ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη μέρα απεργιών εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα, τα βάζουν με την Άγκυρα

Τρίτη μέρα απεργιών εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα, τα βάζουν με την Άγκυρα

Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα οι κινητοποιήσεις των συντεχνιών δασκάλων και καθηγητών στα κατεχόμενα λόγω του τροποιητικού «νομοσχεδίου» για το κλείσιμο της παιδαγωγικής ακαδημίας, τα δικαιώματά τους και την ίδρυση άλλης συντεχνίας από την τουρκική «πρεσβεία».

Η απεργία σήμερα έγινε σε όλες τις προσχολικές μονάδες και στα γυμνάσια και λύκεια  της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Χθες οι ηγεσίες των δύο συντεχνιών άφησαν μαύρα στεφάνια μπροστά από την «πρωθυπουργία» και την τουρκική «πρεσβεία». «Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών, των νόμιμων δικαιωμάτων τους και των συνδικάτων», ανέφεραν οι συνδικαλιστές. Εκπρόσωποι των δύο συνδικάτων θέλησαν να κρεμάσουν το μαύρο στεφάνι στην καγκελόπορτα της τουρκικής «πρεσβείας», μετά όμως από υπόδειξη «αστυνομικού» να το αφήσουν κάτω, ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων το πήρε και το πέταξε πάνω από την πόρτα, στην αυλή της «πρεσβείας». Οι ηγεσίες των συντεχνιών φώναζαν συνθήματα όπως «Άγκυρα, πάρε τα χέρια σου από πάνω μας».

Σε δηλώσεις του χθες βράδυ στον παράνομο «Μπαϊράκ» ο «υπουργός παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το τροποποιητικό «νομοσχέδιο» βρίσκεται εδώ και 10 μήνες στην ατζέντα, υποστηρίζοντας ότι η ουσία του είναι να μην κλείσει η παιδαγωγική ακαδημία και να δυσφημιστούν οι καθηγητές. Δεν άκουσε, είπε, τις συντεχνίες να λένε στις δηλώσεις τους ότι είναι κατά αυτών των άρθρων και πρέπει να ξεκαθαρίσουν σε τi είναι εναντίον.

Στόχος τους, είπε, δεν είναι να κλείσουν την ακαδημία αλλά να βελτιώσουν κάποια πράγματα, όπως το να δίνουν εξετάσεις όσοι θα διοριστούν μόνιμα αφού εργάστηκαν ως έκτακτοι.

Στην συνεδρία της «επιτροπής» της «βουλής», όπου συζητήθηκε προχθές το επίμαχο «νομοσχέδιο» επανήλθε σήμερα η συντεχνία των δασκάλων με τον γγ, Μπουράκ Μαβίς απαντώντας στον «υπουργό παιδείας» και λέγοντας του πως μάλλον δεν άκουσε τις θέσεις των συνδικάτων επειδή έλεγε «ήρθε η εντολή, αυτός ο νόμος θα περάσει» στον «πρόεδρο» της αρμόδιας «επιτροπής». Σημείωσε δε ότι οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών έχουν εκδώσει ανακοίνωση για τις θέσεις τους και που διαφωνούν.

Μιλώντας χθες στην διαμαρτυρία, ο κ. Μαβίς είπε ότι ο «πρωθυπουργός» φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι τίποτα που δεν θέλουν οι εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα σχολεία. Η νέα συντεχνία, πέραν των δύο θεσμοθετημένων συντεχνιών που εκπροσωπούν τους Τ/κ εκπαιδευτικούς από το 1968 – σημείωσε – κλήθηκε χθες στην «επιτροπή» και έθεσε το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών και της ηθικής στα δημοτικά σχολεία, όμως δεν υπήρξε θετική απάντηση σε αυτό το αίτημα.

«Ο λόγος που ήταν εκεί, που προσκλήθηκε σε αυτή την συνάντηση ήταν για να το θέσει αυτό στην ημερήσια διάταξη», ανέφερε. Σημείωσε επίσης ότι στα πρωτόκολλα που υπογράφονται ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος γίνεται αναφορά και στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. «Δεν θα επιτρέψουμε σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, πατώντας στους ώμους των εκπαιδευτικών. Δεν θα παραδώσουμε σε κανέναν τα σχολεία μας, τους δημόσιους χώρους μας, τους θεσμούς μας, δεν θα επιτρέψουμε παρέμβαση στα κοσμικά, δημοκρατικά μας δικαιώματα». 

Η πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σελμά Εϊλέμ ανέφερε ότι δημιουργήθηκε ένα βρόμικο σύστημα που θέτει στο στόχαστρο τις οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες των Τ/κ. Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι το φωτεινό πρόσωπο της κοινωνίας, θα συνεχίσουν τον αγώνα τόσο για τα δικά τους δικαιώματα, όσο και για τα δικαιώματα της κοινωνίας, σημείωσε. «Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά κατά τρόπο δημοκρατικό, ανεξάρτητο και ελεύθερο. Απορρίπτουμε τις επιθέσεις κατά της κουλτούρας μας, της θρησκείας μας, της γλώσσας μας, της πολιτικής και κοινωνικής μας δομής, των δικαιωμάτων μας».

Οι συντεχνίες των τ/κ εκπαιδευτικών αντιδρούν γιατί στην συνεδρία της «επιτροπής» κλήθηκε η «τ/κ εκπαιδευτική συντεχνία», η οποία – σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν – είχε εκφραστεί παλιότερα ενάντια στα LGBT άτομα κι επικρίνεται ότι ιδρύθηκε και στηρίζεται οικονομικά από την τουρκική «πρεσβεία». Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι το εν λόγω «νομοσχέδιο» βρίσκεται στη «βουλή» εδώ και ένα χρόνο, αλλά δεν συζητείτο και τώρα ξαφνικά η «κυβέρνηση» το έφερε βίαια στο προσκήνιο και θέλει να το περάσει.

Μιλώντας στην Γενί Ντουζέν και κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις ότι ιδρύθηκαν και ελέγχονται από την Τουρκία, ο πρόεδρος αυτής της συντεχνίας, Χιμέτ Τουργκούτ είπε: «Οι ρίζες μου και οι ρίζες σου είναι στην Τουρκία. Θα ήταν τιμή μου να είμαι μαζί τους σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητές μας». Πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να δώσει στοιχεία για το πόσα μέλη έχουν, λέγοντας μόνο ότι «είναι αρκετά».

Είναι μια ανεξάρτητη συντεχνία, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η «πρεσβεία», η «πολιτική άμυνα» και η διοίκηση των βακουφίων τους άνοιξαν τον δρόμο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

«Απογειώθηκαν» τα ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό – Ποιες χώρες επισκέφθηκαν

Ενδιαφέρον για κατασκευή δεύτερου mall στην Λεμεσό - Σε αυτή την περιοχή θα βρίσκεται

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top