ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΔΣ Cyta στο «Τ»: Η θεσμική καινοτομία, η πρόσφατη συμφωνία με τις Συντεχνίες και τα οφέλη για τον Οργανισμό

Πρόεδρος ΔΣ Cyta στο «Τ»: Η θεσμική καινοτομία, η πρόσφατη συμφωνία με τις Συντεχνίες και τα οφέλη για τον Οργανισμό

• Οι στόχοι και οι επιδιώξεις του Οργανισμού για το μέλλον.
• Οι σχεδιασμοί για μετατροπή της Cyta σε πράσινο Οργανισμό.

Τους στόχους και τις επιδιώξεις της Cyta για το μέλλον, αναδεικνύει σε συνέντευξή του στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Μιχάλης Ιωαννίδης, κάνοντας την ίδια ώρα ιδιαίτερη αναφορά στους σχεδιασμούς της Αρχής για μετατροπή της σε πράσινο Οργανισμό.

Παράλληλα, ο κ. Ιωαννίδης αναλύει την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη με τις συντεχνίες των εργαζομένων για μετεξέλιξη του προσωπικού της στο πλαίσιο της θεσμικής καινοτομίας, καθώς τους στόχους του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, εξάλλου, εξηγεί και το πόσο σημαντική είναι συμμετοχή του Οργανισμού και καταγράφει τα οφέλη της τόσο για την Αρχή όσο και την Κύπρο.

Η συμφωνία με τις συντεχνίες και η σημασία της

Κύριε Ιωαννίδη, πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία για μετεξέλιξη του προσωπικού της Cyta στο πλαίσιο της θεσμικής καινοτομίας. Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία και πού στοχεύει;

Η συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει με τις Συντεχνίες, σε σχέση με τη μετεξέλιξη του προσωπικού του Οργανισμού, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του τρόπου με τον οποίο εργάζεται η κατηγορία των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και η κατηγορία των ιδιωτικών υπαλλήλων. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι η αλλαγή της εργασιακής αρχιτεκτονικής στη Cyta.

Ενδεικτικά, συμφωνήσαμε με τις Συντεχνίες σε μία ποσόστωση, με βάση την οποία το 60% του προσωπικού θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι και το 40% ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Σε ότι αφορά στις ίδιες τις κατηγορίες, δημιουργούμε κάτι εντελώς νέο και πρωτοποριακό για τους δημοσίους υπαλλήλους, προσφέροντας τη δυνατότητα παραχώρησης bonus αναλόγως της απόδοσής τους, η οποία καθορίζεται από μετρήσεις που θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό δεν υπάρχει οπουδήποτε αλλού στον δημόσιο τομέα. Στο παρελθόν είχε εφαρμοστεί κάτι σχετικό στη Cyta και αφορούσε κυρίως στις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Πλέον, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, αυτή η πρακτική επεκτείνεται σε όλο το προσωπικό μας.

Κάτι άλλο, εξίσου, σημαντικό, είναι η δυνατότητα ανέλιξης που παρέχεται ταχύτερα στους υπαλλήλους που αξιολογούνται με ψηλότερες βαθμολογίες, σε σχέση με την ταχύτητα ανέλιξης των υπαλλήλων που αξιολογούνται ως απλά ικανοποιητικοί. Θα υπάρχει ουσιαστικά ένα σύστημα, το οποίο διαφοροποιεί τις προσαυξήσεις μεταξύ των υπαλλήλων, ανάλογα με την απόδοσή τους. Αυτό αποτελεί μία ακόμα καινοτομία για τη δημόσια υπηρεσία, αφού με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, ο τρόπος μισθολογικής ανέλιξης των υπαλλήλων είναι σταθερός, με συγκριμένο ποσοστό κάθε χρόνο. Με το νέο σύστημα που υιοθετούμε, δίνουμε τη δυνατότητα ανέλιξης του προσωπικού, ανεξαρτήτως της κλίμακας στην οποία βρίσκεται. Δηλαδή, να μπορεί να προάγεται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό, ούτως ώστε οι καλύτεροι υπάλληλοι να καταλαμβάνουν τις καλύτερες θέσεις, πολύ πιο γρήγορα.

Η αξιολόγηση των υπαλλήλων πώς θα γίνεται;

Για τη Cyta, η αξιολόγηση των υπαλλήλων έχει μεγάλη σημασία και γίνεται με βάση το σύστημα διαχείρισης απόδοσης, το οποίο έχει εγκριθεί το 2019, εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2020 και το 2021 και από το 2022 ξεκίνησε η επίσημη εφαρμογή του. Αυτό το σύστημα διαχείρισης απόδοσης, είναι παρόμοιο με το σύστημα απόδοσης που εφαρμόζεται σε ιδιωτικές εταιρείες.

