ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλητικός ο Τατάρ: «Την μέρα που θα πείτε ναι στη μία κυριαρχία θα χάσετε τα πάντα»

Προκλητικός ο Τατάρ: «Την μέρα που θα πείτε ναι στη μία κυριαρχία θα χάσετε τα πάντα»

Εκπρόσωποι των ΗΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ χτύπησαν την πόρτα του σε σχέση με επανέναρξη κινητικότητας στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα και έναρξη κάποιων συνομιλιών σε μια νέα βάση, είπε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναφέροντας ότι «ο αγώνας μας εδώ είναι ζήτημα κράτους και κυριαρχίας. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η συνέχιση της ύπαρξής μας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας» για συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με «αγωνιστές» στην «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας» στο κατεχόμενο Μπογάζι, όπου επιθεώρησε στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι προχθές συναντήθηκε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και υποστήριξε ότι οι δηλώσεις που γίνονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι προς την κατεύθυνση του ότι η Κύπρος είναι "ελληνικό νησί" και πρέπει να γίνει μέρος του Ελληνισμού.

«Μιλώντας για ανθρώπινα δικαιώματα, θέλουν να μας δώσουν κάποια δικαιώματα, όμως αυτά τα κάποια δικαιώματα είναι η πλειοψηφία να κυβερνά την μειοψηφία, να αποκοπούν οι δεσμοί με την Τουρκία, να τερματιστούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και να αποσυρθούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις απ’ εδώ και με τον καιρό να οδηγηθούμε στο σημείο να κυριαρχεί το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα. Λέμε ότι ουδέποτε θα τα αποδεχτούμε αυτά» είπε.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923, αν γινόταν αλλαγή στο καθεστώς της Κύπρου, θα είχε λόγο στο νησί η Τουρκία, η οποία είναι η συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο κ. Τατάρ είπε ότι οι Άγγλοι που κυβέρνησαν το νησί για 37 χρόνια αποσύρθηκαν το 1960 και πήραν δύο κυρίαρχες βάσεις. «Χρησιμοποιούν αυτές τις βάσεις όπως θέλουν στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα», είπε. Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από την Συνθήκη της Λοζάνης.

«Η μεγαλύτερη αδικία που μας έγινε είναι η ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι είπε όχι στο Σχέδιο Ανάν, στο οποίο εμείς είπαμε ναι. Την ημέρα που θα πείτε ναι στην μία κυριαρχία, θα χάσετε τα πάντα» είπε.

Δεν λαμβάνουν, συνέχισε, ξεκάθαρη απάντηση όταν σε συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες ερωτούν για τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης και για το πώς έγινε δεκτή η Κύπρος στην ΕΕ χωρίς να ερωτηθεί η εγγυήτρια Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι που είναι ισότιμοι εταίροι στις συνθήκες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Όταν τους βολεύει λένε είναι πολιτική απόφαση, όταν τους βολεύει λένε είναι νομική απόφαση», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

«Απογειώθηκαν» τα ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό – Ποιες χώρες επισκέφθηκαν

Ενδιαφέρον για κατασκευή δεύτερου mall στην Λεμεσό - Σε αυτή την περιοχή θα βρίσκεται

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top