ΔΙΕΘΝΗ

Βίντεο από τη στιγμή παράσυρσης σπιτιών στην Ουκρανία - «Οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν δεκαετίες»

Βίντεο από τη στιγμή παράσυρσης σπιτιών στην Ουκρανία - «Οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν δεκαετίες»

Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους, σπίτια παρασύρονται από τα ορμητικά νερά και οι πρώτες εικόνες καταστροφής από τη Χερσώνα κάνουν τον γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν.

Την ίδια στιγμή, εκφράζονται ζωηρές ανησυχίες για εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές, με τη στάθμη των υδάτων να έχει ανέβει σημαντικά και περί τους 40.000 κατοίκους να κινδυνεύουν.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στη νότια και ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο να ανακοινώνει εισαγγελικές έρευνες για να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, στην περίπτωση της ανατίναξης του φράγματος Καχόβκα.

Σειρά αναρτήσεων που περιλαμβάνουν βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή έχουν κυκλοφορήσει στο Twitter και δείχνουν τη στιγμή που ολόκληρα σπίτια παρασύρονται, όπως και εικονίζουν απόλυτα κατεστραμμένους δρόμους.

Μάλιστα, ένα ολόκληρο κτίριο παρασύρθηκε στον ποταμό Δνείπερο όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο.

Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής εισαγγελίας της Ουκρανίας, 17.000 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε εκκένωση, 40.000 κινδυνεύουν από πλημμύρες ενώ 25.000 ακόμη θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Η επίθεση στο φράγμα Καχόβκα συνιστά τεράστια οικολογική καταστροφή» δήλωσε Ουκρανός βουλευτής.

Ο Ολεκσί Γκοντσαρένκο είπε ότι πάνω από 150 τόνοι λαδιού από τον υδροηλεκτρικό σταθμό έχουν περάσει στα πλημμυρισμένα νερά.

«Οι συνέπειες θα επηρεάσουν τις επόμενες δεκαετίες» είπε ο βουλευτής στο BBC.

Οι παλαιότερες επιθέσεις σε φράγματα της Ουκρανίας

Με την οργή της διεθνούς κοινότητας να είναι φανερή, τους φόβους για σημαντικές συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα της νότιας Ουκρανίας ορατοί και το Κίεβο να δηλώνει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί εγκλήματα πολέμου, αποκαλύπτεται ότι η ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα δεν ήταν η πρώτη που έγινε στην περίοδο του πολέμου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ειδικότερα, πυραυλική επίθεση κατέστρεψε το φράγμα στην περιοχή Karachunivske κοντά στην πόλη Κρύβιι Ρι, στη νότια Ουκρανία.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες, κάτι που οδήγησε σε επιχείρηση εκκένωσης.

Ένα μήνα μετά, στα δυτικά της Ουκρανίας, πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν υδροηλεκτρικά φράγματα σε Ζαπορίζια, Κρεμεντσούγκ και ποταμό Δνείστερο.

Τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο, επίθεση σημειώθηκε στο υδροηλεκτρικό φράγμα του Ντνίπρο, κοντά στη Ζαπορίζια. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία γι'αυτό.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τις πρακτικές αυτές για να μειώσει τις ενεργειακές δυνατότητες της Ουκρανίας» δήλωσε η δρ Μαρίνα Μίρον από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου King's College εξηγώντας ότι ήδη σημειώνονται δραματικές αλλαγές στις εν λόγω εγκαταστάσεις καθώς παράγεται λιγότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση στη Χερσώνα γίνεται επικίνδυνη, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Το φράγμα Καχόβκα συγκρατούσε νερό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην πιο παράκτια περιοχή της Κριμαίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας –που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014–, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Η πρώτη δορυφορική εικόνα

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι πρώτες φωτογραφίεςστις οποίες αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής από την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, που συγκρατεί 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνα.

H δορυφορική εικόνα που εξασφάλισε το BBC, ελήφθη τις πρωινές ώρες και δείχνει εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Ανησυχία εκφράζεται, την ίδια στιγμή, όχι μόνο για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όσο και για άλλες κοινότητες που θα επηρεαστούν από την έκρηξη του φράγματος και αντιμετωπίζουν την απειλή των εκτεταμέων πλημμυρών.

Σύμφωνα, δε, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το περιστατικό περίπου 80 πόλεις και χωριά.

Σε χάρτη, που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC, εικονίζονται μέρη στην περιοχή της Χερσώνας που έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες.

Μπορεί, μάλιστα, να επηρεαστούν και περιοχές 85 χλμ από το σημείο της καταστροφής.

 Το ρήγμα στο φράγμα της Νόβα Καχόβκα προκαλεί φόβους για σημαντικές συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα της νότιας Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ερευνά την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα στο νότιο τμήμα της χώρας ως έγκλημα πολέμου και πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή ή «οικοκτονία», όπως ανέφερε εξάλλου το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν σε σχόλια που απέστειλαν προς το πρακτορείο Reuters πως άρχισαν «επείγουσες έρευνες» για το ρήγμα στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top