ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σκαριά μεγάλη ανάπτυξη 98 εκατ. ευρώ στην Περιστερώνα – Τι θα περιλαμβάνει – Δείτε φωτογραφίες

Στα σκαριά μεγάλη ανάπτυξη 98 εκατ. ευρώ στην Περιστερώνα – Τι θα περιλαμβάνει – Δείτε φωτογραφίες

Ένα μεγαλεπήβολο έργο στην περιοχή της Περιστερώνας, προγραμματίζει να κατασκευάσει η εταιρία C.E.V Cyprus Eco Village Ltd. Πρόκειται για το συνταξιοδοτικό χωριό «Komitis Eco Village», το οποίο θα ανεγερθεί στα πρότυπα ενός οργανωμένου συγκροτήματος για άτομα τρίτης ηλικίας (retirement village).

Όπως αναφέρεται στην Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που κατατέθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο με τη σειρά του έθεσε το όλο έργο σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 6 Ιουνίου, σκοπός της ανάπτυξης είναι η παροχή σύγχρονων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών γηριατρικής φροντίδας στα άτομα τρίτης ηλικίας από την Κύπρο, αλλά και το εξωτερικό.

Η συνολική έκταση του έργου είναι 269,685 τ.μ. και τα τεμάχια όπου θα ανεγερθεί είναι μεταξύ των χωριών Περιστερώνας και Ορούντας, πλησίον του υπεραστικού δρόμου Λευκωσίας-Τροοόδους σε απόσταση 20 λεπτών περίπου οδικός από τη Λευκωσία.

Τα τεμάχια έχουν συνολική έκταση 269,685 τ.μ. ενώ οι κτηριακές εγκαταστάσεις του έργου θα καταλαμβάνουν έκταση 47,187τ.μ. και χώροι πρασίνου, γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις 87,475 τ.μ.

Τι θα περιλαμβάνει

Το έργο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες στρατηγικές χρήσεις:

- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
• Νοσηλευτική Σχολή (3.600τ.μ.)
• Φοιτητικές Εστίες (3.600τ.μ.)
• Νηπιαγωγείο (300τ.μ.)

- ΥΓΕΙΑ
• Κέντρο Γηριατρικής Φροντίδας Α&Β (3.200 τ.μ.)
• Κέντρο Αποκατάστασης (1.800 τ.μ.)
• Κέντρο Αθλητικού Συλλόγου (1.200 τ.μ.)

- Οι Δευτερεύουσες χρήσεις αφορούν κυρίως σε:
• Εμπορικές Αναπτύξεις (3.256 τ.μ.)
• Εκκλησάκι (80 τ.μ.)
• Χώρους Πρασίνου (32.626 τ.μ.)
• Οικιστική Ανάπτυξη (~30.000 τ.μ.), η οποία συμπεριλαμβάνει 271 οικίες
• Βιολογικό Σταθμό (2.210 τ.μ.)
• Χώροι Στάθμευσης (391 χώροι)
• Οδικό δίκτυο (66.483 τ.μ.)

Συνολικά, πάντως, όλη η ανάπτυξη θα διαθέτει 917 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων 21 για ΑμεΑ.

Σκοπός του Έργου

Σύμφωνα με την ΜΕΕΠ, η προτεινόμενη ανάπτυξη θα είναι στα πρότυπα ενός οργανωμένου
συγκροτήματος για άτομα τρίτης ηλικίας (retirement village) και σκοπός της, εκτός των στρατηγικών χρήσεων, είναι να ανεγερθούν μικρές κατοικίες ενός και δύο υπνοδωματίων για να δέχονται Κύπριους και ξένους κάτοικους, κυρίως από Σκανδιναβικές χώρες, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αγγλία και άλλες Βόρειες χώρες.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου χωριού συνταξιοδότησης το οποίο να ικανοποιεί τις κοινωνικές, ιατρικές, και ψυχολογικές ανάγκες των ηλικιωμένων πελατών σε συνδυασμό με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μίας νοσηλευτικής σχολής.

Με βάση μια πρώτη αξιολόγηση από την αρχιτεκτονική ομάδα το συνολικό κόστος επένδυσης υπολογίζεται σε 98.300.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με μελέτες του Εργοδότη, το Προτεινόμενο Έργο είναι Κοινωνικά και Οικονομικά βιώσιμο.

Η οικιστική ανάπτυξη

Με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, η έκταση που διατίθεται για οικιστικές μονάδες είναι στα 114,680 τ.μ., στην οποία (σύμφωνα με το Τμήμα Πολεοδομίας και Στέγασης) η μέγιστη επιτρεπόμενη καλυπτόμενη ανάπτυξη αντιστοιχεί στο 25% της εν λόγω έκτασης.

Η οικιστική περιοχή χωρίζεται σε συνολικά 32 οικιστικά συγκροτήματα και έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει συνολικά 270 μεμονωμένες οικιστικές μονάδες, έκτασης από 75 έως 140 τ.μ. Οι προσφερόμενες μονάδες θα περιστρέφονται γύρω από πέντε ξεχωριστά σχέδια ισόγειων κατοικιών, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις (προσβασιμότητα, ασφάλεια, ασφάλεια, ποιότητα κ.λπ.) των ηλικιωμένων κατοίκων που θα τις χρησιμοποιούν.

Ο σχεδιασμός των οικιστικών μονάδων, θα εξασφαλίζει χαμηλή συντήρηση και κόστος λειτουργίας, ως αποτέλεσμα της επιλογής των υλικών κατασκευής και εξοπλισμού (ψύξη, θέρμανση, παραγωγή ζεστού νερού, ηλεκτρικής εγκατάσταση κ.λπ.).

Επίσης, οι οικιστικές μονάδες υιοθετούν τις αρχές του παθητικού σχεδιασμού, προκειμένου να επιτευχθούν εξαιρετικές επιδόσεις ενεργειακής απόδοσης, με αποτέλεσμα να καταστούν κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (NZEB).

Επιπλέον, ο εργονομικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με τεχνολογίες αυτοματισμού/έξυπνης διαβίωσης θα ενισχύσουν την προσβασιμότητα, ασφάλεια και προστασία των οικιστικών μονάδων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες των υποψήφιων χρηστών.

Ιατρικό Κέντρο

Το Ιατρικό Κέντρο θα καλύπτει συνολική έκταση 25,988 τ.μ. και θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια: δύο κτίρια υποβοηθούμενης διαβίωσης συνολικής επιφάνειας 3,200 τ.μ., Κτίριο Κέντρου Αποκατάστασης και Ιατρικής με εμβαδόν 1,800 τ.μ. και Λέσχη επιφάνειας 1,200 τ.μ..

Καθένα από τα δύο κτίρια υποβοηθούμενης διαβίωσης θα έχει χωρητικότητα 24 ατόμων και θα αποτελείται από διαμερίσματα 45 τ.μ. και μπαλκόνι 8τ.μ.. Επιπλέον, τα κτήρια θα περιλαμβάνουν χώρους υποδοχής, κοινόχρηστους χώρους, αίθουσες προσωπικού, γραφεία, καθώς και εγκαταστάσεις πλυντηρίων και καθαρισμού. Τα διαμερίσματα υποβοηθούμενης διαβίωσης απευθύνονται σε ηλικιωμένους κατοίκους με σωματικές ή ψυχικές αναπηρίες και που χρειάζονται σημαντικές υπηρεσίες βοήθειας, όπως 24ωρη παρακολούθηση, καθαρισμό, πλυντήρια, παρακολούθηση λήψης φαρμάκων, γενική προσωπική βοήθεια.

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Υγείας θα έχει χωρητικότητα 20 δωματίων, καθένα από τα οποία θα έχει 27 τ.μ. και μπαλκόνι 8 τ.μ. Επιπλέον, το κτίριο θα περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, γραφεία, εσωτερική κι εξωτερική πισίνα, εσωτερικό γυμναστήριο, αίθουσες θεραπείας για εξειδικευμένη θεραπεία, χώρους ιατρικού ελέγχου και εργαστήριο.

Το Ιατρικό Κέντρο θα προσφέρει υπηρεσίες στους κατοίκους του και άλλους, που θα περιλαμβάνουν δωμάτια για φυσική αποκατάσταση, προληπτική θεραπεία, μαγνητική τομογραφία, υπερηχογραφία, ICUs, εργαστηριακές εξετάσεις, οδοντιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σίτισης και κάτοικόν επισκέψεις.

Η Λέσχη θα στεγάσει το αρχηγείο του ιατρικού κέντρου και θα περιλαμβάνει κουζίνα, εστιατόριο, πισίνα, κοινόχρηστους χώρους, καταστήματα, γραφεία και γήπεδο μίνι-γκολφ. Η Λέσχη θα παρέχει υπηρεσίες σίτισης στα διαμερίσματα υποβοηθούμενης διαβίωσης, στα δωμάτια αποκατάστασης και στους κατοίκους του ΠΕ.

Εκπαιδευτικό Κέντρο

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα καλύπτει συνολική έκταση 31.448 τ.μ.., εκ των οποίων (και σύμφωνα με το Τμήμα Πολεοδομίας και Στέγασης) η μέγιστη επιτρεπόμενη καλυπτόμενη ανάπτυξη αντιστοιχεί στο 25% της εν λόγω χερσαίας έκτασης.

Η Νοσηλευτική Σχολή θα έχει χωρητικότητα 45 φοιτητών ετησίως για ένα 4-ετές Πτυχίο (Συνολική χωρητικότητα 180 φοιτητών). Τα μαθήματα που θα προσφέρονται από το κολέγιο περιλαμβάνουν ένα 4-ετές πτυχίο στη νοσηλευτική, πτυχίο Οδοντιατρικής, Διατροφικής Επιστήμης και άλλα μαθήματα. Η Σχολή θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες αίθουσες διαλέξεων, εργαστήρια, αμφιθέατρα, γραφεία, καθώς και μια καφετέρια / χώρο εστιατορίου.

Οι Φοιτητικές Εστίες θα έχουν χωρητικότητα 90 δωματίων, με εμβαδόν 35 τ.μ. το καθένα.

Επιπλέον, το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, τραπεζαρία, βιβλιοπωλείο-τυπογραφείο, πλυντήριο και γυμναστήριο.

Ο Παιδικός Σταθμός θα έχει χωρητικότητα 50 παιδιών, μέγιστης ηλικίας 5 ετών.

Η διάταξη της ανάπτυξης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε δίπλα στο Εκπαιδευτικό Κέντρο να υπάρχει ένας χώρος πρασίνου με εγκαταστάσεις για αθλητικές δραστηριότητες και παιδότοπο, που θα χρησιμοποιούνται από μαθητές και παιδιά. Επίσης, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παροχή θέσεων στάθμευσης οχημάτων, καθώς και καλυμμένες θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.

Κεντρική Πλατεία

Η Κεντρική Πλατεία θα καλύπτει συνολική έκταση 10,275 τ.μ. και θα αποτελείται από ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου, καθώς και ένα κτίριο συνολικής έκτασης 3,695 τ.μ.. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει γραφεία, καθώς και εμπορικές μονάδες. Θα περιλαμβάνει ακόμα μια μικρή εκκλησία με όμορφο υπαίθριο εξωραϊσμό για εξυπηρέτηση των θρησκευτικών και πνευματικών αναγκών των κατοίκων του προτεινόμενου έργου.

Χρονοδιάγραμμα κατασκευής

Σύμφωνα με τον Εργοδότη η συνολική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προτεινόμενου έργου εκτιμάται περίπου 4 χρόνια από την ημέρα αδειοδότησης και η κατασκευή θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.


Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο κυκλοφοριακό

Σύμφωνα, εξάλλου, με την ΜΕΕΠ, η κατασκευή του έργου θα προκαλέσει επιπτώσεις στο περιβάλλον βραχυπρόθεσμες και παροδικές αλλά ως μετρίου βαθμού, ενώ η λειτουργία του θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον και γενικά θα ωφελήσει τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής.

Οι αρνητικές επιπτώσεις που αναμένεται να παρουσιαστούν, πάντως, θεωρούνται διαχειρίσιμες με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Η ΜΕΕΠ, ακόμη, συνοδεύεται και με Μελέτη Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων, η οποία εκτιμά ότι η γένεση κυκλοφορίας από την ανάπτυξη δεν επιβαρύνει επιπλέον το οδικό δίκτυο της περιοχής μελέτης, ενώ η παροχή θέσεων στάθμευσης της ανάπτυξης, είναι ικανοποιητική για να καλύψει τη ζήτηση.

Επίσης, με την ύπαρξη ασφαλών και αποτελεσματικών προσβάσεων στην ανάπτυξη, διευθετούνται ικανοποιητικά όλα τα κυκλοφοριακά θέματα. Συνεπώς, με βάση τα πορίσματα της παρούσας Μελέτης μπορεί να εκδοθεί η σχετική άδεια ανάπτυξης για υλοποίηση της προτεινόμενης ανάπτυξης.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top