ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αυτά τα κριτήρια θα προσλαμβάνονται και οι Σύμβουλοι Υπουργών – Ο μισθός και το φιλοδώρημα που θα δικαιούνται

Με αυτά τα κριτήρια θα προσλαμβάνονται και οι Σύμβουλοι Υπουργών – Ο μισθός και το φιλοδώρημα που θα δικαιούνται

Την πρόθεση της Κυβέρνησης να προωθήσει το συντομότερο στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα διέπει τις προσλήψεις Συμβούλων/Συνεργατών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στα πρότυπα του υφιστάμενου πλαισίου που ισχύει για πρόσληψη Κοινοβουλευτικών Συνεργατών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Με αφορμή την πρόθεση αυτή της Κυβέρνησης, το ThemaOnline ανέτρεξε στον Νόμο που αφορά τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες και παρουσιάζει τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν, όπως επίσης και λεπτομέρειες σε σχέση με τον μισθό που λαμβάνουν και άλλα δικαιώματά τους.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τον «περί Κοινοβουλευτικών Συνεργατών και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο» του 2019, Κοινοβουλευτικό κόμμα, βουλευτής ή αντιπρόσωπος δύναται να εργοδοτήσει πρόσωπο ως κοινοβουλευτικό συνεργάτη, νοουμένου ότι αυτό-

1/ Είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή πολίτης άλλου κράτους μέλους και έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία,

2/ έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας του,

3/ κατέχει τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία,

4/ διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο, πιστοποιητικό του οποίου εκδίδεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Αστυνομίας Νόμου,

5/ προκειμένου περί άρρενος, έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει απαλλαγεί νομίμως από αυτές,

6/ δεν έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού με εν ενεργεία βουλευτή ή αντιπρόσωπο, και

7/ δεν έχει απολυθεί ή δεν έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή οποιαδήποτε υπηρεσία ή οργανισμό δημόσιου δικαίου της Δημοκρατίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιουδήποτε κράτους μέλους λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.

Σημειώνεται πως, με τη θέσπιση αντίστοιχου πλαισίου και για τους Συνεργάτες/Συμβούλους μελών της Κυβέρνησης, τα πιο πάνω κριτήρια θα ισχύουν και για αυτές τις προσλήψεις.

Μισθός και φιλοδώρημα

Με βάση τον Νόμο για τους Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες, οι απολαβές που λαμβάνουν καθορίζονται στη σύμβαση εργασίας του και υπολογίζονται κατ’ αναλογία της μισθοδοτικής κλίμακας Α8 της δημόσιας υπηρεσίας και εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, τα ισχύοντα στη δημόσια υπηρεσία σε σχέση με τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής, την παραχώρηση μισθοδοτικών προσαυξήσεων και την παραχώρηση δέκατου τρίτου (13ου) μισθού.

Σημειώνεται, δε, πως σε περίπτωση ανανέωσης της σύμβασης εργασίας ή σύναψης νέας σύμβασης εργασίας με διαφορετικό κοινοβουλευτικό κόμμα, βουλευτή ή αντιπρόσωπο ως εργοδότη, ο κοινοβουλευτικός συνεργάτης δεν επανατοποθετείται στην πρώτη βαθμίδα της μισθοδοτικής κλίμακας, αλλά η προϋπηρεσία του προσμετράται για τον καθορισμό των απολαβών του.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, οι βαθμίδες της Κλίμακας Α8 είναι δώδεκα και ο μηνιαίος καθαρός μισθός μετά και την αφαίρεση του Φόρου Εισοδήματος κυμαίνεται από 1.685 ευρώ έως και 2.616 ευρώ (12η Κλίμακα).

Σημειώνεται πως, από τις μηνιαίες απολαβές κάθε κοινοβουλευτικού συνεργάτη αποκόπτεται ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο με τρία επί τοις εκατό (3%) επί των μηνιαίων απολαβών του. Νοείται ότι οι αποκοπές των κοινοβουλευτικών συνεργατών καταβάλλονται στην υπηρεσία που διενεργεί την καταβολή του φιλοδωρήματος.

Περαιτέρω, ο Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης και τα εξαρτώμενα του πρόσωπα δικαιούνται κατά τη διάρκεια της ισχύος της σύμβασης εργασίας του, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με βάση τα εκάστοτε ισχύοντα για τη δημόσια υπηρεσία, άδεια ανάπαυσης, όπως προβλέπεται στον περί Ετησίων Αδειών μετ’ Απολαβών Νόμο, και άδεια ασθενείας με πλήρεις απολαβές, που πιστοποιείται από Ιατρικό Λειτουργό, η οποία δεν υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

Επιπρόσθετα, Κοινοβουλευτικοί Συνεργάτες, οι οποίοι εργοδοτούνται για τουλάχιστον τρία (3) έτη, δικαιούνται και εφάπαξ φιλοδώρημα σε περίπτωση παραίτησής τους ή μη ανανέωσης ή τερματισμού της σύμβασης εργασίας τους ή θανάτου κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης εργασίας του.

Το εν λόγω φιλοδώρημα υπολογίζεται ως ακολούθως:
• Για τη χρονική περίοδο εργοδότησής του πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου με βάση συντελεστή ενός δωδέκατου (1/12) επί των τελευταίων μηναίων απολαβών του για κάθε μήνα εργοδότησής του· και
• για τη χρονική περίοδο εργοδότησής του μετά από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου με βάση συντελεστή ενός δωδέκατου (1/12) του μέσου όρου των συνολικών μηναίων απολαβών του για κάθε μήνα εργοδότησής του.