Υπάρχουν στόχοι οι οποίοι καθορίζονται από την αρχή του χρόνου, είναι μετρήσιμοι και ελέγχονται στο τέλος κάθε χρόνου. Ανάλογα με την επιτυχία των στόχων, οι υπάλληλοι λαμβάνουν συγκεκριμένη βαθμολογία σε μία κλίμακα από το 1 έως το 6. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι, δεν λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι μας 6άρια ή 5άρια, όπως συμβαίνει σε άλλα συστήματα που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα στον Οργανισμό ή ευρύτερα στον δημόσιο τομέα.

Το Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης

Πρόσφατα, επίσης, ολοκληρώθηκε και το Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης. Πόσοι εργαζόμενοι εξέφρασαν επιθυμία να ενταχθούν σε αυτό, πόσοι εγκρίθηκαν και πότε θα αποχωρήσουν;

Το ενδιαφέρον των υπαλλήλων ήταν αρκετά μεγάλο. Εξέφρασαν επιθυμία να αποχωρήσουν 407 άτομα και αυτή τη στιγμή τρέχει η διαδικασία, μέσα από την οποία θα καθοριστεί τελεσίδικα πόσοι θα αποχωρήσουν, διότι το Σχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στη Διοίκηση του Οργανισμού να απορρίψει κάποιο αίτημα, καθώς και στον εργαζόμενο να αποσύρει το ενδιαφέρον του. Υπολογίζουμε ότι ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν θα είναι γύρω στους 350.

Οι αποχωρήσεις θα αρχίσουν την 1η Μάϊου για τους υψηλόβαθμους και την 1η Ιουνίου για τις αμέσως επόμενες βαθμίδες των εργαζομένων, με τις αποχωρήσεις να ολοκληρώνονται διαδοχικά μέχρι και το τέλος Μαΐου 2024.

Η συνολική αποζημίωση που δικαιούται ένας εργαζόμενος που συμμετέχει στο Σχέδιο, δεν υπερβαίνει το 75% των μισθών που απομένουν μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση του, με μέγιστη αποζημίωση τις €180.000.

Θεωρούμε ότι είναι ένα από τα καλύτερα Σχέδια Εθελούσιας Αποχώρησης, αν όχι το καλύτερο, που έχει δοθεί στο Δημόσιο. Είναι στοχευμένο και ίσως το τελευταίο αφορολόγητο Σχέδιο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ποιο το κόστος του Σχεδίου;

Σε περίπτωση που αποχωρήσουν και τα 407 άτομα, ένα ενδεχόμενο που θεωρώ απομακρυσμένο, το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το όφελος για τον Οργανισμό θα υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η Cyta θα έχει σημαντικό όφελος και δεν μιλάμε μόνο για το οικονομικό σκέλος.

Με την ολοκλήρωση του Σχεδίου θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ορθότερα τη νέα εργασιακή αρχιτεκτονική του Οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα θα επέλθει και η απαραίτητη ανανέωση της Cyta, η οποία ουσιαστικά από το 2013, λόγω και της παγοποίησης νέων θέσεων εργασίας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχει καθυστερήσει.

Σε αυτό το σημείο, θεωρώ πως πρέπει να τονιστεί ότι, αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στη Cyta πλησιάζει τα 50 έτη, ενώ σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας είναι τα 25 με 30 έτη.

Συνεπώς, αυτή η καθυστέρηση στις νέες προσλήψεις, δημιούργησε τεράστια προβλήματα και μέσω του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης η κατάσταση θα αναστραφεί και θα βοηθήσει να επέλθει η απαραίτητη ισορροπία στην ηλιακή κατανομή των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Από την αποχώρηση των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης, επηρεάζεται η λειτουργία του Οργανισμού;

Oλα προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό μας, τον οποίο ξεκινήσαμε να υλοποιούμε πριν από 1,5 χρόνο, όταν ανέλαβε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Έγιναν, θεωρώ, όλες οι σωστές ενέργειες σε ότι αφορά στις συμφωνίες με τις συντεχνίες, τον νέο τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις από τώρα και στο εξής, τη δυνατότητα για πρόσληψη νέων υπαλλήλων, πέραν του δημοσίου δικαίου, σε θέσεις που μπορεί να έχουν και δυνατότητες ανέλιξης, καθώς και άλλα θέματα που έχουμε συζητήσει μαζί τους. Έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να μην υπάρξει επιχειρησιακό πρόβλημα.

