ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν σταματούμε» διαμηνύει η Λαγκάρντ μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων

«Δεν σταματούμε» διαμηνύει η Λαγκάρντ μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων

"Δεν κάνουμε παύση - αυτό είναι πολύ σαφές", δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση για νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης στα βασικά επιτόκια. "Γνωρίζουμε ότι έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε", σημείωσε, επικαλούμενη τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Τονίζοντας εκ νέου ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές για πάρα πολύ καιρό και το γεγονός ότι, παρόλο που ο βασικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων μεταδίδονται δυναμικά στη χρηματοδότηση και τις νομισματικές συνθήκες της ζώνης του ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις και η ισχύς της μετάδοσης στην πραγματική οικονομία παραμένουν αβέβαιες.

Υπογράμμισε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.

"Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού", επανέλαβε, υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια βασίζονται στην εκτίμηση για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Εξηγώντας τις οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στη νέα απόφαση αύξησης επιτοκίων, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, η χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό και η στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνέβαλαν στην ανθεκτικότητα της οικονομίας, σημείωσε, παρόλο που η ιδιωτική εγχώρια ζήτηση είναι πιθανό να παρέμεινε ασθενής.

Ανέφερε ότι ο μεταποιητικός τομέας εργάζεται μέσα από μια συσσώρευση παραγγελιών, αλλά οι προοπτικές του χειροτερεύουν, ενώ αντίθετα ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύσσεται εντονότερα, ιδίως λόγω της επαναλειτουργίας της οικονομίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών επωφελούνται από την ισχύ της αγοράς εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει στο νέο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Μάρτιο. Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται και οι συνολικές ώρες εργασίας ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα, ωστόσο, ο μέσος αριθμός ωρών εργασίας παραμένει κάπως χαμηλότερος από το προ-πανδημικό επίπεδο και η ανάκαμψή του έχει σταματήσει από τα μέσα του 2022.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι, καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα σχετικά μέτρα στήριξης αμέσως και με συντονισμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική. "Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να προσανατολίζονται στο να καταστήσουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος", σημείωσε.

Εξακολουθεί να παραμένει σε ψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός ήταν 7% τον Απρίλιο, αφού μειώθηκε από 8,5% τον Φεβρουάριο σε 6,9% τον Μάρτιο. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων παραμένει αυξημένος, διαμορφωμένος στο 13,6% τον Απρίλιο, από 15,5% τον Μάρτιο. Ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα ήταν 5,6% τον Απρίλιο, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς σε σύγκριση με τον Μάρτιο για να επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

"Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ωθείται προς τα πάνω από τη σταδιακή μετακύλιση των προηγούμενων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους και των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό. Ειδικά στις υπηρεσίες, εξακολουθεί να ωθείται υψηλότερα, επίσης από τη συσσωρευμένη ζήτηση από το άνοιγμα της οικονομίας και από την αύξηση των μισθών. Οι διαθέσιμες πληροφορίες έως τον Μάρτιο υποδηλώνουν ότι οι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού παραμένουν υψηλοί", ανέφερε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι και οι μισθολογικές πιέσεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς οι εργαζόμενοι, σε ένα πλαίσιο εύρωστης αγοράς εργασίας, ανακτούν μέρος της αγοραστικής δύναμης που έχουν χάσει ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι σε ορισμένους τομείς οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους λόγω των αναντιστοιχιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τον υψηλό και ασταθή πληθωρισμό.

 

Αξιολόγηση κινδύνων για τον πληθωρισμό και την οικονομία

Οι ανανεωμένες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αποτελούν καθοδικούς κινδύνους για την οικονομία, ανέφερε η Λαγκάρντ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η πρόσφατη αντιστροφή των προηγούμενων δυσμενών κλυδωνισμών προσφοράς, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να τονώσει την εμπιστοσύνη και να υποστηρίξει υψηλότερη ανάπτυξη από αυτή που αναμένεται σήμερα. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τις δαπάνες των νοικοκυριών, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη.

Επιπλέον, σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Αυτές περιλαμβάνουν τις υπάρχουσες πιέσεις στους αγωγούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές λιανικής υψηλότερες από τις αναμενόμενες βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα μπορούσε και πάλι να αυξήσει το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων.

"Μια διαρκής άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας ή υψηλότερη από τις αναμενόμενες αυξήσεις στους μισθούς ή στα περιθώρια κέρδους, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, μεταξύ άλλων μεσοπρόθεσμα", πρόσθεσε.

Ακόμα, οι πρόσφατες μισθολογικές συμφωνίες έχουν προσθέσει στους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, ειδικά εάν τα περιθώρια κέρδους παραμένουν υψηλά, ανέφερε.

Από την άλλη, οι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις ανανεωμένες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τον πληθωρισμό ταχύτερα από το προβλεπόμενο. Η ασθενέστερη ζήτηση, λόγω για παράδειγμα μιας πιο έντονης επιβράδυνσης του τραπεζικού δανεισμού ή μιας ισχυρότερης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, θα οδηγούσε επίσης σε χαμηλότερες πιέσεις τιμών από ό,τι αναμενόταν σήμερα, ιδίως μεσοπρόθεσμα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ έχει αποδειχθεί ανθεκτικός απέναντι στις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. "Οι αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής μας μεταδίδονται έντονα στα επιτόκια χωρίς κίνδυνο στις συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των τραπεζών", ανέφερε.

"Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top