Τα καθήκοντα

Όσον αφορά τα καθήκοντα των Κοινοβουλευτικών Συνεργατών, τα οποία, όπως φαίνεται θα καλύπτουν και τους Συνεργάτες Υπουργών, αυτά είναι:
• Η διεξαγωγή ερευνών και ετοιμασία μελετών και σημειωμάτων αναφορικά με διάφορα θέματα που εξετάζονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το κοινοβουλευτικό κόμμα ή τα μέλη του, τον βουλευτή μονοεδρικού κόμματος ή τον ανεξάρτητο βουλευτή ή τον αντιπρόσωπο θρησκευτικής ομάδας, ανάλογα με την περίπτωση. Για τον σκοπό αυτό συλλέγει και αναλύει τα απαιτούμενα στοιχεία και τις πληροφορίες, ετοιμάζει εκθέσεις, μνημόνια, σημειώματα και πρακτικά, υποβάλλει εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών και διεξάγει τη συνεπαγόμενη αλληλογραφία,
• Η παροχή συμβουλών ή/και γνωμοδοτήσεων αναφορικά με τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και άλλες επιπτώσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένες νομοθετικές ή άλλες προτάσεις που εξετάζονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και
• Η εκτέλεση οποιωνδήποτε άλλων συναφών καθηκόντων τού ανατεθούν.

Για την εκτέλεση των πιο πάνω καθηκόντων, ο Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης συνοδεύει, εφόσον του ζητηθεί, το κοινοβουλευτικό κόμμα ή τα μέλη του, τον βουλευτή μονοεδρικού κόμματος ή τον ανεξάρτητο βουλευτή ή τον αντιπρόσωπο θρησκευτικής ομάδας, ανάλογα με την περίπτωση, σε επιτόπου επισκέψεις ή εξορμήσεις ή άλλες συγκεντρώσεις για τη συζήτηση τοπικών ή άλλων προβλημάτων.

Επιπρόσθετα, ο Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης:
• Προσφέρει τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης,
• Διεκπεραιώνει την εργασία που του ανατίθεται, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 πιο πάνω, μέσα στα χρονικά πλαίσια που καθορίζονται εύλογα σε κάθε περίπτωση από τον Εργοδότη,
• Παρέχει τις υπηρεσίες του επιμελώς, αποδοτικά, με πλήρη συνείδηση των υποχρεώσεών του,
• Δεσμεύεται να μην πληροφορεί, γνωστοποιεί, κοινοποιεί, μεταδίδει ή/και καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαδίδει ή παραδίδει άμεσα ή έμμεσα οποτεδήποτε προς οποιοδήποτε πρόσωπο (εξαιρέσει προσώπου δεόντως εξουσιοδοτημένου από τον Εργοδότη) οποιαδήποτε πληροφορία ή/και στοιχεία ή/και υλικό ή/και έγγραφα και γενικά οτιδήποτε έρχεται σε γνώση του ή/και ετοιμάζεται ή/και χρησιμοποιείται από αυτόν συνεπεία των υπηρεσιών του δυνάμει της παρούσας Σύμβασης (η δυνάμει της παραγράφου αυτής δέσμευση ισχύει και μετά τη λήξη της παρούσας Σύμβασης),
• Απαγορεύεται να εκχωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο οποιοδήποτε δικαίωμα ή υποχρέωση που αυτός έχει δυνάμει της παρούσας Σύμβασης.

Το ωράριο εργασίας

Με βάση, εξάλλου, τον Νόμο, η εβδομαδιαία απασχόληση του Κοινοβουλευτικού Συνεργάτη είναι από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 7.30 μέχρι 14.30 και Πέμπτη (εξαιρουμένων των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου) 15.00 μέχρι 18.00, ανάλογα με τις εργασίες της Βουλής.

Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης εργάζεται, όταν του ζητηθεί, εκτός του προαναφερόμενου ωραρίου και ενδέχεται να ταξιδεύει εκτός έδρας.

Πρέπει επίσης να συμμορφώνεται με τις συγκεκριμένες ανάγκες του κοινοβουλευτικού κόμματος ή των μελών του ή του βουλευτή μονοεδρικού κόμματος ή του ανεξάρτητου βουλευτή ή του αντιπροσώπου θρησκευτικής ομάδας, ανάλογα με τις οδηγίες που του δίδονται.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές ώρες εργασίας ανά εβδομάδα δεν υπερβαίνουν τις 38 κατά τους μήνες Ιανουάριο-Ιούνιο και Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο και τις 35 κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ο Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης δικαιούται να αξιοποιήσει την ετήσια άδεια μετ’ απολαβών που δικαιούται, σε συνεννόηση με το κοινοβουλευτικό κόμμα ή τον βουλευτή μονοεδρικού κόμματος ή τον ανεξάρτητο βουλευτή ή τον αντιπρόσωπο θρησκευτικής ομάδας, ανάλογα με την περίπτωση. Το μεγαλύτερο μέρος της άδειας λαμβάνεται κατά την περίοδο που η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι κλειστή. Οι αργίες είναι οι ίδιες που ισχύουν στη δημόσια υπηρεσία.

Τέλος και σύμφωνα με τον Νόμο, ο Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης δε δικαιούται να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα ή να ασχολείται με οποιαδήποτε εργασία ή επιχείρηση η οποία έρχεται σε σύγκρουση, έμμεσα ή άμεσα, με τα καθήκοντα που περιγράφονται στην παρούσα Σύμβαση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top