ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώθηκε το ποσοστό των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση στην Κύπρο - Έπεσε κάτω του 9%

Μειώθηκε το ποσοστό των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση στην Κύπρο - Έπεσε κάτω του 9%

Σταδιακή μείωση κατέγραψε τα τελευταία 10 χρόνια στην ΕΕ το ποσοστό των νέων μεταξύ 18 και 24 ετών που αποχώρησαν πρόωρα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση (σταμάτησαν το σχολείο το αργότερο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στο γυμνάσιο), ενώ στην Κύπρο έχει επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ποσοστού κάτω από το 9%, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το εν λόγω ποσοστό στην Κύπρο μειώθηκε από 11% το 2012 σε 8% το 2022, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε από 13% όπου βρισκόταν το 2012 σε 10% το 2022, χωρίς όμως να έχει φτάσει στον στόχο για μείωση του σε ποσοστό χαμηλότερο του 9% μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα το 2022, περισσότεροι νεαροί άντρες στην ΕΕ εγκατέλειπαν την εκπαίδευση νωρίτερα από ό,τι γυναίκες (11% των ανδρών έναντι 8% των γυναικών). Ωστόσο τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφηκε μείωση και για τα δύο φύλα, από 15% στο 11% για τους άντρες, και από 11% στο 8%.

Στην Κύπρο, από την εκπαίδευση αποχώρησε πρόωρα το 9% των ανδρών και το 7% των γυναικών. Το ποσοστό σε σχέση με το φύλο μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2012 για τους άντρες (από 17%), αλλά έμεινε ουσιαστικά αμετακίνητο για τις γυναίκες (καθώς τα δεδομένα πριν τη στρογγυλοποίηση δείχνουν μείωση από 7,0% σε 6,9%).

Σε σχέση με το 2021, το ποσοστό όσων αποχώρησαν πρόωρα από την εκπαίδευση μειώθηκε σε δύο από τα τρία κράτη μέλη. Μικρές αυξήσεις (γύρω στις 2 ποσοστιαίες μονάδες) καταγράφηκαν στην Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία.

Τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των όσων έφυγαν νωρίς από την εκπαίδευση καταγράφηκαν το 2022 στην Κροατία (2%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα (4% η κάθε μία), και την Πολωνία και τη Λιθουανία (5% η κάθε μία).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (16%), την Ισπανία (14%), και την Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Ιταλία (12% η κάθε μία)

Ο στόχος για μείωση του ποσοστού κάτω από το 9% έχει επιτευχθεί σε 18 κράτη μέλη: το Βέλγιο, την Τσεχία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Σε όλα τα κράτη μέλη το ποσοστό των γυναικών που εγκατέλειψαν πρόωρα την εκπαίδευση ήταν υψηλότερο από αυτό μεταξύ των ανδρών, με εξαίρεση τη Βουλγαρία (9% για άνδρες, 12% για γυναίκες) και την Ελλάδα (4% για άντρες, 5% για γυναίκες).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταγγελία για διαφθορά στο Υφυπουργείο Πολιτισμού – Σύμβουλος εκμεταλλευόταν χορηγίες προς όφελος συγγενών και φίλων

E-kalathi: Ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή - Πότε αναμένεται να εφαρμοστεί

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεσηΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top