ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικαστική μεταρρύθμιση και διαφθορά στη Συνάντηση Ρέιντερς – Υπ. Δικαιοσύνης

Δικαστική μεταρρύθμιση και διαφθορά στη Συνάντηση Ρέιντερς – Υπ. Δικαιοσύνης

Η δικαστική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, η εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και το ζήτημα της διαφθοράς ήταν ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέρ Ρέιντερς, και της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Επίτροπος Ρέιντερς μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα χρυσά διαβατήρια και για τη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο.

H Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι επρόκειτο για εποικοδομητική συζήτηση η οποία αφορούσε κυρίως τα ζητήματα της δικαστικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί θεματική για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται ιδιαιτέρα όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Κάναμε μια ανασκόπηση του τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά το πιο σημαντικό ότι πληροφορήσαμε τον κ. Επίτροπο για τις ενέργειες τις οποίες πρόκειται να υπάρξουν τους επόμενους μήνες όσον αφορά βραχυπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, αλλά και βεβαίως ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη σε αυτό το ζήτημα μέχρι το τέλος της πενταετίας», είπε.

Επίσης, η κ. Κουκκίδη - Προκοπίου πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος έδειξε συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το πως χειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα των κυρώσεων. «Εξηγήσαμε ακριβώς τη διαδικασία, τον ρόλο του Υπουργείου μας ο οποίος είναι ναι μεν σημαντικός, αλλά δεν είναι πρωταγωνιστής σε αυτό το ζήτημα», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το τρίτο ζήτημα που συζητήθηκε λεπτομερώς με τον Επίτροπο Ρέιντερς ήταν το ζήτημα της διαφθοράς, προσθέτοντας, ότι έχει επεξηγηθεί ακριβώς το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά και τη δημιουργία της ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία από τον Ιούνιο του 2023 θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να λειτουργεί ανεξάρτητα πλέον με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων που μέχρι τώρα χειριζόταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από πλευράς του, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέρ Ρέιντερς ευχαρίστησε την Υπουργό Δικαιοσύνης για τη συζήτηση που είχαν σχετικά με τις εξελίξεις στο σύστημα δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Δήλωσε ότι μέσω της έκθεσης για το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δημοσιεύεται κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια παρακολούθησης της διαδικασίας για τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.

«Φυσικά με ενδιέφερε πολύ να ακούσω τις τελευταίες εξελίξεις στη δομή του δικαστικού συστήματος στην Κύπρο με τα νέα δικαστήρια που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, αλλά και για να ακούσω ορισμένους δικονομικούς κανόνες στην προσπάθεια να επιταχυνθούν διαφορετικού είδους διαδικασίες, ώστε να καταπολεμήσουν τη χρονική διάρκεια των αστικών ή εμπορικών διαδικασιών και ίσως να προσπαθήσουν να εισαγάγουν άλλες μεθόδους για να μπορεί κανείς να προσφύγει στη δικαιοσύνη για την επίλυση διαφορετικών αστικών και εμπορικών υποθέσεων», είπε.

Υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό το να δοθεί συνέχεια στην ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς και σίγουρα σε υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου.

«Και θα δω τον υπεύθυνο για την αρμόδια αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και είναι σημαντικό να δοθούν αρκετοί πόροι σε μια τέτοια αρχή όπως να δοθούν αρκετοί πόροι και στον Γενικό Εισαγγελέα», συνέχισε.

Επεσήμανε ότι συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα το πρωί και είπε ότι «προσπαθούμε να συζητήσουμε για τη μελλοντική πορεία, για τις διάφορες έρευνες που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς και βεβαίως για να δούμε ποιες είναι οι πιθανές τελικές αποφάσεις στο δικαστήριο σχετικά με αυτές».

Παράλληλα, είπε ότι λήφθηκε υπόψη η τραγική κατάσταση στην Ουκρανία και η ρωσική επιθετικότητα, η οποία, όπως τόνισε, είναι μια πραγματικά σημαντική αλλαγή στη λειτουργία όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ολόκληρου του κόσμου.

Δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια εφαρμογής των κυρώσεων εναντίον Ρώσων ολιγαρχών ή οντοτήτων, αλλά και καταπολέμηση όλων των πιθανών παραβιάσεων των κυρώσεων επισημαίνοντας ότι είναι στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα να καταπολεμήσει την παραβίαση των κυρώσεων.

Επισήμανε ότι θα συνεχίσει να ανταλλάζει απόψεις με τον Γενικό Εισαγγελέα και θα συζητήσει αύριο με τους Βουλευτές για τη νομοθετική διαδικασία. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε και θέλω να πω καλή επιτυχία για τα επόμενα βήματα και τις επόμενες μεταρρυθμίσεις γιατί γνωρίζω τη δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της νέας κυβέρνησης σχετικά με αυτό το θέμα», σημείωσε.