Επίσης, η Cyta έχει τον τελικό λόγο ως προς το ποιοί τελικά θα αποχωρήσουν. Κάποια από τα Τμήματα του Οργανισμού, και το γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην οργανική δομή. Μπορείς να λάβεις αντίστοιχες ή και καλύτερες υπηρεσίες από εξωτερικούς συνεργάτες. Αυτό, άλλωστε, κάνουν όλες οι μεγάλες εταιρείες ανά το παγκόσμιο.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες κρίσιμους τομείς και υπηρεσίες του Οργανισμού, ούτε και θα προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που δεν θα συνδράμει στην ενίσχυση της τεχνολογικής υπεροχής μας στην αγορά. Όμως, ακόμα και σε αυτούς τους τομείς, τα πράγματα διαρκώς αλλάζουν και πλέον προσφέρονται πολύ σοβαρές λύσεις σε σύγκριση με όσα είχαμε συνηθίσει πριν από 10 ή 15 χρόνια.

Για παράδειγμα, το cloud computing αυτή τη στιγμή, είναι το πιο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να εφαρμόσει κάθε δημόσια υπηρεσία για να γίνει ένας πιο γρήγορος οργανισμός. Προσφέρει τη δυνατότητα για μειωμένο αριθμό υπαλλήλων πληροφορικής, ανεξαρτήτως της κρισιμότητας που έχει για την εταιρεία ο τομέας της πληροφορικής. Όμως, οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει δραστικά και πρέπει όλοι, μαζί και πολλά από τα δικά μας τμήματα, να λειτουργούμε με τις νέες, σύγχρονες συνθήκες της αγοράς.


Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, Μιχάλης Ιωαννίδης.

Οι στόχοι του Οργανισμού

Ποιοι οι στόχοι της Cyta για το 2023, καθώς και μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα;

Από την πρώτη στιγμή, ο βασικός μας στόχος ως Συμβούλιο της Cyta ήταν να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις που χρειάζεται, προκειμένου ο Οργανισμός να πάει μπροστά, να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και να είναι θωρακισμένος απέναντι στις προκλήσεις, όχι μόνο για τη διάρκεια της θητείας μας αλλά για τα επόμενα 10 χρόνια.

Θα ήθελα να τονίσω ότι τα δύο προηγούμενα Συμβούλια της Cyta, έχουν κάνει ένα εξαιρετικό έργο στο να νοικοκυρέψουν τον Οργανισμό σε σχέση με το παρελθόν. Έχουν κάνει, πραγματικά, πάρα πολύ καλή δουλειά. Επιδιώξαμε, αυτή η πρόοδος που υπήρξε ως προς το νοικοκύρεμα του Οργανισμού, να μην μπορεί εύκολα να ανατραπεί και στο πλαίσιο αυτό εισαγάγαμε ένα Κανονισμό Διακυβέρνησης που θωρακίζει αυτήν ακριβώς την πρόοδο.

Παράλληλα, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ένα ουσιαστικά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, από την πρώτη μέρα προσπαθήσαμε να δούμε πώς ο Οργανισμός θα γίνει πράσινος, πως θα ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα και προς τούτο έχουμε ήδη εγκρίνει ένα κονδύλι ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό μας, ώστε να μπορούμε να αξιοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις τηλεπικοινωνιακές μας υποδομές. Ο συγκεκριμένος στόχος είναι καίριος και ήδη έχουμε ξεκινήσει την αυτό-παραγωγή ενέργειας σε μεγάλο αριθμό κτιρίων της Cyta, ενώ δρομολογούμε το ίδιο για όλους τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που καλύπτει 600 διαφορετικά σημεία σε όλη την Κύπρο.

Έχουμε κάνει και σχετικές μελέτες, χωρίς, όμως, να έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελικές αποφάσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Cyta στην αγορά ενέργειας.

Εννοείτε να αυξήσετε την παραγόμενη ενέργεια από εσάς, ούτως ώστε να λειτουργεί η Cyta πλήρως αυτόνομα και στη συνέχεια να προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα και νοικοκυριά;

Ενδεχομένως αυτό. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε τελικές αποφάσεις.

