ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε σωστή εφαρμογή κυρώσεων κατά Ρωσίας - Βίντεο

ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε σωστή εφαρμογή κυρώσεων κατά Ρωσίας - Βίντεο

Τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια των οποίων οι ΥΠΕΞ ενημερώθηκαν από τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για την εφαρμογή των κυρώσεων Ντέιβιντ Ο'Σάλιβαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ατζέντα του ΣΕΥ περιλάμβανε ακόμα τη γενικότερη κατάσταση στην Ουκρανία και στο Κέρας της Αφρικής, ανταλλαγή απόψεων για τα Δυτικά Βαλκάνια και άτυπο γεύμα εργασίας με τους ΥΠΕΞ των χωρών της περιοχής. Επίσης, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία και τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία και την εφαρμογή των κυρώσεων, ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ, και πρόσθεσε ότι η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Ο ΥΠΕΞ έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, αποφεύγοντας να ευθυγραμμιστεί με τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ, επιδιώκει να επωφεληθεί από την κατάσταση.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κέρας της Αφρικής, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή και εξέφρασε τη στήριξη της χώρας στις περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και τις διεθνείς πρωτοβουλίες για αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Η Κύπρος, όπως είπε, λειτούργησε ως ασφαλής λιμένας υποδοχής και διαμετακόμισης και συμμετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης άμαχων πολιτών τρίτων χωρών, διευκολύνοντας την απομάκρυνση πέραν των 2600 ατόμων.

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία που η ΕΕ αποδίδει στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, που να επιφέρει απτά αποτελέσματα.

Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι το κλειδί για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, και ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει το θετικό αποτύπωμά της στην περιοχή, υπογράμμισε.

Κατά τη συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ - Κεντρικής Ασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος στηρίζει τον ενισχυμένο διάλογο και συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής. Την ίδια ώρα, επεσήμανε, η ΕΕ – όπως πράττει και με όλους τους εταίρους της - αναμένει από τις χώρες στην περιοχή να ενεργούν σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ σχετικά με τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους εντός του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, αλλά και σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων χωρών της περιοχής για απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία, τόνισε τη σημασία συνέχισης του διαλόγου της ΕΕ με την εν λόγω χώρα για αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του Péter Szijjártó. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν διμερή ζητήματα, καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για αναβάθμιση του καθεστώτος του ψευδοκράτους εντός του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών. Ο Ούγγρος Υπουργός επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο κ. Κόμπος κατέστησε σαφές, ότι αναμένεται από πλευράς Ουγγαρίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, να συγχρονίζει τις δηλώσεις και δράσεις της.

Δείτε βίντεο

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top