Έχει διαφανεί, είπε, ότι η έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών απειλών και κινδύνων για την υγεία, δήλωσε η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη σε παρέμβασή της στις εργασίες της Άτυπης Συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε από τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στη Στοκχόλμη.
Ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι κατά τη σύνοδο, οι Υπουργοί Υγείας συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ετοιμότητα των Κρατών Μελών για την αντιμετώπιση κρίσεων σε συνάρτηση με την ισότιμη και ασφαλή πρόσβαση σε φαρμακευτικά προϊόντα. Το Συμβούλιο απασχόλησε επίσης το θέμα των ελλείψεων σε φάρμακα, που παρουσιάστηκε σε κάποια κράτη μέλη και η ισότιμη πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών σε καινοτόμα φάρμακα μέσα από μια διαδικασία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας των Κρατών Μελών (ΚΜ).
Επίσης οι "27'' είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη και περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος φροντίδας υγείας της Ουκρανίας.
Πρώτο θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη αποτέλεσε η ετοιμότητα των κρατών μελών στην αντιμετώπιση κρίσεων και στην ασφαλή πρόσβαση σε φάρμακα.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Υπουργός Υγείας αρχικά καλωσόρισε την πρόσφατη έκδοση της πρότασης για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής νομοθεσίας και ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακολούθως στην παρέμβασή της, ευχαρίστησε την Προεδρία για την ευκαιρία συζήτησης του θέματος το οποίο βάσει της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει τα Κράτη Μέλη από την πανδημία COVID-19, συνιστά ουσιώδες ζήτημα δημόσιας υγείας.
Έχει διαφανεί, είπε, ότι η έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών απειλών και κινδύνων για την υγεία. Μια τέτοια δυνατότητα προετοιμασίας βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, παρέχεται στα Κράτη Μέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, βάσει της οποίας τα Κράτη Μέλη συνεργάζονται για εντοπισμό, προετοιμασία και συλλογική αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων.
Όσον αφορά στην ασφαλή πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε φάρμακα, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι, ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων (βιομηχανίας, ασθενών κ.α.) καθίσταται αναγκαίος ώστε να διασφαλίζεται, δυνητικά, η μελλοντική ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας των Κρατών Μελών.
Επισήμανε δε, την ανάγκη παροχής κινήτρων για τοποθέτηση φαρμακευτικών προϊόντων σε μικρές αγορές. Η Κύπρος όπως είπε έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία με άλλα Κράτη Μέλη είτε σε συμφωνίες εισδοχής είτε σε κοινές συμφωνίες προμήθειας (joint procurement) ώστε να διασφαλίζονται καινοτόμα δαπανηρά φάρμακα σε προσιτές τιμές.
Εξάλλου, όσον αφορά στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να επωφελούνται στον ίδιο και αυτό βαθμό, σε θέματα παροχής φαρμακευτικής αγωγής σε καινοτόμες θεραπείες.
Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας των Υπουργών Υγείας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά σε τρόπους ενίσχυσης και ανάκαμψης του συστήματος υγείας της Ουκρανίας. Στη διάρκεια της συζήτησης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή παρέμβαση του Ουκρανού Υπουργού Υγείας ο οποίος προσκλήθηκε για τον σκοπό αυτό από τη Σουηδική Προεδρία.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η Υπουργός Υγείας είχε επίσης την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν ανταλλαγή απόψεων με ομολόγους της των άλλων ΚΜ, για ποικίλα θέματα που αφορούν στον τομέα της υγείας όπως η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, η κοινή προμήθεια φαρμάκων και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.
Στη διάρκεια της παραμονής της στη Στοκχόλμη, η κ. Κανάρη πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου και ενημερώθηκε για τις λειτουργίες του.
Επίσης, συμμετείχε σε σύσκεψη με τη Διευθύντρια του Κέντρου Δρ Andrea Ammon και μέλη του επιτελείου της και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα μας. Αντάλλαξαν απόψεις για πιθανούς τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας της Κύπρου με το Κέντρο κυρίως για σκοπούς αξιολόγησης και αναβάθμισης των προγραμμάτων επιδημιολογικής επιτήρησης, την ψηφιοποίηση του συστήματος συλλογής δεδομένων για τα λοιμώδη νοσήματα και τον στρατηγικό σχεδιασμό στοχευμένων προγραμμάτων.
Ειδική αναφορά έγινε στην επιτήρηση και τον έλεγχο της μικροβιακής ανθεκτικότητας, της φυματίωσης και του HIV/AIDS αλλά και στη διαχείριση του προβλήματος των κουνουπιών του τύπου «Aedes aegypti» που εντοπίστηκαν στην Κύπρο. Η Δρ Ammon διαβεβαίωσε την Υπουργό Υγείας ότι το ECDC θα συνεχίσει να είναι αρωγός και υποστηρικτής των προσπαθειών της χώρας μας για προστασία και ενίσχυση της δημόσιας υγείας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΠτΔ: «Υποχρέωση μας να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να φέρουν την αλλαγή»
Νέες «φουρτούνες» για την Kition Ocean Holdings
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στα κατεχόμενα - Παραμένουν στο σημείο «πυροσβεστικές» δυνάμεις
Λετυμπιώτης για μηδενικό ΦΠΑ: «Στόχος η άμεση ανακούφιση του κυπριακού νοικοκυριού»
Καρέ-καρέ η επιχείρηση αεροδιακομηδής άνδρα από κρουαζιερόπλοιο - Δείτε βίντεο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις