ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξέτασε επιπτώσεις από κυρώσεις σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων η Επ. Εμπορίου: «Το κράτος αρθρώσει φωνή διεκδίκησης προς την ΕΕ»

Εξέτασε επιπτώσεις από κυρώσεις σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων η Επ. Εμπορίου: «Το κράτος αρθρώσει φωνή διεκδίκησης προς την ΕΕ»

Τις επιπτώσεις σε τομείς της κυπριακής οικονομίας, από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί προς εταιρείες που βρίσκονται στην Κύπρο, λόγω διασύνδεσης με ρωσικά συμφέροντα, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, ανέφερε ότι θα πρέπει «το κράτος αρθρώσει φωνή διεκδίκησης προς την ΕΕ», για την άμβλυνση των επιπτώσεων αυτών.

Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννη, «το να χειριζόμαστε μέσα από τις κυρώσεις είτε άλλως πως κατά καιρούς με άτσαλους τρόπους την πραγματική μας οικονομία, δε μας βοηθά καθόλου», επισημαίνοντας ότι από τις κυρώσεις αυτές επηρεάζονται στρατηγικοί τομείς, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι υπηρεσίες. «Η ΕΕ έχει δώσει δυνατότητες στα κράτη να ετοιμάσουν προγράμματα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων οδηγούνται σε πτώχευση ή σε προβλήματα ρευστότητας», πρόσθεσε.

Σημείωσε, ακολούθως, ότι «πρέπει με κάποιο τρόπο να διαχειριστούμε αυτές τις εταιρείες, δεν θέλουμε να κλείσουν, γιατί αν φύγουν από την αγορά, φεύγουν δια παντός, γιατί αν απολύσουν κόσμο δημιουργούμε τεράστιους αριθμούς ανέργων, και μάλιστα νέων ανέργων με προσόντα».

Πρόσθεσε ότι πολλές εταιρείες που απομακρύνονται από τις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, μεταφέρονται στις κατεχόμενες περιοχές, που «είναι χώρος που δεν αντιμετωπίζει καμία δυνατότητα το διεθνές δίκαιο, είτε ΗΠΑ, είτε Συμβούλιο Ασφαλείας, είτε ΕΕ, είτε ΗΒ», όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη.

«Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις συνολικά και πρέπει το κράτος να αρθρώσει φωνή διεκδίκησης προς την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννη, προσθέτοντας ότι «η επιβολή κυρώσεων για πολιτικούς λόγους, είναι απόλυτα σεβαστή, αλλά θα πρέπει τη συνέπεια να τη συμμεριστεί και το ίδιο το κράτος και η ίδια η πολιτεία». Κατέληξε ότι «δεν πρέπει με τέτοιους απλουστευμένους τρόπους, εκείνοι που πλήττονται από τις κυρώσεις, που δεν είναι αποφάσεις των ιδίων, να αδιαφορούμε και να είμαστε απλοί θεατές μιας τέτοιας κατάστασης».

Σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ως άξιο απορίας «γιατί η ευρωπαϊκή Κύπρος διαφέρει στο θέμα των κυρώσεων από την ευρωπαϊκή Μάλτα, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και άλλες χώρες όπως την Αγγλία».

Σημείωσε, ακολούθως, ότι «οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο θέμα των κυρώσεων στις κυπριακές επιχειρήσεις και να μάθουμε να λειτουργούμε κυρίως προληπτικά, να ενισχύσουμε τους εποπτικούς θεσμούς, όμως και οι εποπτικοί θεσμοί είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν». Κατέληξε ότι χρειάζονται σωστοί χειρισμοί «και πολλή δουλειά κυρίως πίσω από τις κάμερες, διότι η προβολή δεν βοηθά τη θέση μας και την πληρώνουν εργαζόμενοι που δεν φταίνε σε τίποτα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπόθεση Λύτρα: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου ενεργοποίησε κατά λάθος το panic button



Ψάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Ψάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Το πολύ κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου αποτιμούν τα κόμματα του κέντρου, τα οποία προσπαθούν να αντιληφθούν τι πήγε λάθος, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνεται να έχουν στείλει σαφή μηνύματα με τη ψήφο τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top