ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Κρήτη: «Νωρίς για να πούμε αν ήταν ο κύριος» - Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ

Σεισμός στην Κρήτη: «Νωρίς για να πούμε αν ήταν ο κύριος» - Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,1 Ρίχτερ

«Είναι νωρίς ακόμη να πουμε αν είναι ο κύριος σεισμός» τόνισε μιλώντας στο protothema.gr, o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας για τα 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 7 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά από τις Μοίρες του Ηρακλείου.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για γνωστό ρήγμα και σίγουρα θα υπάρξουν μετασεισμοί. «Θεωρείται μεσαίου μεγέθους σεισμός για την περιοχή» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook τόνισε ότι: «επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου

«Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

Τσελέντης: Νωρίς για να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα

Ο διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, λίγα λεπτά μετά τον σεισμό ανέφερε σε ανάρτησή του ότι: «Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθίας που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη».

Αναλυτικά η ανάρτήση του κ. Τσελέντη:

Ανακοίνωση σεισμού 5.1, 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:58 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό του δίκτυο κατέγραψε ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.1 στην κλίμακα Richter.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου. Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθίας που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη.

Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι πλαγιοκατακόρυφο με διεύθυνση Ανατολή - Δύση. Κατά πάσα πιθανότητα το βόρειο τμήμα του «έπεσε» σχετικά με το νότιο. Δεν έχει σχέση με το Αρκαλοχώρι ούτε με το Ηράκλειο. Λόγο της μικρής απόστασης όμως από το Ηράκλειο και του μηχανισμού γένεσης έγινε πολύ αισθητό, όπως θα γίνουν και οι αναμενόμενοι (ΜΕΤΑ)σεισμοί.

Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε.

Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός ήταν δυνατός, ωστόσο, δεν είχε διάρκεια.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

Ενδιαφέρον για κατασκευή δεύτερου mall στην Λεμεσό - Σε αυτή την περιοχή θα βρίσκεται

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top