ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύντομα ολοκληρωμένη πρόταση ΥΠΑΝ για μέτρα στα σχολεία - Στα 250 τα περιστατικά βανδαλισμών σε ένα χρόνο

Σύντομα ολοκληρωμένη πρόταση ΥΠΑΝ για μέτρα στα σχολεία - Στα 250 τα περιστατικά βανδαλισμών σε ένα χρόνο

Το Υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση για λήψη μέτρων στα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών και για την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Αυτό ανέφερε το πρωί της Τετάρτης η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία παρευρέθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. 

Στη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συγκλήθηκε αυτεπάγγελτα, συζητήθηκε η ανάγκη εγκατάστασης κλειστών κυκλωμάτων ασφαλείας, φρούρησης και λήψης πρόσθετων μέτρων στα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών και για την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας, Ιωάννης Γεωργίου, ανέφερε ότι από τις αρχές του 2022 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 250 περιστατικά καταστροφών σε σχολεία.

Μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής, η ΥΠΑΝ, Αθηνά Μιχαηλίδου, έκανε λόγο για την ανάγκη δράσεων στα επίπεδα της πρόληψης και της αντιμετώπισης, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο αναπτύσσει δράσεις στο επίπεδο πρόληψης. «Ο σχεδιασμός πρόληψης υπάρχει και λειτουργεί ήδη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα αντιμετώπισης δεν λειτουργούν όσο αποτελεσματικά θα θέλαμε».

«Υπάρχει στρατηγική κατά της βίας στα σχολεία», ανέφερε η Υπουργός, εξηγώντας ότι έχει επικαιροποιηθεί η πολιτική κατά του σχολικού εκφοβισμού και ότι υπάρχουν νομοθεσίες και αναλυτικά προγράμματα, επιτροπές στα σχολεία, καθώς και προγράμματα σε ευάλωτους μαθητές σε ό,τι αφορά την πρόληψη.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι η βία αποτελεί πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που χρήζει παράλληλης αντιμετώπισης σε διαφορετικά επίπεδα. «Τα σοβαρότερα ζητήματα τα ζούμε στα σχολεία σε μη σχολικό χρόνο και κυρίως από άτομα που δεν είναι μαθητές», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι οι ενέργειες πρέπει να είναι απόρροια ολοκληρωμένου σχεδιασμού και όχι μεμονωμένες σπασμωδικές.  

«Ως Υπουργείο δρούμε κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης. Στόχος είναι να αναπτύξουν οι μαθητές από πολύ νωρίς δεξιότητες και στάσεις για ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον», ανέφερε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι συζητούνται τα παθητικά μέτρα, όπως τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, ο φωτισμός, τα συστήματα συναγερμού, η φύλαξη και τα κιγκλιδώματα, αλλά χωρίς να οδηγούμαστε σε ακραίες καταστάσεις. 

Ακόμη, εξήγγειλε σύσκεψη με φορείς όπως με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την Υπουργό Δικαιοσύνης, τις σχολικές εφορείες, τη διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, τους γονείς.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την ανησυχία της για καταγγελίες που ακούστηκαν στη Βουλή περί κουκουλοφόρων και χρηματισμού φυλάκων, σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα που υπάρχουν στα γήπεδα δεν διαφέρουν και πολύ από τα φαινόμενα στα σχολεία. «Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν περάσει από το εκπαιδευτικό σύστημα, γι’ αυτό και όλοι οι φορείς πρέπει να εγκύψουμε σε θέματα πρόληψης», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα αν η ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργείου θα υποβληθεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, η Υπουργός απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που πρέπει να υλοποιηθεί έστω και σε φάσεις από την επόμενη σχολική χρονιά».

Ακόμη, είπε ότι η πρόταση του Υπουργείου για τις εξετάσεις τετραμήνων είναι σχεδόν έτοιμη και θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Μαΐου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για περιστατικό σε σχολείο της Λάρνακας, είπε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει σύσκεψη με όλους τους φορείς ειδικά για τη Λάρνακα, για να εξεταστεί σφαιρικά το θέμα.

