ΥΓΕΙΑ

Junk food: Πόσο επηρεάζει η διατροφή την ποιότητα του ύπνου - Ο ρόλος της ζάχαρης

Junk food: Πόσο επηρεάζει η διατροφή την ποιότητα του ύπνου - Ο ρόλος της ζάχαρης

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα μελέτησαν με ποιόν τρόπο το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει τον ύπνο μας και την ποιότητά του. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Obesity.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που ήταν υγιείς, ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή και μια πιο υγιεινή διατροφή με τυχαία σειρά. Μετά την ανθυγιεινή διατροφή, η ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων ήταν χειρότερη, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ακολουθήσει πιο υγιεινή διατροφή.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό που τρώμε σχετίζεται με αλλαγές στον ύπνο μας. Για παράδειγμα, προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέονται με φτωχότερη ποιότητα ύπνου.

Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει πώς η ίδια η διατροφή επηρεάζει άμεσα τον ύπνο. Ένας τρόπος για να διαπιστωθεί αυτό ήταν ο ίδιος συμμετέχων να ακολουθεί διαφορετικές δίαιτες με τυχαία σειρά.

"Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι ο ύπνος είναι κάτι δυναμικό. Αποτελείται από διαφορετικά στάδια με διαφορετικές λειτουργίες, όπως ο βαθύς ύπνος που ρυθμίζει την απελευθέρωση ορμονών, για παράδειγμα" σημείωσε ο Jonathan Cedernaes, αναπληρωτής
καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. "Επιπλέον, κάθε στάδιο ύπνου χαρακτηρίζεται από διαφορετικούς τύπους ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο" συμπλήρωσε.

Τι έδειξε η μελέτη
Κάθε κομμάτι της μελέτης περιλάμβανε αρκετές ημέρες παρακολούθησης σε εργαστήριο ύπνου. Τελικά, μόνο 15 άτομα συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Συνολικά λοιπόν 15 υγιείς νεαροί άνδρες κανονικού βάρους συμμετείχαν σε δύο συνεδρίες.

Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν αρχικά για τις συνήθειες ύπνου τους, οι οποίες έπρεπε να είναι φυσιολογικές και εντός του συνιστάμενου εύρους (κατά μέσο όρο επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα).

Με τυχαία σειρά, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή και μια πιο ανθυγιεινή. Οι δύο δίαιτες περιείχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, προσαρμοσμένες στις ημερήσιες ανάγκες του καθενός.

Μεταξύ άλλων, η πιο ανθυγιεινή διατροφή περιείχε υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κάθε διατροφή ακολουθούνταν για μια εβδομάδα, ενώ τα προγράμματα ύπνου, δραστηριότητας και γευμάτων των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν σε ατομικό επίπεδο.

Μετά οι συμμετέχοντες εξετάζονταν σε εργαστήριο ύπνου. Εκεί, τους επέτρεψαν αρχικά να κοιμηθούν μια κανονική νύχτα, ενώ καταγραφόταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Η ανθυγιεινή διατροφή είχε ως αποτέλεσμα λιγότερο βαθύ ύπνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες αλλαγές στον ύπνο συμβαίνουν με τη γήρανση και σε καταστάσεις όπως η αϋπνία.

Πηγή: thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top