ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοβαρή καταγγελία: Έκτισαν Σταθμό και έθαψαν τα 70 φορτηγά με μπάζα σε αυλή γυμνασίου - Εξετάζονται ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα

Σοβαρή καταγγελία: Έκτισαν Σταθμό και έθαψαν τα 70 φορτηγά με μπάζα σε αυλή γυμνασίου - Εξετάζονται ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα

Δέκτης σοβαρών καταγγελιών έγινε η Ελεγκτική Υπηρεσία σχετικά με το κτήριο του Αστυνομικού Σταθμού Μόρφου και συγκεκριμένα με την διαχείριση των κατασκευαστικών αποβλήτων που προέκυψαν από την κατασκευή του.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης ανέφερε ότι η καταγγελία έγινε στην Ελεγκτική πριν από περίπου ένα με ενάμιση χρόνο ωστόσο όταν την έστειλαν στο Υπουργείο Μεταφορών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Δημόσιων Έργων, έλαβαν την απάντηση ότι η καταγγελία ήταν αβάσιμη.

«Την προηγουμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ξαναήρθε με τον καταγγέλλοντα στην Ελεγκτική, με τον καταγγέλλων να επιμένει στην καταγγελία του και μάλιστα να τονίζει ότι έχει και μάρτυρες», πρόσθεσε.

Όσο αφορά την καταγγελία, ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι καταγγέλλων έκανε λόγο για σοβαρά ζητήματα σε σχέση με το κτίσιμο και την κατασκευή του Αστυνομικού σταθμού της Μόρφου όπως για την διαχείριση των μπάζων αλλά και για την σύμβαση του έργου.

«Μεταξύ των καταγγελιών η σοβαρότερη ήταν ότι τεράστιος όγκος (γύρω στα 70 φορτηγά) κατασκευαστικών αποβλήτων, όπως μπάζα, πλαστικά, τσιμέντα, σύρματα, σιδερά θάφτηκαν στην αυλή του γυμνάσιου που είναι διπλά από τον αστυνομικό σταθμό. Μετά την καταγγελίες, ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισε να πιστώσουμε εκσκαφέα. Σκάψαμε περίπου 2-3 μετρά και όντως βρέθηκαν μπάζα στα 1,5-2 μέτρα. Ο καταγγέλλων έφερε και δικό του εκσκαφέα που σκάβει πιο βαθιά και βρήκαμε μπάζα μέχρι και στα 3 μετρά», επεσήμανε.

Όπως τόνισε ο κ. Πετρίδης, κανονικά αυτά τα μπάζα πρέπει να δίνονται σε αδειοδοτημένες εταιρείες για να τύχουν επεξεργασίας ενώ, σύμφωνα με την νομοθεσία, αυτός που ρυπαίνει πρέπει να αποκαταστήσει την κατάσταση όπως ήταν.

«Εμείς τα φωτογραφίσαμε στην παρουσία της Αστυνομίας και κλείσαμε τον λάκκο για λόγους ασφαλείας. Μετέπειτα ενημερώσαμε το Τμήμα Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική πτυχή και θα πάμε στο Τμήμα Δημόσιων Έργων, το οποίο διαβεβαίωνε πριν 1-1,5 χρόνο ότι ήταν αβάσιμες οι καταγγελίες, για να πιάσουμε τους φακέλους ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση των στοιχείων και εγγράφων. Τώρα εμείς εξετάζουμε το θέμα της σύμβασης, δηλαδή το συμβόλαιο που πλήρωσε το κράτος σχετικά με το έργο. Εξετάζουμε τι λέει αναφορικά με τα μπάζα και αν όντως υπήρχαν πιστοποιητικά ότι πήγαιναν σε αδειοδοτημένες εταιρείες για να επεξεργαστούν», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, τα στοιχεία που έχει η Ελεγκτική στην κατοχή της είναι σημαντικά και πρέπει να εξεταστεί αν προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.

«Θα δούμε αν υπάρχει παραπλάνηση, παραχώρηση ψευδών εγγράφων, στο Γενικό Ελεγκτή και πλαστά έγγραφα. Θα τα ελέγξουμε και αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα θα πάμε στην Αστυνομία, αν προκύψουν θέματα συμπεριφοράς των λειτουργών των Δημοσίων Έργων θα πάμε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς», είπε καταληκτικά.

Τι αναφέρεται στην νομοθεσία

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι, όταν γίνονται κατεδαφίσεις και κατασκευαστικές εργασίες, η νομοθεσία προνοεί ότι τα μπάζα και τα κατασκευαστικά απόβλητα που προκύπτουν, πρέπει να πηγαίνουν σε μονάδα που υπογράφει ότι τα παρέλαβε, για να τύχουν διαχείρισης.

«Η ΕΕ λέει ότι όταν κατεδαφίζεις, μέσα στα μπάζα μπορεί να βρεις μέσα και επικίνδυνα πράγματα όπως καλώδια. Επίσης τα παίρνεις για να τα επεξεργαστείς για να τα ξαναχρησιμοποιήσεις, ώστε να μην γίνεται τόση πολλή λατόμευση. Υπάρχει νομοθεσία για αυτό, και έγινε πιο αυστηρή ακόμα, με πιο αυστηρές ποινές», επεσήμανε.

Καταληκτικά, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα μπάζα θάβονται μετά από την ολοκλήρωση ενός έργου, δίνοντας ως παράδειγμα την Λεωφόρο Λάρνακος όπου μπάζα πετάχτηκαν σε οικόπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top