ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατηρητήριο τιμών: «Χρυσάφι» οι ντομάτες με 55% αύξηση - Άνοδος 30% για τα χόρτα δέσμης

Παρατηρητήριο τιμών: «Χρυσάφι» οι ντομάτες με 55% αύξηση - Άνοδος 30% για τα χόρτα δέσμης

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον μήνα Απρίλιο 2023.

Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα κ.α..

Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για τον μήνα Απρίλιο καταδεικνύει ότι οι τιμές παρουσιάζουν συγκράτηση, η οποία αντικατοπτρίζει την πτωτική τάση που άρχισε να καταγράφει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, ο οποίος ανήλθε σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία στο 8,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, έναντι 9,1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 22 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση με τη σημαντικότερη στα χόρτα (-22%), φρέσκα ψάρια (-14%), αυγά (-3,2%) λάδια (-4,3%) και αλεύρι (-3,4%), 8 κατηγορίες μικρή αύξηση μέχρι 1% και άλλες 15 κατηγορίες μεγαλύτερες αυξήσεις.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι ντομάτες, που, σε σχέση με τον Μάρτιο, κατέγραψαν αύξηση 55%, με μέση τιμή πώλησης €2,01, από €1,29 το κιλό. Μεγάλη αύξηση 30% κατέγραψαν και τα χόρτα δέσμης, τα οποία από €0,50 που πουλούνταν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ήταν €0,65. Από την άλλη, οι πατάτες σημείωσαν πτώση 33,1% και από €1,57 το κιλό που πουλούνταν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ήταν στα €1,05.

Παρομοίως, το μπαρμπούνι σημείωσε αύξηση 51,8% και από €18,47 το κιλό που πουλιόταν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ανέβηκε σε €28,03, σημειώνοντας αύξηση €9,56 το κιλό. Από την άλλη το μεγάλο λαβράκι και το μικρό χταπόδι σημείωσαν μείωση 33,8% και 34% αντίστοιχα τον Απρίλιο.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου μπορείτε να τα δείτε πιο κάτω:

-Χαμηλότερη, ψηλότερη και μέση σταθμισμένη τιμή ανά προϊόν 

-Σύγκριση τιμών:  Απρίλιος 2023 - Μαρτιος 2023

-Διακύμανση τιμών ανά προϊόν

-Δείκτες τιμών

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

«Απογειώθηκαν» τα ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό – Ποιες χώρες επισκέφθηκαν

Ενδιαφέρον για κατασκευή δεύτερου mall στην Λεμεσό - Σε αυτή την περιοχή θα βρίσκεται

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top