες». Ο προσφυγικός κόσμος στην πλειοψηφία του έχει πληρώσει πολλαπλά το κόστος της εισβολής και τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν περιποιούν τιμή σε κανένα.

Εστιάζουμε ωστόσο, στην αναφορά του Υπουργού Οικονομικών ενώπιων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, για έναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου προς την ορθή αξιοποίηση του τέλους του 0.4% και αναμένουμε την υλοποίηση της εν λόγω δέσμευσης.

Επισημαίνουμε ξανά πως δεν μπορούν να υιοθετούνται λύσεις για την απάλειψη κυβερνητικών υποχρεώσεων και εγγυήσεων κατά τρόπο που αποβαίνει σε βάρος των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες αναμένουν καρτερικά εδώ και 49 χρόνια την επιστροφή των περιουσιών τους αλλά στο ενδιάμεσο κατέβαλαν προσπάθειες και στερήθηκαν αρκετά για να ορθοποδήσουν οικονομικά και να αναθρέψουν τις οικογένειες τους.

Καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών αλλά και τον αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως εξετάσουν ξανά το θέμα καλόπιστα και ιδιαίτερα με βάση και τις νωπές προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων θα συνεχίσει με περαιτέρω ζήλο την προσπάθεια για προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των προσφύγων αλλά θα είναι και ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top