Όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση της βρίσκεται η ψηφιακή πλατφόρμα e-kalathi, η οποία αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τους καταναλωτές, δίνοντας τους την ευκαιρία να συγκρίνουν τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων ανά υπεραγορά, ώστε να ψωνίσουν αυτά με την φθηνότερη τιμή.
Ειδικότερα, η συζήτηση επί της αρχής όσον αφορά τη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της διαδικασίας καταγραφής και παρακολούθησης τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων (e-kalathi) βρίσκεται σήμερα Τρίτη (23/5) ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της σημερινής (23/5) συνεδρίας της Επιτροπής Ενέργειας θα ξεκινήσουν οι πρώτες διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο για την πλατφόρμα.
«Κατά την διάρκεια της Επιτροπής θα εξηγήσουμε τι είναι και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα εκφράσουν τις απόψεις τους. Θεωρώ ότι στην επόμενη συνάντηση θα πάμε κατ’ άρθρο συνάντηση, οπότε ευελπιστούμε ότι θα τελειώσει αισίως και σύντομα», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν το e-kalathi αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι τέλος του καλοκαιριού, ο κ. Καραγιώργης απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία.
«Μέχρι τέλος καλοκαιριού είναι πολύ αισιόδοξο σενάριο ότι θα εφαρμοστεί γιατί υπάρχει διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί. Θέλει χρόνο γιατί πρέπει να βγούμε σε προσφορές, πρέπει να γίνουν αξιολογήσεις και μετά να αναθέσεις. Μέχρι τέλος του χρόνου (2023) είναι η πιο πιθανή εκτίμηση ότι θα εφαρμοστεί», πρόσθεσε.
Πόσα και τι είδους προϊόντα θα περιλαμβάνει
Σημειώνεται ότι το e-kalathi, σε αρχικό στάδιο, αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 350 με 400 προϊόντα ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται να ενταχθούν περισσότερα. Ωστόσο, ο αριθμός των προϊόντων πολύ πιθανώς να αλλάξει.
«Τα προϊόντα θα προσδιοριστούν με διάταγμα. Μπορεί να περιλαμβάνει και 500 μπορεί και 600 προϊόντα, αυτό θα το δούμε. Στόχος είναι να το κάνουμε λειτουργικό», επεσήμανε ο κ. Καραγιώργης.
Με βάση το νομοσχέδιο, στο e-kalathi θα περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες προϊόντων:
1. Τρόφιμα
2. Βρεφικά είδη
3. Είδη οικιακής χρήσης
4. Αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, νερό, χυμοί
5. Είδη προσωπικής φροντίδας
6. Τροφές για κατοικίδια
Με διάταγμα τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο e-kalathi
Με βάση το νομοσχέδιο, ο αρμόδιος Υπουργός θα καθορίζει με διάταγμα τα προϊόντα που τιμές πώλησης, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στον παρόντα Νόμο και/ή στους δυνάμει αυτού εκδιδόμενους Κανονισμούς και/ή γνωστοποιήσεις του Διευθυντή.
Σημειώνεται ότι τα προϊόντα θα αναθεωρούνται περιοδικά με βάση τις πωλήσεις τους και τις εποχικές ανάγκες, με διάταγμα που εκδίδεται από τον αρμόδιο Υπουργό.
Στο νομοσχέδιο τονίζεται ότι οι υπεραγορές πρέπει να υποβάλλουν την τιμή πώλησης του προϊόντος, όπως αυτή αναγράφεται στο προϊόν ή στη συσκευασία του ή στα ράφια της επιχείρησης που είναι τοποθετημένο το προϊόν, εξαιρουμένων τυχόν προωθητικών ενεργειών.
Όσο αφορά την υποβολή τιμών πώλησης προϊόντων από τις υπεραγορές, αυτή θα πραγματοποιείται καθημερινώς το αργότερο μέχρι τις 08:00 π.μ., ή σε ώρα η οποία θα καθορίζεται από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή με γνωστοποίηση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει, για οποιοδήποτε λόγο, εντός της ίδιας μέρας, διαφοροποίηση της τιμής πώλησης του προϊόντος, η υπεραγορά πρέπει να υποβάλει τη διαφοροποιημένη τιμή πώλησης του προϊόντος άμεσα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ποιες υπεραγορές πρέπει να συμμετέχουν αλλιώς θα «τρώνε» πρόστιμο
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, δεν είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν όλες οι υπεραγορές στην εν λόγω πλατφόρμα.
Συγκεκριμένα, την υποχρέωση να υποβάλουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων που θα περιλαμβάνονται στο e-kalathi έχουν οι επιχειρήσεις τροφίμων και/ή άλλων προϊόντων (σ.σ. υπεραγορές) με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ, με τις επιχειρήσεις που καταγράφουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των δύο εκατομμυρίων ευρώ, να μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να συμμετέχουν.
Σε περίπτωση που μια υπεραγορά δεν υποβάλει στοιχεία ή υποβάλει ψευδείς, ελλιπείς, ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, ή σε περίπτωση που παρακωλύει ή παρεμποδίζει την Αρμόδια Αρχή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, ή σε περίπτωση κατά την οποία επιχείρηση παραλείπει να συμμορφωθεί με την υποχρέωση που επιβάλλει ο νόμος, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή έχει την εξουσία να:
1. διατάσσει όπως τερματίσει άμεσα την παράβαση και αποφύγει επανάληψή της στο μέλλον,
2. επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο, ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, ύψους μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ
Σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης, ο Διευθυντής μπορεί να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι χίλια ευρώ, για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης ενώ σε περίπτωση που η παράβαση έχει τερματιστεί, μπορεί να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, το οποίο δε ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες ευρώ.
Τονίζεται ότι το πρόστιμο καθίσταται άμεσα πληρωτέο και η διαδικασία είσπραξης του δεν αναστέλλεται λόγω της ενδεχόμενης καταχώρησης προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του Διευθυντή. Αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο, τότε το Υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου θα λάβει δικαστικά μέτρα και θα εισπραχθεί το οφειλόμενο ποσό ως αστικό χρέος οφειλόμενο προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανακοινώσεις από Iωάννου για τις προσφυγικές πολυκατοικίες
E-kalathi: Ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή - Πότε αναμένεται να εφαρμοστεί
Επεισόδια στο «Αλφαμέγα»: Εντόπισαν καπνογόνα εντός του σταδίου - Χειροπέδες σε 48χρονο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις