ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζητούν απαντήσεις από Κεραυνό για το εργασιακό τους καθεστώς οι εκπαιδευτικοί Απογευματινών Προγραμμάτων ΥΠΑΝ

Ζητούν απαντήσεις από Κεραυνό για το εργασιακό τους καθεστώς οι εκπαιδευτικοί Απογευματινών Προγραμμάτων ΥΠΑΝ

Άμεσες απαντήσεις για το εργασιακό καθεστώς τους από τον Σεπτέμβριο ζητούν τα μέλη του Ανεξάρτητου Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Απογευματινών Προγραμμάτων ΥΠΑΝ, η ηγεσία του οποίου επέδωσε σήμερα (6/6) σχετικό υπόμνημα σε εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού.

Ο Γραμματέας, Χαράλαμπος Ζαχαροπλάστης, είπε ότι είναι ένας νεοσύστατος σύνδεσμος με μέλη εκπαιδευτικούς που δεν εκπροσωπούνται πουθενά αλλού κι έχουν περίπου 160 άτομα. Είναι η τρίτη διαμαρτυρία μετά το ΥΠΑΝ και το Προεδρικό, εξήγησε και τα αιτήματα προς το ΥΠΟΙΚ είναι η άμεση αλλαγή του καθεστώτος τους από αυτοεργοδοτούμενους σε μισθωτούς – σημειώνοντας ότι έχει κερδηθεί σχετική υπόθεση στο δικαστήριο – και αναγνώριση της προϋπηρεσίας όλων των υφιστάμενων καθηγητών.

Κανένας από τους εκπαιδευτικούς που δούλευαν στα 14 προγράμματα του ΥΠΑΝ, συνέχισε, δεν πρέπει να χάσει την δουλειά του. «Πρέπει έστω και με το ζόρι, με κάποιο παραθυράκι, να συνεχίσουν να δουλεύουν και τον Σεπτέμβρη», μέχρι τα δύο Υπουργεία, ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΝ, καταλήξουν τελεσίδικα στις αποφάσεις τους, πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαχαροπλάστης είπε ότι αναμένουν τελική απόφαση από το ΥΠΟΙΚ για το τι θα γίνει τελικά, καθώς η Υπουργός Παιδείας επικαλείται το ΥΠΟΙΚ για τα κονδύλια και ζητούν έγκριση των κονδυλίων για την εργοδότηση μισθωτών ανεξαρτήτως ωραρίου. Το καλό του συστήματος και το καλό της κοινωνίας μερικές φορές στοιχίζει, πρέπει να δώσουμε λεφτά για να μην χάσει ο κόσμος την δουλειά του και να μην δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή, ανέφερε ο ίδιος λέγοντας πως αυτό είναι το μήνυμα προς όσους εμπλέκονται στην εκπόνηση πολιτικής για τα θέματα παιδείας.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Έλενα Μιτέλλα, εκπαιδευτικός η ίδια στο πρόγραμμα των μουσικών σχολείων δήλωσε ότι το κύριό τους πρόβλημα είναι πως «έχουμε 6 Ιουνίου και δεν έχουμε καμία απάντηση από το ΥΠΟΙΚ». Η Υπουργός Παιδείας, συνέχισε, λέει πως είναι έτοιμες οι συμβάσεις και περιμένουν την έγκριση από το ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν δει ακόμη αυτές τις συμβάσεις ενώ τα μισά προγράμματα έκλεισαν ήδη και τα υπόλοιπα σε 10-15 ημέρες.

Ακόμα δεν γνωρίζουν, ανέφερε, ποιοι θα έχουν δουλειά του χρόνου, ποιοι θα είναι μισθωτοί και ποιοι συμβασιούχοι. Επικαλέστηκε δε συμβάσεις που επιβάλουν πλήρη και μόνη εργοδότηση σε αυτά τα προγράμματα του ΥΠΑΝ, τα οποία – όπως εξήγησε – είναι ολιγόωρα και κανείς δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά του δουλεύοντας μόνο 10 ώρες την εβδομάδα, χωρίς άλλη εργασία. Μια τέτοια σύμβαση, είπε, εξασφαλίζει κάποιους για το 2023-2024, για έναν μόνο χρόνο. «Και μετά θα μείνουν ξεκρέμαστοι και θα χάσουν και τα αβγά και τα καλάθια» είπε.

Αυτό που ζητούν, ανέφερε, είναι άμεσα ενημέρωση. Σημείωσε ότι πριν το 2013 ήταν μισθωτοί και ξαφνικά «σε μια νύχτα», έγιναν αυτοεργοδοτούμενοι, ενώ έχουν επιστολή από την Διευθύντρια των Κοινωνικών Ασφαλίσεων πως παράνομα από τότε (το 2013) πλήρωναν κοινωνικές ασφαλίσεις, όπως είπε. Η ίδια, ανεφερε, έχει λάβει αυτή την επιστολή λέγοντας πως το θέμα είναι σοβαρό «και θα πάμε και δικαστικά».

Για τα 14 προγράμματα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μιτέλλα είπε ότι οι εκπαιδευτικοί των αγγλικών θα απολυθούν και τα μαθήματα θα γίνονται «από τους πρωινούς». Ήδη έχουν απολυθεί δηλαδή κάποιοι εκπαιδευτικοί, πρόσθεσε. Εξήγησε πως εδώ και 18 χρόνια οι εκπαιδευτικοί σε αυτά τα προγράμματα προσλαμβάνονται μέσω ακροάσεων κι εξετάσεων και εργάζονται για 1+1+1 χρόνια, συνολικά 3. «Είμαστε πάντα ξεκρέμαστοι και κάθε χρόνια δεν ξέρουμε τι θα γίνει» είπε.

Ο Λάμπρος Ιωάννου του κινήματος «Ενεργώ» ανέφερε ότι στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς που διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι πρόκειται για 4.000 άτομα που περιμένουν για να δουν αν θα έχουν και τί δουλειά από τον Σεπτέμβρη, ώστε να ξέρουν πώς θα ζήσουν την οικογένειά τους. «Φανταστείτε να είστε εσείς στη θέση τους. Να είναι Ιούνης και να μην γνωρίζετε τι μέλλει γενέσθαι για εσάς και την οικογένειά σας. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη». Χρειάζεται, πρόσθεσε, αν δεν ανακοινωθεί μια απόφαση, τουλάχιστον να γίνει μια ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς αυτούς.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης ότι το έργο των συντεχνιών βοηθά, αλλά σε αυτή την περίπτωση «υπάρχει ολιγωρία» προσθέτοντας ότι θα ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τις ηγεσίες των συντεχνιών και τον ΥΠΟΙΚ για να εξηγήσουν αναλυτικά το όλο θέμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top