Χρυσά διαβατήρια και διαφωνία με Γενικό Εισαγγελέα

Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για τα «χρυσά διαβατήρια», στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο κ. Ρέιντερς δήλωσε ότι ζητήθηκε να γίνει επαναξιολόγηση όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν στο παρελθόν σχετικά με τα διαβατήρια χαρακτηρίζοντας το ως «ένα σημαντικό στοιχείο».

Θέλουμε, πρόσθεσε, να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει ένα σύνολο μέτρων για την οργάνωση ερευνών σχετικά με τις προηγούμενες αποφάσεις και αυτό είναι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα και είχα συζήτηση μαζί του για να δω πόσες υποθέσεις βρίσκονται υπό έρευνα και αν είναι δυνατόν να αλλάξει ίσως η απόφαση για την υπηκοότητα που δόθηκε στο παρελθόν σε κάποιους εμπλεκόμενους στη διαδικασία.

Δήλωσε ακόμη ότι το δεύτερο στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αιτήσεις για πολιτογραφήσεις.

Σημείωσε ότι προκύπτει μια διαφωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι όσον αφορά την διατήρηση του νόμου για τις πολιτογραφήσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας και η κυβέρνηση επιθυμούν να διατηρήσουν τη νομική βάση για να μπορούν να επανεξετάζουν παλαιότερες αποφάσεις. «Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό χρειαζόταν, αλλά κατανοώ πλήρως την κατάσταση. Αλλά αυτή τη στιγμή ο νόμος είναι εκεί. Επομένως, η διαδικασία είναι εκεί ενώπιον του Δικαστηρίου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Μάλτας η Κομισιόν οδήγησε την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ αφού συνεχίζουν να λαμβάνουν αιτήσεις μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων με τη διαφορά πως «αποφάσισαν μόνο να αναστείλουν το πρόγραμμα για Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες».

Συμπλήρωσε ότι «είχαμε τρία κράτη μέλη σε μια τέτοια κατάσταση, τη Βουλγαρία, όπου πλέον δεν υπάρχει νόμος, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα, τη Μάλτα, όπου υπάρχουν νέες αιτήσεις και έτσι έχουμε εμπλακεί σε μια διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου και την ενδιάμεση κατάσταση που είναι η Κύπρος όπου ο νόμος είναι εκεί χωρίς καμία νέα εφαρμογή με σαφή δέσμευση στους κανόνες. Διαφωνούμε όμως στο γεγονός ότι χρειαζόταν να διατηρηθεί ο νόμος».

Δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο

Ερωτηθείς σε σχέση με τη συνέντευξη που έδωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δήλωσή του για χαμηλό επίπεδο δέσμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο ανέφερε ότι «αυτό που είπα είναι ότι σε διάφορα κράτη μέλη, όχι μόνο στην Κύπρο, έχουμε δει χαμηλό επίπεδο δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων».

Επισήμανε ότι στην Κύπρο είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει δεσμεύσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, «αλλά σε σύγκριση με τα 24 δισεκατομμύρια που έχουμε σε επίπεδο ΕΕ και με τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία σε ορισμένα κράτη μέλη στο επίπεδο των 2, 3 ή 4 δισεκατομμυρίων, αυτό φαίνεται να είναι χαμηλό».

Αναφερόμενος στην έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου το 2020, δήλωσε ότι μόνο για ένα χρόνο η Κύπρος έλαβε 96 δισεκατομμύρια ρωσικές επενδύσεις, σημειώνοντας ότι θα συζητήσει εκ νέου το θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα για τις έρευνες που είναι δυνατόν να ο, επειδή όπως εξήγησε, δεν πρόκειται μόνο για τις παργανωθούνραβιάσεις των κυρώσεων.

«Προσπαθούμε επίσης να δούμε τι είδους έρευνες ήταν δυνατόν να γίνουν για την κατάσταση γύρω από τις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι (οπόταν και ξεκίνησε ο πόλεμος), όπου ήταν δυνατό να δει κανείς πολλά περιουσιακά στοιχεία να φεύγουν όχι μόνο από την Κύπρο, από διαφορετικά κράτη μέλη, μερικές φορές με την υποστήριξη παρόχων υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο».

Υπογράμμισε ότι στην Ουγγαρία, ήταν μόνο 3.000€ τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και τώρα είναι κοντά στα 900 εκατομμύρια έπειτα από συζητήσεις με την ΕΕ και καλύτερη εφαρμογή των κανόνων.

Δήλωσε ότι είναι όσον αφορά την Κύπρο το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μια πραγματική ανησυχία, αλλά προς το παρόν «βρισκόμαστε σε μια φάση όπου ζητάμε να λαμβάνουμε όλο και περισσότερες ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον λόγο για τον οποίο είναι τόσο χαμηλή (η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων) ή για το γεγονός ότι μπορεί να αυξηθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top