Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούνται να διορθώσουν τις αστοχίες, να αυξήσουν τη συσπείρωση, να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. Και σ’ αυτές τις περιοχές προβλέπεται εντατική δουλειά.
Η μια άλλαξε χέρια για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, η δεύτερη κρατάει το «κλειδί» για το ύψος του ποσοστού του πρώτου κόμματος και η τρίτη θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία και Αττική αναδεικνύουν από μια πτυχή της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ερχόμενη.
Εκεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν, για διαφορετικούς λόγους, να κρατήσουν και να ενισχύσουν τη συσπείρωσή τους, το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει το επόμενο βήμα. Αν για τη ΝΔ στόχος είναι η αυτοδυναμία, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπορέσει να ανακόψει το ρεύμα που φάνηκε πως υπάρχει για το κόμμα σε «κάστρα» που τον διατήρησαν κόμμα εξουσίας το 2019. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, βρέθηκε με έξι περιφέρειες που βγήκε δεύτερο κόμμα, κάποιες ακόμα που μπορεί να «γυρίσει» και μια «μαύρη τρύπα» στην Αττική, που μπορεί να καλύφθηκε εν μέρει, όμως παραμένει.
Τα κόμματα καλούνται να διορθώσουν τις αστοχίες, να στρίψουν το τιμόνι, να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. Και σ’ αυτές τις τρεις περιοχές προβλέπεται εντατική δουλειά.
Κρήτη: Άλλαξε πρώτη φορά χέρια
Υπό μια έννοια, η Κρήτη αντικατοπτρίζει τι συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Στο νησί όπου παραδοσιακά κυριαρχούν η Δημοκρατική Παράταξη και οι κεντροαριστερές δυνάμεις του πολιτικού φάσματος ήρθε η πρώτη έκπληξη των εκλογών – γιατί παρότι η ΝΔ μετρούσε τις τάσεις και ευελπιστούσε για θετικά αποτελέσματα σε όλο το νησί, κανείς (ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ) δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα βγει πρώτη και στους τέσσερις νομούς.
Στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι, η έκπληξη δεν αφορούσε μόνο την πρώτη θέση, αλλά και τη δεύτερη, καθώς το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλει από μία έδρα σε κάθε περιφέρεια. Στο Ηράκλειο η διαφορά μεταξύ του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ και του τρίτου ΠΑΣΟΚ ήταν μόλις κάτι παραπάνω από μία μονάδα, ενώ στα Χανιά η ΝΔ κέρδισε 7 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 17 – από τις 31.644 ψήφους έφτασε στις 18.439.
Αν κάποιος γνωρίζει τη σημασία που έχει η Κρήτη σε μια εκλογική αναμέτρηση, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θυμάται τόσο την περίοδο που κυριαρχούσε όσο και την εκλογική του καθίζηση. Και αυτή η παράμετρος έπαιξε τον ρόλο της στην επιλογή Ανδρουλάκη να αφήσει την έδρα του Ηρακλείου στον Φρέντυ Παρασύρη, ώστε δύο εκλεγμένοι βουλευτές, μαζί με την Ελένη Βατσινά, να «τρέξουν» στον νομό για να τον «γυρίσουν» – ακόμα βέβαια και αν κάτι τέτοιο συμβεί, η εξασφάλιση τρίτης έδρας είναι σχεδόν απίθανη.
Σημαντική θα είναι και η παρουσία του ίδιου του προέδρου του κόμματος, του οποίου η εντοπιότητα, αλλά και η επαφή του με τον τόπο καταγωγής του, φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.
Ως ανάχωμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στην Εκλογική Επιτροπή του κόμματος τον Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος εξελέγη πρώτος στο Ηράκλειο. Το κόμμα συστήνεται πια νομό νομό, ενώ το επόμενο διάστημα πρόσωπα που έχουν σχέση με την κάθε περιοχή θα στρατοπεδεύσουν εκεί μέχρι την κάλπη.
Κεντρική Μακεδονία: Δεξιά της Δεξιάς και «αλλαγή παραδείγματος»
Η κυριαρχία της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία δεν ήταν εξαρχής δεδομένη – η τραγωδία των Τεμπών, τα ερείσματα δεξιά της Δεξιάς και η απόσυρση του Κώστα Καραμανλή από την ενεργό πολιτική δημιουργούσαν δεύτερες σκέψεις στο επιτελείο της Πειραιώς, γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης όχι μόνο έβαλε ο ίδιος υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά ανέβαινε συχνά στη Βόρεια Ελλάδα, για να καλυφθούν τα κενά.
