ΔΙΕΘΝΗ

Πανηγυρικό ύφος από τους οπαδούς του Ερντογάν - Ελπίζει ανατροπή η αντιπολίτευση

Πανηγυρικό ύφος από τους οπαδούς του Ερντογάν - Ελπίζει ανατροπή η αντιπολίτευση

Δυο εικοσιτετράωρα μετά το κλείσιμο των καλπών στην Τουρκία, οι αναλυτές του κυβερνητικού στρατοπέδου επιστρατεύουν πανηγυρικό ύφος και προβάλλουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε μια νέα νίκη στην κάλπη. Από τη δική τους οπτική γωνία αυτή η νέα νίκη ήρθε παρά τις «παρεμβολές» της Δύσης στα εσωτερικά δρώμενα της Τουρκίας.

Διαφορετικό είναι το κλίμα στους κύκλους της αντιπολίτευσης. Οι αναλυτές της αντιπολίτευσης ελπίζουν για ανατροπή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Από τη δική τους σκοπιά, οι προεδρικές εκλογές ακόμη δεν έχουν τελειώσει και η αντιπολίτευση μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις 28 Μάϊου.

«Ο Ερντογάν νίκησε τη Δύση»

Ο Ταμέρ Κορκμάζ σε ανάλυση με τίτλο «Ποιος κέρδισε, ποιος έχασε;» που δημοσιεύτηκε σήμερα στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ», προβάλλει την άποψη ότι «Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηριζόμενος από τις επτά δυνάμεις, ισχυρίστηκε ότι θα κέρδιζε με 60% στον πρώτο γύρο. Έχασε με ποσοστό 44,9 τοις εκατό. Είναι σαφές ότι θα υπέστη την οριστική ήττα στον δεύτερο γύρο».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «τα όνειρα του ηλικιωμένου Τζο Μπάιντεν απέτυχαν. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ηττήθηκαν. Η συμμαχία (της αντιπολίτευσης) υπό την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) υπέστη μεγάλη ήττα στις βουλευτικές εκλογές. Η Συμμαχία του Λαού κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με διαφορά 20 βουλευτών. (Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης) που ήλπιζαν για την επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα έχασαν. Η Πράσινη Αριστερά είναι ένας άλλος ηττημένος των εκλογών με 8,8% των ψήφων. Το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας απογοητεύτηκε επίσης, παρά την όλη διαφημιστική εκστρατεία».

Καταλήγοντας, ο κ. Κορκμάζ αναφέρει ότι «η Τουρκία απέδειξε στον κόσμο ότι είναι σε θέση να οργανώσει πολύ πιο δημοκρατικές, βασισμένες σε κανόνες και ελεύθερες εκλογές από τις δυτικές χώρες, ιδίως τις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη δημοκρατική λειτουργία της Τουρκίας. Το πρόβλημα βρίσκεται στις νοοτροπίες των δυτικών κρατών και των εγχώριων συνεργατών τους»

Σε παρόμοιο ύφος, ο Χακκί Οτζάλ σε σημερινή ανάλυση του που δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη «Daily Sabah» με τίτλο «Εκλογές στην Τουρκία: Η δημοκρατία στην πράξη» αξιώνει ότι «(το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών) αποδεικνύει στον Economist, τους New York Times, την L'Express και τη Le Point ότι η Δημοκρατία της Τουρκιας δεν είναι η άλλη Ρωσία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ο 'L'autre Poutine'».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «ο πολυκομματικός συνασπισμός και η συμμαχία του συνονθυλεύματος που άρχισε να οικοδομεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ακόμη και πριν τη δική του εκλογική νίκη, δεν θα μπορούσε να έχει κερδίσει ούτε τόσες ψήφους για την προεδρία, αν η συμμαχία του Ερντογάν δεν είχε φθαρεί από τη συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο απόλυτος αριθμός των αντι-Ερντογάν και αντι-Τουρκίας εξώφυλλων των εβδομαδιαίων ειδησεογραφικών περιοδικών και οι τίτλοι των μεγάλων ξένων εφημερίδων μαρτυρούσαν ότι υπήρχε μια προσχεδιασμένη εκστρατεία για την ανατροπή της κυβέρνησης».

Η αντιπολίτευση ελπίζει

«Θα μπορούσε να συμβεί, γιατί όχι;» είναι ο τίτλος της ανάλυσης του Σαϊγκί Όζτουρκ που δημοσιεύτηκε σήμερα στην αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριγιέτ». Σύμφωνα με τον κ. Όζτουρκ, «έπειτα από πολλά χρόνια, το ΡΛΚ κέρδισε βουλευτές από επαρχίες όπως το Ντιγιάρμπακιρ, την Ριζούπολη, το Ντούζτζε, το Έρζιντζαν, το Καρς και την Σπάρτη. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσους βουλευτές αποκτά, δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι αυτοί χαίρονται, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Η Συμμαχία του Έθνους είχε προετοιμαστεί για την εξουσία. Πίστευε ότι θα κέρδιζε τόσο την προεδρία όσο και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όμως δεν έχουν χαθεί όλα για την προεδρία».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος προσθέτει τα εξής: «οι προπαγανδιστικές μέθοδοι του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επιτελείου του κόμματός του ήταν ιδιαίτερα βίαιες και αδίστακτες τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή η πρακτική αποδείχθηκε αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, έπεισαν τους ψηφοφόρους με ψεύτικα βίντεο και αφίσες ότι η Συμμαχία του 'Έθνους συνεργάζεται με την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK. (Την ίδια ώρα) το Καλό Κόμμα (της Μεράλ Άκσενερ) δεν κατάφερε να επιτύχει το επιθυμητό ποσοστό ψήφων και αριθμό βουλευτών. (Και) το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ), το οποίο κατέβηκε στις εκλογές με την ονομασία "Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς", αναμενόταν να είναι καθοριστικό στις προεδρικές εκλογές. Αυτό δεν συνέβη».

«Όλη η προσπάθεια του Κιλιτσντάρογλου και των ηγετών των κομμάτων που συγκροτούν τη συμμαχία είναι να απομακρύνουν την κυβέρνηση Ερντογάν από την εξουσία με την κάλπη. Απέτυχε στις 14 Μαΐου, τώρα η ελπίδα είναι στις 28 Μαΐου. Αυτό είναι εφικτό; Γιατί όχι;», αναρωτιέται καταληκτικά ο αρθρογράφος της «Σοζτζού».

Η «Μπίργκιουν», η οποία εκφράζει τις θέσεις της τουρκικής Αριστεράς, σήμερα φιλοξενεί την ανάλυση του Χαϊρί Κοζάνογλου με τίτλο «Δίνοντας μια ευκαιρία στην ελπίδα». Ο αρθρογράφος αναφέρει τα εξής: «Η επαναστατική στάση απαιτεί να μην παραδίνεσαι εύκολα, να μην πετάς την πετσέτα, να μην κατσουφιάζεις στον κόσμο, να μην γυρίζεις την πλάτη στην κοινωνία. Σε καλεί να αξιολογήσεις αντικειμενικά τις δεδομένες συνθήκες και να συνεχίσεις τον αγώνα από εκεί που τον άφησες. Ανεξάρτητα από το πόσο έντονες δονήσεις βιώνουμε σήμερα στον εσωτερικό μας κόσμο, η βραχυπρόθεσμη ευθύνη μας είναι να σταθούμε πίσω από τον κοινό μας υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μέχρι να τελειώσει ο δεύτερος γύρος των εκλογών. Μετά από αυτό, τόσο οι σοσιαλιστές όσο και όλα τα στοιχεία της κοινωνικής αντιπολίτευσης θα έχουν αρκετό χρόνο για να κάνουν τον εσωτερικό τους απολογισμό».

Ο κ. Κοζάνογλου προσθέτει και τα εξής: «Ας κάνουμε κατ' αρχήν μερικές παρατηρήσεις. Πρώτα απ' όλα, η κοινωνική αλλαγή δεν γίνεται γρήγορα. Δεύτερον, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ισλαμιστικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα εδώ και 21 χρόνια και εγκαθίδρυσε ένα κομματικό κράτος. Έχουν γεμίσει όλα τα κρατικά στελέχη με κολλητούς, στελέχη ταγμάτων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν μηχανισμό όπου περικυκλώνουν τη ζωή με ιδρύματα, κοιτώνες αιρέσεων, συμμαχίες με τμήματα του κεφαλαίου, ιδιαίτερα με μεγαλοεργολάβους, και όπου σχεδόν κρατούν ομήρους τους απλούς πολίτες με δεσμούς συμφερόντων που αγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπους. Τρίτον, δυστυχώς, η τρομοκράτηση του κόσμου ότι η πατρίδα και το έθνος απειλούνται έχει ανταπόκριση στην κοινωνία. Οι εκλογές του 2015 είχαν επίσης δείξει ότι η διασπορά φόβου μέσω απειλών για την ασφάλεια είχε αποφέρει πριμοδότηση στην κυβέρνηση. Τέταρτον, παρόλον που οι μακροοικονομικές ισορροπίες της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ψηφοφόρων που ζουν στην επαρχία, κερδίζουν περίπου τον κατώτατο μισθό ή των οποίων οι συντάξεις έχουν φτάσει τις 7.500 ΤΛ».

Καταληκτικά, ο κ. Κοζάνογλου προσθέτει ότι «ο Κιλιτσντάρογλου δεν επέδειξε κακές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Νομίζω επίσης ότι η τολμηρή προσέγγισή του στα ζητήματα της κουρδικής και της αλεβίτικης ταυτότητας, αποτελεί κέρδος για την κοινωνία. Το καθήκον όλων των πολιτών αυτής της χώρας που είναι υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοσμικότητας, της ισότητας των φύλων και όλων των συνιστωσών της κοινωνικής αντιπολίτευσης είναι να κρατήσουν ζωντανό τον αγώνα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Γεμάτος σύννεφα ο ουρανός - Πότε έρχονται βροχές - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Τούλσι Γκάμπαρντ: Μια βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ αναλαμβάνει επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ

• Εκρηκτικό «κοκτέιλ» λοιμώξεων στα παιδιά – Από πού προέρχονται, τα συμπτώματα και όσα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο



Δυστοκία στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων - Η επιθυμία της Λευκωσίας για απευθείας διάλογο με την Άγκυρα και η απαισιοδοξία των Κυπρίων

Δυστοκία στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων - Η επιθυμία της Λευκωσίας για απευθείας διάλογο με την Άγκυρα και η απαισιοδοξία των Κυπρίων

Την ώρα που ο Εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ αναφέρεται στη δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για τη διεξαγωγή άτυπων διευρυμένων επαφών με σκοπό την εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό, η ε/κ πλευρά δεν έχει λάβει κανένα μήνυμα από την τ/κ πλευρά, αναφορικά με τις προθέσεις του κατοχικού καθεστώτος για το θέμα του ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συναντήσεις μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, για το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top