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι δεν έχει ακούσει κανένα περιστατικό βανδαλισμών σε ιδιωτικά σχολεία. «Πέρα από την κουλτούρα της πρόληψης, χρειάζεται και η καταστολή», ανέφερε. Ακόμη, διερωτήθηκε πότε θα εφαρμοστούν τα συζητούμενα μέτρα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι το φαινόμενο των καταστροφών στα σχολεία παίρνει διαστάσεις ιδιαίτερα σε περιόδους όπου οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές. «Μπορεί οι περιφράξεις να δημιουργούν μια αρνητική εικόνα, αλλά θεωρούμε ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού», συμπλήρωσε. 

Ακόμη ανέφερε ότι πρέπει να συνδυαστούν δύο πυλώνες, με τον πρώτο να είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου μέσα από την περίφραξη, τις κάμερες και τον φωτισμό. Επιπλέον, εισηγήθηκε την καθιέρωση παρατηρητών σχολικών μονάδων στα πρότυπα του παρατηρητή της γειτονιάς. Ο δεύτερος πυλώνας, συνέχισε, είναι η πρόληψη. «Η Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει τις προτάσεις της σε 15 μέρες», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίας, ζήτησε ενημέρωση από την Υπουργό για τις καταστροφές στις σχολικές μονάδες.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ανέφερε ότι από το 2022 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 250 περιπτώσεις καταστροφών και βανδαλισμών σε σχολεία. Επεσήμανε ότι χρειάζεται πρόληψη, παρεμβάσεις, καθώς και μέτρα όπως η εγκατάσταση καμερών και φωτισμού και η φρούρηση. Οι κάμερες μπορούν να αποτρέψουν περιστατικά, αλλά πρέπει να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα, υπέδειξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής, ανέφερε ότι όσο βγαίνουν άτομα από τα σχολεία που ονειρεύονται να κάψουν τα σχολεία, το πρόβλημα παραμένει. «Χρειάζεται εφαρμογή όσων παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας», είπε, τονίζοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η φρούρηση των σχολείων τις βραδινές ώρες. 

Ακόμη, υπέδειξε ότι η Πολιτεία πρέπει να παράσχει τα οικονομικά όπλα στις σχολικές εφορείες. Σχετικά με τις κάμερες, πρόσθεσε, υπάρχει αυστηρό πλαίσιο διεθνώς, αφού λειτουργούν όταν κλείσει το σχολείο.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, «η Υπουργός Παιδείας έχει σωστή παιδαγωγική αντίληψη». Είπε ακόμη ότι πρέπει να ληφθούν και μέτρα καταστολής μελετημένα και κοστολογημένα. «Δεν μπορεί η προσέγγισή μας να είναι μονοδιάστατη. Πρέπει να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος και να την αντιμετωπίσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», σημείωσε. 

«Η Βουλή έχει ψηφίσει νομοθεσία περί σχολικής παραβατικότητας εδώ και τρία χρόνια, η οποία είναι σε αχρησία με κυβερνητική ευθύνη. Το κοινωνικό περιθώριο και η παραβατικότητα δεν είναι λύση για κανένα πρόβλημα», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής, ρώτησε την ΥΠΑΝ τι γίνεται με τον νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε το 2020 και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ρώτησε τι γίνεται με τους σχολικούς ψυχολόγους και αν υπάρχουν κριτήρια για την πρόσληψη φρουρών στα σχολεία. «Δεν μπορούν να αυξηθούν οι περιπολίες στα σχολεία υψηλού κινδύνου; Ποια είναι τα αποτελέσματα από τη χρήση καμερών στα σχολεία διεθνώς;», διερωτήθηκε.

Απαντώντας στα ερωτήματα, η ΥΠΑΝ, Αθηνά Μιχαηλίδου, είπε ότι ήδη υπάρχουν κάποιες κάμερες σε κάποια σχολεία και ότι ο στόχος είναι να γίνουν πιο αποτελεσματικά τα υφιστάμενα μέτρα. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν αυξηθεί οι σχολικοί ψυχολόγοι, αφού διορίστηκαν 31, ενώ υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου να διοριστούν άλλοι τόσοι. Για τον νόμο του 2020, η Υπουργός εξήγησε ότι εντοπίστηκαν σημεία που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, οπότε το Υπουργείο ζήτησε βελτιώσεις στο κείμενο της νομοθεσίας.

Μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι στόχος είναι να υπάρχει αυξημένη ασφάλεια και έλεγχος όσων μπαίνουν και βγαίνουν στα σχολεία, με την καθοδήγηση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Ή θα συνεχίσουμε τις θεωρητικές συζητήσεις ή θα λάβουμε μέτρα», συνέχισε. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, είπε ότι υπάρχει κοινή παραδοχή ότι τα υφιστάμενα μέτρα δεν επαρκούν. Πρόσθεσε ότι αναμένει τις εισηγήσεις της ΥΠΑΝ, η οποία έχει την πολιτική ευθύνη της ασφάλειας των παιδιών κατά τις πρωινές ώρες και της ασφάλειας των σχολείων κατά τις βραδινές ώρες.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι αναμένει τροποποιητικό νομοσχέδιο από την ΥΠΑΝ αναφορικά με τη νομοθεσία του 2020 που αφορά τη σχολική βία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, επεσήμανε ότι υπάρχουν σχολεία που χρειάζονται φύλαξη και το πρωί.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η νεανική παραβατικότητα είναι απότοκο της απαξίωσης των νέων προς την ευρύτερη κοινωνία. «Πρέπει να αφουγκραστούμε τους νέους και να πάρουμε μέτρα», συνέχισε, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση των φαινομένων σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης. 

Άλλες τοποθετήσεις

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, ανέφερε ότι η χρήση καμερών παρακολούθησης γίνεται υπό προϋποθέσεις. «Αναζητούμε το λιγότερο παρεμβατικό μέτρο για την ιδιωτικότητα των ανθρώπων και δη των παιδιών», εξήγησε. Σκοπός, είπε, είναι η επίτευξη της ασφάλειας των παιδιών και της περιουσίας του κράτους. 

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι, αν υπάρχει σύστημα παρακολούθησης στα σχολεία χωρίς να εφαρμόζεται  η νομοθεσία, αυτό είναι παράτυπο. Στα ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν κάμερες, αλλά εκεί η νομοθεσία είναι σε άλλη βάση, επεσήμανε.     

Ο Ιωάννης Γεωργίου, Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, είπε ότι η Αστυνομία δεν έχει ένσταση στη χρήση καμερών, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει σειρά μέτρων, ενεργητικών και παθητικών. Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχουν 250 περιστατικά από το 2022 μέχρι σήμερα σε σχολεία, τα περισσότερα εκ των οποίων στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η φρούρηση των σχολείων. Σχετικά με τις κάμερες, ανέφερε ότι η ΟΕΛΜΕΚ θα τοποθετηθεί εφόσον πάρει σχετική μελέτη.

Ο ΓΓ της ΟΛΤΕΚ, Λένος Λοΐζου, είπε ότι στόχο αποτελεί η προστασία των σχολείων από βανδαλισμούς και των παιδιών από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. «Το πρόβλημα θα λυθεί πλήρως όταν υπάρξει πρόληψη», υπέδειξε.

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, σημείωσε ότι ενώ υπάρχει απόφαση για χρήση φρουρών, δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Ακόμη, έκανε λόγο για την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος και της επικέντρωσης στην πρόληψη.

Ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Αλέξιος Σαββίδης, ζήτησε να νομοθετηθεί η μείωση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων από παιδιά κάτω των 15 ετών, ενώ έκανε λόγο και για παιδιά που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. «Πρέπει να αναβαθμίσουμε το σχολικό περιβάλλον. Η φρούρηση των σχολείων εκτός των ωρών λειτουργίας είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων βανδαλισμών και ότι «πλέον πάμε σε ακραία φαινόμενα». Επιβάλλεται η τοποθέτηση καμερών και φρουρών, πρόσθεσε. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στοιχεία για ανήλικους παραβάτες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φρίξος Ζεμπύλας, ανέφερε ότι είναι χρόνιο το πρόβλημα και ότι θεωρητικά όποιος θέλει μπορεί να μπει το πρωί σε μια σχολική μονάδα. «Τα κλειστά συστήματα παρακολούθησης είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί σοβαρά», πρόσθεσε. 

Ο Πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, σημείωσε ότι η φύλαξη σχολείων τις πρωινές ώρες πάσχει και ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η φύλαξη τις βραδινές ώρες. Ο συνδυασμός ιδιωτικής φύλαξης και αστυνόμευσης θα είναι αποτελεσματικός, συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί προϋπολογισμός για τη φύλαξη. 

Τέλος, η εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ ανέφερε ότι το θέμα δεν θα λυθεί με την εγκατάσταση καμερών και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επένδυση στην πρόληψη. «Πρέπει να καλλιεργηθούν αξίες στους μαθητές», κατέληξε. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top