Τι να αναμένουμε από τον Οργανισμό εντός του έτους; Προγραμματίζετε οποιεσδήποτε νέες επενδύσεις; Αν ναι, πότε να αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις;

Η Cyta είναι επικεντρωμένη πάντα στον πελάτη και ναι, και φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα έχουμε κάτι καινούργιο να ανακοινώσουμε και θα αφορά τους πελάτες μας. Ωστόσο, να μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρότι δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι δουλειά μας να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πελατών μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει πολύ σημαντικές ανακοινώσεις και προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες δράσεις. Υπενθυμίζω μόνο δύο πρόσφατες ενέργειές μας που το επιβεβαιώνουν. Η μία είναι το tv app, το οποίο είναι μία καινοτομία για την Κύπρο που μας τοποθετεί στην ίδια θέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές μας. Η άλλη είναι το νέο app της Cyta, το οποίο θα εξελίσσεται διαρκώς. Μέσα από αυτό το app, οι καταναλωτές και οι πελάτες μας θα βλέπουν σημαντική και συνεχή εξέλιξη των προϊόντων μας.

Το East Med Corridor και τα οφέλη του

Τι σημαίνει για τον Οργανισμό η συμμετοχή του στο καλωδιακό σύστημα East Med Corridor και πόσο τον αναβαθμίζει ως οντότητα;

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα στην Ευρώπη το οποίο μπορεί να μεταφέρει τεράστιο όγκο δεδομένων προς ολόκληρη την ήπειρο. Ως Cyta, συμμετέχουμε σε αυτό το εγχείρημα με πολύ καλούς συνεταίρους. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες διόδους δεδομένων από την Ασία προς την Ευρώπη και από την Ευρώπη προς την Ασία.

Τα δεδομένα, πλέον, και αυτό δεν είναι υπερβολή, αποτελούν αγαθό πρώτης ανάγκης για τους πολίτες. Και το σημαντικό που γίνεται εδώ είναι ότι, η Κύπρος, αξιοποιώντας και τη γεωγραφική της θέση, καθιερώνεται ως ένα κέντρο δεδομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης και δημιουργίας ενός data center, το οποίο θα εξυπηρετεί πλήρως τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κύπρου ως κέντρου δεδομένων στην περιοχή και ως πηγή του data στην Ευρώπη.

Ποια τα οφέλη για την Κύπρο, αλλά και για την Cyta, από αυτή τη συμμετοχή;

Πολύ πιο γρήγορη απόκριση σε σχέση με οτιδήποτε γίνεται στην Ασία, η οποία αυτή τη στιγμή εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στον τομέα της τεχνολογίας. Οι συνδέσεις μας με την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα, είναι ήδη πάρα πολύ καλές. Η σύνδεση μας με την Ασία, όμως, μέσα από αυτό το καλώδιο βελτιώνεται αισθητά.

Το καλώδιο διαθέτει μία συγκεκριμένη όδευση πολύ πιο γρήγορη συγκριτικά με ότι είχαμε μέχρι σήμερα. Αυτό επιτρέπει πιο γρήγορη απόκριση που θα βοηθήσει τα μέγιστα σε πολλούς τομείς που χρειάζονται αμεσότητα, όπως για παράδειγμα η τηλεϊατρική.

Πόσο επηρέασε τον Οργανισμό η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Ο κορωνοϊός ήταν μία τεράστια πρόκληση, η οποία, ωστόσο, άφησε πίσω της θετικό πρόσημο για τη Cyta. Κι αυτό γιατί ο πολίτης κατάλαβε ότι, με τη βοήθεια των τηλεπικοινωνιών, μπορεί να κάνει τη δουλειά του κανονικά, χωρίς να χρειάζεται να βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο με άλλους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εδραίωσε ένα πληθωριστικό περιβάλλον όπου οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς, με αποτέλεσμα ό,τι αγοράζουμε να το πληρώνουμε πιο ακριβά. Παρότι ως τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός έχουμε ανάγκη τον ηλεκτρισμό του οποίου το κόστος εκτοξεύθηκε, εντούτοις λάβαμε συνειδητά την απόφαση να μην αυξήσουμε τις τιμές μας μετακυλώντας αυτό το κόστος στους πελάτες μας. Κάθε άλλο.

Μέσω των προγραμμάτων μας Freedom, στα οποία εντάχθηκαν αυτόματα 170.000 πελάτες μας, προσφέραμε τη δυνατότητα στον κάθε πελάτη να σερφάρει ελεύθερος στο διαδίκτυο, χωρίς να τον απασχολούν τα δεδομένα που καταναλώνει. Ως αποτέλεσμα αυτής μας της κίνησης, από χρήση δεδομένων 20.000 ΤΒ, φτάσαμε πλέον τα 42.000 ΤΒ μέσα σε ένα χρόνο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top