Τα ποσοστά του κόμματος άντεξαν, ακόμα και στις Σέρρες, παρότι ελαφρώς πεσμένα σε σχέση με αυτά του 2019. Το ενδιαφέρον έχουν και πάλι οι συσχετισμοί ανάμεσα στον δεύτερο και στον τρίτο: στο Κιλκίς το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο κόμμα, στη Χαλκιδική παρέμεινε τρίτο με ελάχιστη διαφορά σε σχέση με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ – αυτή, θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι μια περιφέρεια που επίσης μπορεί να «γυρίσει» υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, που υπερβαίνουν τα πανελλαδικά της ποσοστά (παρότι πουθενά δεν είναι τρίτο κόμμα), αλλά και της Νίκης, που δεν κατάφερε μεν να μπει στη Βουλή, αλλά συγκέντρωσε ανά περιπτώσεις 5% έως 7%, ενώ σε καμία εκλογική περιφέρεια της περιοχής δεν πέφτει κάτω από 4%.
Με αυτά τα δεδομένα, η μάχη που δίνεται εκεί για τη ΝΔ δίνεται και για την πιο παραδοσιακή της πτέρυγα, πράγμα που σημαίνει πως οι εκφραστές της πολύ πιθανό να ανηφορίσουν προς βορρά, για να απευθυνθούν ακριβώς σ’ αυτό το ακροατήριο – στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται πως περιλαμβάνεται και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αγιον Ορος.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει το παράδειγμα του Κιλκίς και στις υπόλοιπες περιφέρειες (εξού και ο αυξημένος ρόλος Παραστατίδη), ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι ο στόχος είναι η συγκράτηση των δυνάμεων, η οποία θα επιτευχθεί με πρόσωπα που έχουν ερείσματα στην περιοχή, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος, παρουσία του οποίου έγινε πριν από λίγες μέρες η συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής της Α’ Θεσσαλονίκης.
Αττική: Η μάχη για την τρίτη θέση
Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική ίσως πόνεσαν την Κουμουνδούρου πιο πολύ απ’ όλες, καθώς από την αρχή της ανόδου του κόμματος έως ακόμα και το 2019, που έχασε την πρωτοκαθεδρία, τα πιο ισχυρά ερείσματα του κόμματος ήταν στα αστικά κέντρα του Λεκανοπεδίου και στις λαϊκές γειτονιές των δυτικών προαστίων.
Στη Δυτική Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 54.971 ψήφους από τις 85.268 του 2019, ενώ η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της από το 29,6% στο 34,4%. Τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να πιάσει το νήμα από την αρχή – γι’ αυτό και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει την έδρα της Α’ Πειραιά, να ξεκινήσει τις εμφανίσεις του από το Αιγάλεω και τη Νίκαια και να επισκεφθεί το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Από την άλλη, τη νίκη του στα δυτικά θέλει να επισφραγίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την καμπάνια του από το Περιστέρι – μη θέλοντας να αφήσει χώρο στον αντίπαλό του.
Το παιχνίδι της τρίτης θέσης στην Αττική δεν παίζεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και στον Περισσό, που έδειξε τη δύναμή του και το «ρεύμα» που έβλεπαν οι δημοσκόποι: σε όλες τις περιφέρειες της περιοχής πλην της Ανατολικής Αττικής, το ΠΑΣΟΚ έρχεται τέταρτο πίσω από το ΚΚΕ. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως παρά την προσπάθεια που έγινε για την ανασύσταση των πυρήνων στην Αττική από τη Χαριλάου Τρικούπη, η προσπάθεια δεν στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
Το ποσοστό του ΚΚΕ ανέβηκε σημαντικά στις περισσότερες αττικές περιφέρειες, αποτέλεσμα, λένε οι εκτιμήσεις, και της διαδικτυακής δημοφιλίας που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και της οργανωτικής του δουλειάς στο Λεκανοπέδιο. Οι συσκέψεις στο ΠΑΣΟΚ ήδη έχουν καταλήξει σε ένα πρώτο σχέδιο ανασυγκρότησης στην Αττική, με παλιά και ανερχόμενα στελέχη που διατηρούν δυνάμεις και προσωπικές τοπικές επαφές – γνωρίζοντας πως αν αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Αττική, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα δει σημαντική άνοδο.
ΠΗΓΗ: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις