Μπάιντεν: Ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε ότι με τα F-16 δεν θα χτυπήσει ρωσικό έδαφος

Μπάιντεν: Ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε ότι με τα F-16 δεν θα χτυπήσει ρωσικό έδαφος

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Κυριακή (21/5) ότι, έλαβε «σαφή διαβεβαίωση» από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν θα χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 που παρέχονται στην Ουκρανία από τη Δύση για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος.

Ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G7 ότι τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «όπου τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται εντός της Ουκρανίας και της περιοχής», εννοώντας τα κατακτημένα εδάφη.

Είπε ότι είναι «πολύ απίθανο» τα μαχητικά να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρειαστούν τέτοια όπλα για να αμυνθούν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις πέρα από την τρέχουσα εμβέλειά τους.

Οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Ήταν μια σαφής προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη Μπαχμούτ, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε βέβαιος ότι το Κίεβο θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Δύση, έπειτα από μήνες άσκησης πιέσεων για τα αεροπλάνα. Η εκπαίδευση των πιλότων, όπως βέβαια και η μεταφορά τους στην Ουκρανία, θα πάρει αρκετούς μήνες.

Όπως είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, συζήτησε το θέμα με τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησής τους. Είπε ότι τα F-16 δεν θα είχαν βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε σχέση με το Μπαχμούτ, για παράδειγμα, αλλά θα μπορούσαν «να κάνουν μεγάλη διαφορά όσον αφορά την ικανότητα αντιμετώπισης όσων έπονται».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου

ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου

Παρά τις δυσκολίες και την αδιάλλακτη τουρκική στάση, παραμένουμε προσηλωμένοι και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν στη μεγάλη προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, δήλωσε το Σάββατο, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Your Europe, Your Future: A dialogue with Youth», με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αριστείας CYENS.

BEST OF TOTHEMAONLINE