ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικό ΦΠΑ: Τρεις κατηγορίες προϊόντων «είδαν» αύξηση αντί μείωση - «Δεν υπάρχει παρανομία...»

Μηδενικό ΦΠΑ: Τρεις κατηγορίες προϊόντων «είδαν» αύξηση αντί μείωση - «Δεν υπάρχει παρανομία...»

Δίχως τελειωμό οι αυξήσεις που καταγράφονται σε διάφορα προϊόντα, με τους καταναλωτές να δυσανασχετούν από τις αυξητικές πληθωριστικές τάσεις που καταγράφονται εδώ και καιρό.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, οι τιμές για τρεις κατηγορίες προϊόντων «είδαν» άνοδο αντί για μείωση, λόγω αύξησης τους από τους προμηθευτές και τους εισαγωγείς λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ.

«Καταγράφεται αύξηση στις παιδικές τροφές, τα παιδικά γάλατα και τις πάνες. Σε αυτές τις τρεις κατηγορίες, επιβλήθηκαν αυξήσεις λίγες ημέρες πριν από τον μηδενισμό του ΦΠΑ. Από τις έρευνες που κάναμε διαπιστώσαμε ότι είναι οι προμηθευτές η αιτία που αυξήθηκαν οι τιμές και όχι οι λιανέμποροι», εξήγησε.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για προϊόντα από τη μέρα που τέθηκε το μέτρο για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι έγιναν πέραν των τριάντα καταγγελιών από καταναλωτές, οι οποίες αφορούσαν κυρίως τις αυξήσεις που καταγράφηκαν.

«Είχαμε άτομα που αγόρασαν προϊόντα πριν μια βδομάδα που είχε τεθεί το μηδενικό ΦΠΑ και κατέγραψαν την τιμή και την σύγκριναν με την τιμή μετά την εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ και είδαν ότι παρουσίασαν αύξηση ή δεν είχε αλλάξει», εξήγησε ο κ. Δρουσιώτης.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Δρουσιώτης, αυτές οι αυξήσεις είναι νόμιμες.

«Είναι νόμιμες, δεν μπορεί να πει κάποιος στον προμηθευτή να μην αυξήσει τις τιμές. Ακόμα και για τον λιανέμπορο είναι νόμιμο να αφήσει τις τιμές του ίδιες ή να τις αυξήσει. Δεν υπάρχει παρανομία», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι η εκτίμηση του Συνδέσμου είναι ότι μέχρι το τέλος του εξαμήνου που θα λήξει η εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ, ελάχιστα προϊόντα θα μείνουν με τις κανονικές τους τιμές που ήταν πριν την μείωση του ΦΠΑ.

«Εύχομαι στο τέλος του εξαμήνου που λήγει ο μηδενισμός του ΦΠΑ, να μείνει έστω και ένα προϊόν με την ίδια τιμή», είπε καταληκτικά.

Στα «σκαριά» κατάλογος προϊόντων που θα τύχουν μειωμένο ΦΠΑ

Να υπενθυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση, μετά τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα επεξεργάζεται πρόσθετο κατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Προς το παρόν η συγκεκριμένη λίστα προϊόντων τυγχάνει ακόμα επεξεργασίας αφού θα πρέπει να περάσει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να εφαρμοστεί, σε σχέση με το μηδενικό ΦΠΑ

Μηδενικό ΦΠΑ σε αυτά τα προϊόντα από την Παρασκευή (5/5)

Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή (5/5) τέθηκε σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά, μετά από διάταγμα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβουλίου την Τρίτη (2/5).

Σύμφωνα με το διάταγμα που εγκρίθηκε από το Υπουργικό, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα προϊόντα, είναι προσωρινό μέτρο και θα ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, δηλαδή από 5 Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Όπως αποφάσισε το Υπουργικό, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα αφορά τα εξής προϊόντα:

1/ Ψωμί: Όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες). Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

2/ Γάλα: Φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).

3/ Αυγά

4/ Παιδικές τροφές: Σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

5/ Παιδικές πάνες

6/ Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας)

7/ Πάνες ενηλίκων

Στο διάταγμα διευκρινίζεται ότι, με βάση τη περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να προβούν σε καταμέτρηση αποθεμάτων των λόγω αγαθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top