Τη συμμετοχή του στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ζητεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), προκειμένου να αποκτήσει επιστημονική βάση ο τρόπος λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από την εφαρμογή και λειτουργία του ΓεΣΥ, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι «επαναβεβαιώνει την άμεση ανάγκη να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητά του και που θα θωρακίζουν τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».
Ακόμη, επισημαίνει ότι «η ιατρική κοινότητα ήθελε, θέλει και απαιτεί την εφαρμογή ενός συστήματος υγείας, που να διασφαλίζει την προσβασιμότητα, την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της επείγουσας ιατρικής, με τον απαραίτητο προϋπολογισμό, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου και τον αποτελεσματικό ανεξάρτητο εποπτικό έλεγχο, για την αποφυγή καταχρήσεων και τη διασφάλιση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης».
«Ο ΠΙΣ και οι Επιστημονικές Εταιρείες μπορούν να προσδώσουν την απαραίτητη επιστημονική βάση, στην υλοποίηση και στον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι ο θεσμός που εκπροσωπεί την ιατρική κοινότητα, θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με συμμετοχή του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ», τονίζεται.
Διευκρινίζεται ότι «στόχος του ΠΙΣ είναι η επιστημονική θωράκιση του Συστήματος σε επίπεδο κέντρου λήψεως αποφάσεων, η εύρυθμη λειτουργία και η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, και όχι η αλλαγή της φιλοσοφίας αρχών».
Με αυτό τον τρόπο, προστίθεται, «οι αποφάσεις του ΟΑΥ ως φορέα εφαρμογής του ΓεΣΥ, θα έχουν επιστημονική βάση και τεκμηρίωση, κάτι το οποίο είναι προς όφελος τόσο της πιο ορθολογιστικής εφαρμογής του συστήματος, αλλά και προς όφελος των ασθενών και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας».
Ο ΠΙΣ υποδεικνύει ότι «ο εξορθολογισμός στρεβλώσεων, η συμπλήρωση κενών και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, είναι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, αν θέλουμε οι πολίτες να έχουν ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στα όσα η πολιτεία τούς έχει υποσχεθεί, αλλά και ένα αξιόπιστο σύστημα το οποίο θα εξυπηρετεί χωρίς ταλαιπωρία και με ασφάλεια τους δικαιούχους και το οποίο, ταυτόχρονα, θα σέβεται την επιστημονική αξιοπρέπεια των επαγγελματιών υγείας».
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει ότι παραμένει βαθιά προσηλωμένος στις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, να αναληφθούν πρωτοβουλίες σωστής ενημέρωσης των δικαιούχων. «Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις αλλά και τους περιορισμούς που θέτει το ίδιο το σύστημα. Πολλά από τα καθημερινά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του κλινικού έργου, εντοπίζονται στην λανθασμένη και μη ολοκληρωμένη ενημέρωση των δικαιούχων», αναφέρεται.
Επιπροσθέτως, ο ΠΙΣ τονίζει «την πάγια θέση του για την ανάγκη θεσμοθέτησης ανεξάρτητου εποπτικού μηχανισμού ελέγχου του συστήματος και ενίσχυσης του ρόλου του Επιτρόπου Εποπτείας για το ΓεΣΥ».
Σε ό,τι αφορά τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, ο ΠΙΣ υποδεικνύει ότι «η αναδιοργάνωση, η στήριξη και ο εκσυγχρονισμός τους, είναι απαραίτητα στοιχεία ώστε ουσιαστικά να αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά του συστήματος».
Σε ό,τι αφορά δε την ιδιωτική ιατρική, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι η θωράκιση του επικουρικού της ρόλου «ενισχύει το επίπεδο και την ποιότητα της ιατρικής στην κάθε χώρα και ταυτόχρονα διασφαλίζει τη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των ασθενών».
Ακόμη, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι «θα συνεχίσει με καλή πίστη να καταθέτει εποικοδομητικές εισηγήσεις για τη στήριξη του ΓεΣΥ». Προσθέτει ότι «τα πρώτα 4 χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ, ανέδειξαν σοβαρά περιθώρια βελτίωσης του συστήματος και είναι πεποίθησή μας ότι μέσα σε πνεύμα συνεργασίας μπορούμε να το βελτιώσουμε ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πολιτών, αλλά και στο υψηλό επίπεδο όπου πρέπει να κρατήσουμε την ιατρική στον τόπο μας».
«Είναι σε αυτό το πλαίσιο που οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Υπουργείο Υγείας ως το καθ’ ύλην αρμόδιο για τη χάραξη πολιτικών υγείας. Ενισχύοντας τον ρόλο του Υπουργείου Υγείας, διασφαλίζουμε το κύριο συστατικό για την επιτυχία της εφαρμογής του συστήματος υγείας και γενικότερα του τομέα της υγείας στον τόπο μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις