Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΥΓΕΙΑ

Το πιο δραστικό ελιξίριο υγείας και ευεξίας μυρίζει θάλασσα

Το πιο δραστικό ελιξίριο υγείας και ευεξίας μυρίζει θάλασσα

Ως μεσογειακή χώρα, γνωρίζουμε πόσο καλό μας κάνει η επαφή μας με τη θάλασσα. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυσικών στοιχείων -και ειδικότερα της θάλασσας- επισφραγίζονται και από την επιστήμη, και όχι μάλιστα για πρώτη φορά.

Θα μπορούσε, όμως, αυτό να ισχύει συνολικά, ακόμα και για όσους δεν έχουν την ίδια τύχη με εμάς; Μια νεότερη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο εξέτασε δεδομένα από 15 χώρες, επιβεβαιώνει πως τα άτομα που διαμένουν κοντά στην ακτή, αλλά κυρίως όσα την επισκέπτονται συχνά, έχουν καλύτερη υγεία, ανεξάρτητα από τη χώρα που διαμένουν ή το προσωπικό εισόδημά τους.

Η ιδέα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας είναι ήδη γνωστή από τους προηγούμενες αιώνες. Από το 1660, οι γιατροί στην Αγγλία άρχισαν να προωθούν τα θαλάσσια μπάνια και τους παράκτιους περιπάτους για οφέλη στην υγεία. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1800, ο θαλασσινός αέρας και οι βουτιές στη θάλασσα συστήνονταν ευρέως ως θεραπείες ευεξίας στους πλούσιους Ευρωπαίους. Παρόλα αυτά, η επανάσταση που επήλθε στην ιατρική στις αρχές του 20ού αιώνα οδήγησαν στην παρακμή αυτών των πρακτικών.

Το τοπίο, όμως, ξεκινά και πάλι να αλλάζει, όσο αυξάνεται η ζήτηση για απλές, πρακτικές και φυσικές μεθόδους, που μπορούν να μας προσφέρουν ευεξία.

Σημασία έχει ο παράκτιος προορισμός

Η ερευνητική ομάδα από τα πανεπιστήμια της Βιέννης, του Έξετερ και του Μπέρμιγχαμ, καθώς και από το Seascape Belgium και το European Marine Board, διερεύνησαν πάνω από 15.000 συμμετέχοντες σε 14 ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και η χώρα μας- και η Αυστραλία σχετικά με τις απόψεις τους για διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα και την υγεία τους.

Στη λίστα με τις υπόλοιπες χώρες που μελετήθηκαν περιλαμβάνονταν το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομοιομορφία στα ευρήματα εξέπληξαν τους ερευνητές: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε τόσο συνεπή και σαφή μοτίβα και στις 15 χώρες. Επίσης, αποδεικνύουμε τώρα ότι όλοι φαίνεται να επωφελούνται από το να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, όχι μόνο οι πλούσιοι. Αν και οι συσχετίσεις είναι σχετικά μικρές, η διαβίωση κοντά στην ακτή και κυρίως οι συχνές εφορμήσεις, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού» σημειώνει η δρ Sandra Geiger από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Πώς μπορούν όμως, αυτά τα οφέλη να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους χωρών που δε βρέχονται από θάλασσα, όπως η Αυστρία; «Οι κάτοικοι της κεντρικής Ευρώπης επισκέπτονται συχνά τις παραθαλάσσιες χώρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε θα μπορούν κι αυτοί να λάβουν τα συγκεκριμένα οφέλη. Εκτός αυτού, αρχίζουμε επίσης να αξιολογούμε τα παρόμοια οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα εσωτερικά ύδατα, όπως οι λίμνες και οι φυσικές πισίνες» καταλήγει η δρ. Geiger.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήδηξε από το στηθαίο που βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινητόδρομου και πήγε στην αντίθετη πλευρά ο Πέτρος Ελευθερίου - Έτσι έγινε το διπλό θανατηφόρο

Tραγωδία στην Ελλάδα: Έπεσε μονοκινητήριο αεροπλάνο στη Θήβα - Νεκρός ο πιλότος

Επιχείρησε να πυρπολήσει γραφεία εταιρείας στη Λεμεσό και κατέληξε στο νοσοκομείο - Έβαλε τις φωνές ο υπάλληλος

Ξυλοδαρμός σε σχολείο: Αντιδράσεις για τη δήλωση περί «μεμονωμένου περιστατικού» - Όσα αποκαλύπτουν γονείς στο «Τ»

Αργούν να εγκαταλείψουν τη «φωλιά» των γονιών τους οι Κύπριοι - Ποια η μέση ηλικία «ανεξαρτητοποίησης» και η διαφορά ανδρών-γυναικών



Πήδηξε από το στηθαίο που βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινητόδρομου και πήγε στην αντίθετη πλευρά ο Πέτρος Ελευθερίου - Έτσι έγινε το διπλό θανατηφόρο

Πήδηξε από το στηθαίο που βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινητόδρομου και πήγε στην αντίθετη πλευρά ο Πέτρος Ελευθερίου - Έτσι έγινε το διπλό θανατηφόρο

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Αστυνομία και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες για τον θάνατο του Πέτρου Ελευθερίου, 50 ετών, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών ηλικίας 15 και 13 χρονών, που έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής, εν ώρα καθήκοντος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top