ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μαίνεται το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς - Εντατικές ρίψεις από τα εναέρια μέσα -Βίντεο

Μαίνεται το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς - Εντατικές ρίψεις από τα εναέρια μέσα -Βίντεο

Το βόρειο μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή των χωριών Τόχνη- Βάβλα- Χοιροκοιτία της επαρχίας Λάρνακας, είναι σε ύφεση, ενώ το νότιο μέτωπο μαίνεται.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο τουίτερ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, «προωθητές γαιών δημιουργούν διόδους σε δύσβατες περιοχές για προσέγγιση με επίγειες δυνάμεις και κατάσβεση διάσπαρτων εστιών, αλλά και ασφάλιση περιμέτρου».

Τα εναέρια μέσα συνεχίζουν εντατικά τις ρίψεις, σημειώνει και προσθέτει ότι ο άνεμος επί του παρόντος είναι ευνοϊκός.

Σε σημείο της φωτιάς βρίσκεται ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου.

Ο κ. Κεττής στις δηλώσεις του είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σήμερα μετά τις 14:00 σε πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε μεταξύ των κοινοτήτων Χοιροκοιτία - Τόχνη - Βάβλα. «Η πυρκαγιά ήταν σε ξηρά χόρτα και πυκνή άγρια βλάστηση. Έπνεαν άνεμοι στην περιοχή και από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθήκαμε με παρά πολλές επίγειες αλλά και εναέριες δυνάμεις», σημείωσε. Όπως είπε, «η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιήσει προσωπικό και οχήματα σχεδόν από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΜΑΚ».

Το Τμήμα Δασών με παρά πολλές δυνάμεις, αλλά και η Πολιτική Αμυνα είχε κληθεί να βοηθήσει και η επαρχιακή διοίκηση ως επίσης και οργανωμένα εθελοντικά σύνολα αλλά και το Ταμείο Θήρας, επεσήμανε ο κ. Κεττής.

«Η πυρκαγιά εξελισσόταν ραγδαία και ως εκ τούτου από την πρώτη αξιολόγηση η οποία έγινε, ενεργοποιήσαμε και εναέρια μέσα», πρόσθεσε.

Τα εναέρια μέσα αυτή την στιγμή που επιχειρούν είναι πέντε, δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, τα δυο εκμισθωμένα ελικόπτερα ως επίσης και ένα ελικόπτερο από την Αστυνομία, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη. Υπάρχουν δυο μέτωπα, τα οποία αναπτύσσονται, το νότιο και το βόρειο, και γίνεται υπερπροσπάθεια από τις επίγειες, αλλά και εναέριες δυνάμεις ούτως ώστε να καταφέρουμε να την περιορίσουμε», τόνισε.

Όπως είπε, κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς οι επίγειες αλλά και εναέριες δυνάμεις, υποστηρικτικά, προστάτευσαν αρκετά υποστατικά κυρίως κτηνοτροφικά, αλλά και μεμονωμένες κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται στο τρίγωνο Τόχνη – Χοιροκοιτία- Βάβλα.

Ερωτηθείς πόση έκταση γης έχει καεί μέχρι στιγμής, ο κ. Κεττής ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς να αναφερθούμε σε έκταση, φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλη η έκταση που έχει καεί και ευχή όλων μας είναι να περιοριστεί η φωτιά ασφαλώς και η έκταση.

Σε ερώτηση εάν ο παράγοντας πρόκλησης της πυρκαγιάς είναι ανθρώπινος, ο κ. Κεττής ανέφερε πως υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, οι οποίες αξιολογούνται. «Εκείνο το οποίο μπορώ να πω μέχρι αυτή την στιγμή είναι ότι διερευνάται το ενδεχόμενο ανθρώπινης αμέλειας. Είμαστε στη διαδικασία, η Αστυνομία είναι ενήμερη και είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης της διερεύνησης και προφανώς οτιδήποτε απότοκο έχουμε από αυτή την διερεύνηση θα ανακοινωθεί από την Αστυνομία», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ότι θα ελεγχθεί πριν νυχτώσει, ο κ. Κεττής ανέφερε πως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείς να είσαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. «Η πυρκαγιά είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος εξελίσσεται και μεταλλάσσεται από λεπτό σε λεπτό», επεσήμανε.

«Υπήρχε κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς περίοδος που νιώσαμε εφησυχασμό, αλλά οι εναλλασσόμενοι άνεμοι -από νότιος γύριζε βόρειος και ανατολικός», επηρέαζαν και γι αυτο δεν μπορείς να κανείς την οποιαδήποτε πρόβλεψη, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top