ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέλει αλλαγή κουλτούρας η Κυβέρνηση - «Όταν λέμε ότι κάτι θα γίνεται Ιούνιο, θα γίνεται Ιούνιο» - Στα σκαριά «cabinet office»

Θέλει αλλαγή κουλτούρας η Κυβέρνηση - «Όταν λέμε ότι κάτι θα γίνεται Ιούνιο, θα γίνεται Ιούνιο» - Στα σκαριά «cabinet office»

Γραμματεία Συντονισμού και Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου (cabinet office) σχεδιάζει η Κυβέρνηση, υπό την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική.

Το «cabinet office» μεταξύ άλλων θα ελέγχει α) τον συντονισμό των διαφόρων πολιτικών, β) τις αναγκαίες συνέργειες και γ) τυχόν αντικρουόμενες ενέργειες μεταξύ των Υπουργείων.

Θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα: α) λειτουργοί της γραμματείας θα αποτελούν σημείο επαφής με τα Υπουργεία, β) επαφές Υφυπουργού παρά τω Προέδρω με Υπουργούς γ) ετοιμασία έκθεσης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα αξιολογεί την πορεία υλοποίησης των έργων. Παράλληλα, θα λαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ υπουργείων σε περίπτωση διαφωνίας σε ένα έργο στο οποίο εμπλέκονται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με τους Υπουργούς και Υφυπουργούς για να τεθούν προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση, τόσο συγκεκριμένων εξαγγελιών του Προέδρου Χριστοδουλίδη όσο και έργων που εμπίπτουν στη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας, «Όραμα 2035», που έχει εγκρίνει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τα Υπουργεία να καταθέσουν τα έργα τα οποία είναι πιο υλοποιήσιμα και μπορούν να πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα καθώς και τους μεσοπρόθεσμους στόχους για την πενταετία. «Ο ρόλος της Γραμματείας δεν θα είναι να κάνει τον αστυφύλακα. Θα επιβλέπει τι γίνεται, αν δεν έγινε κάτι να βρίσκει το γιατί και τι διορθωτικές κινήσεις μπορεί να γίνουν», ανέφερε η κυβερνητική πηγή.

Όπως μας έχει λεχθεί χαρακτηριστικά, στόχος της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι, μεταξύ άλλων, η αλλαγή κουλτούρας. «Πρέπει να καταλάβουμε ως Δημόσιο και ως πολιτικοί πως όταν λέμε ότι κάτι θα γίνεται Ιούνιο 2023, θα γίνεται Ιούνιο, άντε Ιούλιο 2023, όχι τον Ιούνιο του 2024», τόνισε η κυβερνητική πηγή.

Η σύνθεση της Γραμματείας

Ήδη, έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας την Τετάρτη 17/5 η πρόσκληση για υποβολή ενδιαφέροντος από επιστημονικό προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να συμμετάσχει στη Γραμματεία. Η υποβολή ενδιαφέροντος ολοκληρώνεται στις 30/5. Ακολούθως, θα ελεγχθούν τα βιογραφικά και θα καλεστούν για συνέντευξη. Στόχος είναι η Γραμματεία να λειτουργήσει επίσημα από τέλη Ιουνίου και να βρίσκεται σε πλήρη σύνθεση από την 1η Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή, η Γραμματεία λειτουργεί υποτυπωδώς με δύο λειτουργούς υπό την Ειρήνη Πική. Η ομάδα αναμένεται να αποτελείται από τουλάχιστον 12 άτομα. Τα μέλη της Γραμματείας που θα επιλεχθούν, θα αποσπαστούν είτε πλήρως ή μερικώς από τα Υπουργεία/Υπηρεσίες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γραμματεία αναμένεται να στεγαστεί σε καινούργιο κτίριο εντός του χώρου του Προεδρικού.

Πλήρης διαφάνεια

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα Υπουργεία θα παρουσιάζουν ετήσιο προγραμματισμό με τα έργα που θα θέσουν σε προτεραιότητα και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στο κοινό.

«Απογειώθηκαν» τα ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό – Ποιες χώρες επισκέφθηκαν

Ενδιαφέρον για κατασκευή δεύτερου mall στην Λεμεσό - Σε αυτή την περιοχή θα βρίσκεται

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top