ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «ραντάρ» κολοσσών της τεχνολογίας η Κύπρος - Ενδιαφέρον από Google, Facebook και TikTok

Στο  «ραντάρ» κολοσσών της τεχνολογίας η Κύπρος - Ενδιαφέρον από Google, Facebook και TikTok

Ένας από τους τομείς της κυπριακής οικονομίας ο οποίος δεν σταματά αναπτύσσεται αλλά αντιθέτως εξελίσσεται καθημερινά είναι αυτός της τεχνολογίας, με διεθνή κολοσσούς να έχουν βάλει στο «μάτι» την Κύπρο ως πιθανό τεχνολογικό προορισμό.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Γενικός Διευθυντής του συνδέσμου εταιρειών τεχνολογίας Κύπρου Techlsland, Μάριος Γεωργούδης ανέφερε ότι απτό είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει από συγκεκριμένες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, το Facebook και το TikTok.

Προορισμός για εταιρείες τεχνολογίας η Κύπρος

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργούδη, ήδη μόνο τον προηγούμενο χρόνο (2022) ήρθαν πάρα πολλές εταιρείες τεχνολογίας στην Κύπρο και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους, κάτι που αποτελεί θετικό γεγονός για την Κύπρο.

«Η Κύπρος άρχισε και γίνεται προορισμός για εταιρείες τεχνολογίας. Αυτές οι εταιρείες τον τελευταίο χρόνο είδαν ότι τα έσοδα που έχουν από την Κύπρο είναι σημαντικά και αυξήθηκαν σημαντικά, οπότε αυτό έβαλε την Κύπρο στο ραντάρ τους και ως αποτέλεσμα προσελκύονται και άλλες εταιρείες καθώς και κολοσσοί», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο τομέας της τεχνολογίας συνέβαλε στο 13% του ΑΕΠ το 2022 αλλά, όπως τόνισε ο ΓΔ της TechIsland, σε αυτό το ποσοστό δεν υπολογίζεται η οριζόντια συνεισφορά σε άλλους τομείς.

«Οι εργαζόμενοι που ήρθαν Κύπρο πηγαίνουν να μείνουν σε ξενοδοχεία και έτσι συνεισφέρουν στον ξενοδοχειακό τομέα ενώ οι εταιρείες αγοράζουν αυτοκίνητα για τους υπαλλήλους, οπότε συνεισφέρουν στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα, ο τομέας της τεχνολογίας συνεισφέρει και σε άλλους πολλούς τομείς της οικονομίας», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν ήδη παρουσία στην Κύπρο, ο κ. Γεωργούδης έδωσε σαν παράδειγμα εταιρείες όπως την Microsoft, την Huawei και την Oracle, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτές οι εταιρείες έχουν πολλά χρόνια παρουσία στην Κύπρο και είναι πιο παραδοσιακές.

«Τώρα καταφέραμε να έχουμε έστω και ένα αρχικό ενδιαφέρον από σύγχρονους κολοσσούς όπως Facebook, Google, TikTok. Αυτές οι εταιρείες δημιουργήθηκαν μετά το 2000. Γινόμαστε έτσι και τεχνολογικός κόμβος, διότι όταν έρχονται αυτές οι εταιρείες σημαίνει ότι σε κάποια φάση αναπόφευκτα θα έρθουν και άλλοι κολοσσοί. Υπάρχει το υφιστάμενο οικοσύστημα, ήρθαν αρκετές εταιρείες του εξωτερικού κυρίως μετά τον πόλεμο, οπότε αυτό δημιουργεί και ένα ρεύμα καθόδου και από μεγάλους κολοσσούς. Είμαστε στην φάση που θέλουμε κάποιους κράχτες, οι οποίοι θα μπουστάρουν το όνομα της Κύπρου και θα δώσουν μια αξιοπιστία σαν προορισμό για εταιρείες τεχνολογίας», πρόσθεσε.

Νέες θέσεις εργασίας αλλά και ξένο προσωπικό στην Κύπρο

Την ίδια στιγμή, ο . Γεωργούδης ανέφερε ότι με την κάθοδο αυτών των κολοσσών στην Κύπρο, δημιουργούνται και θέσεις εργασίας που είναι ψηλής κατάρτισης.

«Ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και το θετικό είναι ότι υπάρχει περιορισμός στις ξένες εταιρείες που έρχονται στην Κύπρο. Δηλαδή μόνο μέχρι το 70% του προσωπικού δικαιούνται να εργοδοτούν ξένους άρα το 30% πρέπει να είναι Ευρωπαίοι και άρα Κύπριοι πολίτες. Για κάθε δύο θέσεις εργασίας αναλογεί και μια για Κύπριο. Οπότε δίνεται και η ευκαιρία σε ένα Κύπριο νέο αντί να μείνει εξωτερικό που σπούδασε να δουλέψει, να μείνει Κύπρο», επεσήμανε.

Στην Βουλή πρόταση νόμου για διευκολύνσεις σε ξένους εργαζομένους για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γεωργούδης αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου του Πρόεδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, η οποία συζητήθηκε την Πέμπτη (8/6) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και προβλέπει διευκολύνσεις για εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης για την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας.

«Για την Κύπρο είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη πρόταση διότι για να φέρεις τις μεγάλες αυτές εταιρείες πρέπει να έχεις και προσωπικό. Στην Κύπρο όμως δεν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό προσωπικού, είμαστε προτελευταίοι σε ποσοστό αποφοίτων σε σπουδές STEM, που σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις κίνητρα για να φέρεις προσωπικό στην Κύπρο. Έτσι δημιουργείς σιγά σιγά και κουλτούρα στην Κύπρο ώστε να οι νέοι να σπουδάζουν σε τομείς σχετικούς με την τεχνολογία», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top