ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Το περιουσιακό και η μήτρα

Το περιουσιακό και η μήτρα

Και ξαφνικά το περιουσιακό έγινε όπως τις εκτρώσεις: Αυτοί που δεν είναι πρόσφυγες αποφασίζουν για (ή χαρακτηρίζουν) αυτούς που είναι όπως ο κάθε αυτόκλητος φωστήρας χωρίς μήτρα εκφέρει γνώμη γι’ αυτές που έχουν και τι θα κάνουν μ’ αυτή. Κανονικά κάθε συζήτηση για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει όπως αυτή για τις εκτρώσεις: Είσαι πρόσφυγας; Όχι. Τότε βούλωσέ το.

«Και δεν μπορεί αυτή τη δεδομένη στιγμή να κατηγορηθεί κανένας άλλος πόσο μάλλον οι πρόσφυγες, που αντιλαμβάνεστε ότι περιμένουν περισσότερο από μισό αιώνα για δικαιοσύνη και επιστροφή στις εστίες τους». Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στην πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου και έγιναν αναφορικά με την πώληση των τριών ξενοδοχείων ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου σε Τ/κ επενδυτή. Χωρίς να θέλω να μειώσω τη βαρύτητα των δηλώσεων της προέδρου του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας (που είναι απολύτως σωστές) έρχονται too little too late, καθώς η δαιμονοποίηση, στοχοποίηση και στιγματισμός ως “προδοτών” των προσφύγων που σιχάθηκαν τα παχιά λόγια μισό αιώνα τώρα και αποφάσισαν να πουλήσουν την κατεχόμενη περιουσία τους πριν χρεοκοπήσουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, κορυφώθηκε στη δεκαετία του Διαβατηριάδη που τόσο παθιασμένα υποστήριξε η ίδια και το κόμμα της και που τόσο περήφανα δηλώνει “φυσική της συνέχεια” η παρούσα κυβέρνηση.

Συνεπώς καλά κάνει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και τα λέει αλλά είναι σίγουρη πως ακούστηκε μέχρι την εθνικιστική/ακροδεξιά πτέρυγα (που αποτελεί και σεβαστή μερίδα της βάσης); Γιατί εκεί “προδότες” ανεβάζουν τους πρόσφυγες “ξεπουλημένους” τους κατεβάζουν. Και όπως πάντα από την ασφάλεια ενός ρετιρέ στη Λεμεσό, του γραφείου της δημόσιας υπηρεσίας ή μιας πολυκατοικίας που ΔΕΝ είναι έτοιμη να πέσει. Γιατί αν είσαι πρόσφυγας ακόμα κι αν διαφωνείς με την πώληση ΔΕΝ βρίζεις χυδαία άλλους πρόσφυγες στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης επειδή δεν περίμεναν άλλα 50 χρόνια για να χτίσουν κι άλλες καριέρες (και όχι μόνο) στις τσακισμένες ράχες τους οι θλιβεροί Κουλίες της πολιτικής. Όχι. Βρίζουν μόνο οι διορισμένοι, οι βολεμένοι, τα κομματόσκυλα, οι πατριδοκάπηλοι, τα φασιστόμουτρα και εκείνοι που αντιμετωπίζουν το Κυπριακό ως πατριωτικό ανάγνωσμα από την άνεση ενός καναπέ απομακρυσμένοι και αποστασιοποιημένοι όσο το δυνατόν περισσότερο από τη στυγνή πραγματικότητα που ζουν οι πρόσφυγες από την πρώτη μέρα που κατέληξαν έτσι.

Και φυσικά με τους περισσότερους απ’ όλους αυτούς να μην θέλουν λύση. Οποιαδήποτε λύση. Ακόμα κι αν ξυπνούσε ένα πρωί η Τουρκία κι αποφάσιζε ότι δεν θα συντηρεί άλλο τη μαύρη τρύπα των κατεχομένων και μάζευε στρατό κι εποίκους και ξεκουμπιζόταν απ’ το νησί, θα μας έλεγαν ότι πρόκειται για σχέδιο της Άγκυρας να μας φορτώσει τα καταχρεωμένα κατεχόμενα και δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να φύγουν! Τι; Δεν τους έχετε ικανούς; Είναι άλλωστε τα τσακάλια της πολιτικής, οι Sherlock της διπλωματίας που μυρίζονται κάθε καταχθόνιο σχέδιο της Τουρκίας πριν αυτό καν καταστρωθεί.

Δεν λέω ότι όλοι οι πρόσφυγες που έχουν περιουσία στα κατεχόμενα επιθυμούν ή είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν. Κάποιοι επιμένουν ακόμα να βλέπουν ρομαντικά το εθνικό ζήτημα παρά τα σχεδόν 50 χρόνια κοροϊδίας και “πατριωτικής” εκμετάλλευσης στην ταλαιπωρημένη ράχη τους και να πιστεύουν πως δεν είναι σωστό να παραχωρήσεις ούτε σπιθαμή γης στον Αττίλα. Ξέρετε κάτι; Τους ακούω. Το κατανοώ και το σέβομαι. Όπως επίσης κι αυτούς που για μισό αιώνα έκαναν θυσίες, ζούσαν σε γκρεμούλια, καταχρεώθηκαν, υπέφεραν, έφαγαν τα σκατά όλων των υπολοίπων και τελικά αποφάσισαν ότι κανένας ανένδοτος (ή ορθότερα “ανέκδοτος”) δεν αξίζει να είσαι ο μαλάκας της υπόθεσης. Τους ακούω και αυτούς. Τους πρόσφυγες. Αυτούς που έζησαν την εισβολή στο πετσί τους και συνεχίζουν να την πληρώνουν μισό αιώνα μετά.

Οι άλλοι ας κάνουν τη χάρη στην ανθρωπότητα κι ας το βουλώσουν. Εκτός απ’ τους Κουλίες κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν δίνει μισό ποντικοκούραδο για τη γνώμη τους...

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top