ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίνει εξηγήσεις το ΔΣ ΧΥΤΑ Πάφου - Γιατί θάβονται όλα τα στερεά απόβλητα - Ο δρόμος προς την μονάδα και το βιοαέριο

Δίνει εξηγήσεις το ΔΣ ΧΥΤΑ Πάφου - Γιατί θάβονται όλα τα στερεά απόβλητα - Ο δρόμος προς την μονάδα και το βιοαέριο

Σε τοποθέτηση με αφορμή όσα λέχθησαν σε συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής προβαίνει το ΔΣ του ΧΥΤΑ Πάφου, το οποίο σημειώνει πως ο Χώρος Υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 2005 από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο διαχειριζόταν τη Μονάδα μέχρι το 2010 οπόταν και παραχώρησε με συμφωνία εκχώρησης τη διαχείριση του χώρου στο Συμβούλιο Εκμετάλλευσης των Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχίας Πάφου.

Όπως εξηγεί ο ΧΥΤΑ Πάφου στα κύτταρα θάβονται όλα τα στερεά απόβλητα συμπεριλαμβανομένων και των Οργανικών αφού στην Επαρχία Πάφου δεν υπάρχει αδειοδοτημένη εγκατάσταση που να μπορεί να τα διαχειριστεί ούτε και είναι εφικτό αυτή τη στιγμή χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές να διαχωρίζονται ούτε στα σπίτια ούτε αλλού.

Τα στραγγίσματα που απορρέουν από τα κύτταρα, συλλέγονται σε δεξαμενές κάτω από τα κύτταρα και με σωλήνες μεταφέρονται στη Βιολογική Μονάδα εντός του περιφραγμένου χώρου του ΧΥΤΑ και τυγχάνουν επεξεργασίας.

Διαμέσου της Μονάδας περνά δημόσιος δρόμος και πολλές φορές οι κάτοικοι για να μεταβούν στη περιουσία τους πρέπει να διασχίσουν μέσα από την Μονάδα. Αυτό είναι σχετικά επικίνδυνο τόσο για αυτούς που περνούν διαμέσου της Μονάδας, όσο και για αυτούς που εργάζονται στο χώρο.

Διαβάζοντας την σχετική αλληλογραφία για τα έτη 2005 με 2007 πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, προστίθεται στην ανακοίνωση, ήταν η κατασκευή δημόσιου δρόμου που θα περνά εκτός της Μονάδας, έργο το οποίο δεν υλοποιήθηκε με δική τους ευθύνη.

Ο ΧΥΤΑ σημειώνει επίσης πως " ένεκα των γνωστών σκανδάλων που ακολούθησαν η περισσότερη αλληλογραφία που αφορούσε το συγκεκριμένο έργο έχει χαθεί όχι τυχαία".

Καλεί επίσης το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να κατασκευάσει τον δρόμο εκτός των ορίων της Μονάδας.

Το Επαρχιακό Συμβούλιο Πάφου σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την ομαλή ή/και την ασφαλή πρόσβαση στο χώρου εκμισθώνει άτομο του Συμβουλίου με σκοπό τη γενική ασφάλεια του χώρου σε εικοσιτετράωρη βάση και είναι εντός πλαισίου, προστίθεται.

Το βιοαέριο, συνεχίζει η ανακοίνωση, εκτονώνεται μέσα από ειδικούς σωλήνες μέσα από τα κύτταρα οι οποίοι στην κορυφή έχουν άνθρακα. Δεν τοποθετήθηκε πυρσός καύσης βιοαερίου από τον κατασκευαστή αφού δεν θεωρήθηκε απαραίτητο γιατί το παραγόμενο βιοαέριο δεν ήταν σε τέτοιες ποσότητες που θα καθιστούσε τον πυρσό καύσης απαραίτητο.

Επιπρόσθετα αναφέρεται πως το Συμβούλιο προβαίνει σε μετρήσεις εκλύσεων βιοαερίου στην ατμόσφαιρα μέσω ειδικού συνεργάτη από φρεάτια συλλογής βιοαερίου και σημειώνει τα αποτελέσματα στην ετήσια Έκθεση που παραδίδει στο Υπουργείο Γεωργίας.

Επίσης σε χώρο που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως το Συμβούλιο εδώ και αρκετά χρόνια παραλαμβάνει κλαδέματα από τις τοπικές αρχές της Πάφου προς διευκόλυνσή τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα αγόραζε και θα προμήθευε μεγάλης δυναμικότητας τεμαχιστή για τις ανάγκες τις Επαρχίας αυτό εδώ και έξι χρόνια δεν έχει γίνει.

Και συγκεκριμένα, προσθέτει ο ΧΥΤΑ, με τα σημερινά δεδομένα και με την πρόσφατη αλληλογραφία προκύπτει ότι καλώς εχόντων των πράγματων ο τεμαχιστής θα είναι στη κατοχή του Συμβουλίου περίπου εντός δώδεκα μηνών.

Υπό το φως των πιο πάνω δεδομένων το Συμβούλιο πήρε απόφαση να διαθέσει κονδύλι για να ξεκινήσει τον τεμαχισμό των παραγόμενων κλαδεμάτων. Γίνεται η σκέψη να σταματήσει το ΧΥΤΑ να παραλαμβάνει κλαδέματα που δεν είναι υποχρέωσή του αλλά αυτό θα έχει ανυπολόγιστη ζημιά γιατί πολλοί δήμοι και κοινότητες θα απορρίπτουν τα κλαδέματα σε ρέματα.

Στα μέσα περίπου του 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ανακάλυψε ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή Μαραθούντας, ένα κυβερνητικό έργο που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005 υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εσωτερικών και της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, δεν είχε την απαραίτητη Πολεοδομική Έγκριση, αναφέρεται.

Το Συμβούλιο προέβη σε όλες τις δέουσες ενέργειες και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του κράτους, ώστε τον Οκτώβριο του 2022 να εκδοθεί η πολεοδομική έγκριση. Η μη ύπαρξη της άδειας ή και ο μη εντοπισμός της κατά την άποψή του Οργανισμού συνδέεται με τα σχετικά σκάνδαλα του ΧΥΤΑ ΧΥΤΥ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Έφτασαν στη Βηρυτό ΠτΔ - Φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό

Έφτασαν στη Βηρυτό ΠτΔ - Φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό

Στη Βηρυτό βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για επίσημη επίσκεψη για το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top