Το νομοθετικό πλαίσιο, μέσω του οποίου θα γίνονται οι προσλήψεις Συνεργατών-Συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των Υφυπουργών και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή.
Η συζήτηση για το όλο θέμα, άρχισε άτυπα την περασμένη Τετάρτη (7/6) στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, στην παρουσία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Ειρήνης Πική, η οποία παρουσίασε τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού νομοσχεδίου.
Ανάμεσα σε άλλα, η κ. Πική ανέφερε ότι όσον αφορά τα προσόντα, οι Σύμβουλοι-Συνεργάτες θα πρέπει να έχουν πτυχίο, ενώ σε ό,τι αφορά την αμοιβή τους, είπε ότι θα είναι περίπου €25,000 ετησίως, όπως την εναρκτήρια της κλίμακας Α8, χωρίς, όμως, να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι Σύμβουλοι να απασχολούνται και με πιο υψηλό μισθό.
Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το ThemaOnline παρουσιάζει τις βασικές πτυχές τους, όπως τις προϋποθέσεις πρόσληψης Συμβούλων-Συνεργατών, τη δέσμευση τήρησης εμπιστευτικότητας, τη μισθοδοσία και τις πρόνοιες για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφέροντος.
Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον «περί Συμβούλων- Συνεργατών των Μελών της Κυβέρνησης Νόμο του 2023», ο Σύμβουλος-Συνεργάτης για τη σύναψη σύμβασης απασχόλησης με μέλος της Κυβέρνησης, θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή πολίτης άλλου κράτους μέλους και να έχει τη συνήθη και νόμιμη διαμονή του στη Δημοκρατία,
2. Να έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας του,
3. Να κατέχει τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία,
4. Να διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο, πιστοποιητικό του οποίου εκδίδεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Αστυνομίας Νόμου,
5. Προκειμένου περί άρρενος, να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει απαλλαγεί νομίμως από αυτές,
6. Να μην έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τρίτου βαθμού με το μέλος της Κυβέρνησης με το οποίο θα υπογραφεί η σύμβαση, και
7. Να μην έχει απολυθεί ή να μην έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή οποιαδήποτε υπηρεσία ή οργανισμό δημόσιου δικαίου της Δημοκρατίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιουδήποτε κράτους μέλους λόγω πειθαρχικού παραπτώματος ή λόγω διάπραξης αδικήματος που επιτρέπει την απόλυση ή τον τερματισμό των υπηρεσιών του,
8. Να είναι πολύ καλός γνώστης της Ελληνικής Γλώσσας και καλός γνώστης της Αγγλικής.
Έλεγχος προϋποθέσεων πριν τη σύναψη σύμβασης
Πάντως, με βάση το νομοσχέδιο, ο Σύμβουλος-Συνεργάτης θα πρέπει πριν την υπογραφή της σύμβασης απασχόλησης, να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι πληροί τις πιο πάνω προϋποθέσεις.
Την ίδια ώρα, μέλος της Κυβέρνησης που προτίθεται να συνάψει σύμβαση απασχόλησης με Σύμβουλο-Συνεργάτη θα πρέπει να μεριμνά πριν την υπογραφή να ελέγξει κατά πόσον το υποψήφιο πρόσωπο διαθέτει τα προσόντα που αναφέρονται πιο πάνω.
Στο νομοσχέδιο, επίσης, περιλαμβάνονται και πρόνοιες ούτως ώστε σε καμία περίπτωση οι Σύμβουλοι-Συνεργάτες να μετατρέπονται μετά από την παρέλευση κάποιων χρόνων σε μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου.
Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητώς πως ο Σύμβουλος-Συνεργάτης δεν υπάγεται σε οποιουσδήποτε όρους υπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων και δεν υπόκειται σε ιεραρχική δικαιοδοσία οποιουδήποτε υπαλλήλου της δημόσιας υπηρεσίας, ούτε και έχει οποιαδήποτε εξουσία ή αρμοδιότητα έκδοσης οδηγιών σε δημόσιους υπάλληλους.
Επιπρόσθετα, οι Σύμβουλοι-Συνεργάτες θα προσφέρουν κατ’ αποκλειστικότητα υπηρεσίες μόνο στο μέλος της Κυβέρνησης με το οποίο υπογράφουν σύμβαση και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να έχουν άλλη εργασία.
Δέσμευση για τήρηση εμπιστευτικότητας
Εξάλλου, οι Σύμβουλοι-Συνεργάτες θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένο κώδικα εμπιστευτικότητας και κατά τη σύναψη της σύμβασης απασχόλησής τους, θα δεσμεύονται ότι:
• Δεν θα πληροφορούν, γνωστοποιούν, κοινοποιούν, μεταδίδουν ή διαδίδουν, με οποιοδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, οποιαδήποτε πληροφορία και οτιδήποτε έρχεται εις γνώση τους συνεπεία των καθηκόντων τους, σε οποιοδήποτε πρόσωπο, με εξαίρεση πρόσωπα δεόντως εξουσιοδοτημένα από το μέλος της Κυβέρνησης.
• Θα τηρούν εμπιστευτική κάθε πληροφορία και γενικά οτιδήποτε έρχεται σε γνώση τους δυνάμει της σύμβασης και θα δεσμεύονται ότι θα τηρούν εμπιστευτική κάθε τέτοια πληροφορία και γενικά οτιδήποτε έρχεται σε γνώση τους συνεπεία των καθηκόντων τους
• Θα χρησιμοποιούν τις πληροφορίες και/ή έγγραφα που λαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο σε σχέση με το σκοπό της σύμβασης.
Σημειώνεται ότι, οι πιο πάνω υποχρεώσεις θα ισχύουν και μετά τη λήξη ή τον τερματισμό της σύμβασης.
Σύγκρουση συμφέροντος
Περαιτέρω και σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι Σύμβουλοι-Συνεργάτες θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε σύγκρουση συμφερόντων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δυνάμει της σύμβασης. Νοείται, ωστόσο, ότι, σύγκρουση συμφερόντων δεν υπάρχει στην περίπτωση που ο Σύμβουλος-Συνεργάτης αντλεί κάποιο όφελος μόνο ως μέλος του γενικότερου κοινού ή μίας ευρύτερης κατηγορίας ατόμων.
Ακόμη, οι Σύμβουλοι-Συνεργάτες θα πρέπει να απέχουν παντελώς από την όποια παρέμβαση που μπορεί να εκληφθεί ως εύνοια ή προνομιακή μεταχείριση προς οποιονδήποτε, ενώ θα οφείλουν να δηλώνουν κάθε σύγκρουση συμφέροντος που σχετίζεται με θέμα το οποίο συζητείται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με το μέλος της Κυβέρνησης, με το οποίο έχει υπογράψει σύμβαση ή σε άλλη συζήτηση στην οποία συμμετέχουν που λαμβάνεται κάποια απόφαση και να απέχουν από αυτή.
Πέραν των πιο πάνω, οι Σύμβουλοι-Συνεργάτες οφείλουν:
• Να δηλώνουν γραπτώς στο μέλος της Κυβέρνησης με το οποίο προτίθενται να υπογράψουν σύμβαση πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, τυχόν υπάρχουσα σύγκρουση συμφερόντων, η οποία διευθετείται πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους και ενημερώνουν γραπτώς το μέλος της Κυβέρνησης για τον τρόπο της διευθέτησης·
• Να αναφέρουν γραπτώς στο μέλος της Κυβέρνησης με το οποίο έχουν υπογράψει σύμβαση, οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος ευθύς ως λάβουν γνώση αυτής·
• Να δηλώνουν γραπτώς στο μέλος της Κυβέρνησης με το οποίο έχουν υπογράψει σύμβαση εάν βρίσκεται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων ή όχι, οποτεδήποτε του/της ζητηθεί.
Επίσης, θα πρέπει πριν από την υπογραφή της σύμβασης, να ενημερώσουν το μέλος της Κυβέρνησης με το οποίο προτίθενται να υπογράψουν σύμβαση για την τυχόν συμμετοχή αυτών και των συζύγων ή συμβίων, συντρόφων ή των τέκνων τους στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχειρήσεων, υπό οποιαδήποτε μορφή, τον τρόπο της συμμετοχής και κατά πόσο ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο επ᾽ αυτού ή κατέχουν εκτελεστική ή ανώτερη διευθυντική θέση ή γενικά τον τύπο της εργοδότησης.
Νοείται ότι, τυχόν μεταγενέστερες μεταβολές των ανωτέρω στοιχείων αναφέρονται αμέσως στο μέλος της Κυβέρνησης με το οποίο έχουν συμβληθεί.
Απολαβές και άδεια αναπαύσεως και ασθενείας
Με βάση το νομοσχέδιο, οι απολαβές που καταβάλλονται σε Σύμβουλο-Συνεργάτη, καθορίζονται στη σύμβαση απασχόλησης σύμφωνα με τις πιστώσεις που καθορίζονται στον εκάστοτε «περί Προϋπολογισμού Νόμο» και δεν μπορεί να είναι λιγότερες των 25.000 ευρώ.
Οι απολαβές Συμβούλου-Συνεργάτη θα καταβάλλονται απευθείας σε αυτόν από τη Δημοκρατία εκ μέρους του εργοδότη του στη βάση σχετικής εξουσιοδότησης του μέλους της Κυβέρνησης, αφού πρώτα διενεργηθούν, στη βάση της ίδιας εξουσιοδότησης, οι προβλεπόμενες στον «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο» αποκοπές, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες αποκοπές προβλέπονται σε νόμο.
Από πλευράς της, η Δημοκρατία θα καταβάλλει επιπρόσθετο ποσό όπως προβλέπεται στον «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο», στον «περί Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής Νόμο», στον «περί Ετησίων Αδειών Μετ’ απολαβών Νόμο», στους «περί Τερματισμού Απασχολήσεως (Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού) Κανονισμούς», στον «περί Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Νόμο» και στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).
Όσον αφορά τις άδειες αναπαύσεως και ασθενείας, οι Σύμβουλοι-Συνεργάτες θα δικαιούνται 21 μέρες άδεια αναπαύσεως και 20 μέρες άδεια ασθενείας τον χρόνο, με πλήρεις απολαβές.
Τερματισμός της σύμβασης
Σύμφωνα, εξάλλου, με το νομοσχέδιο, το μέλος της Κυβέρνησης θα μπορεί να τερματίσει και/ή να καταγγείλει την σύμβαση απασχόλησης, λόγω παράβασής της από τον Σύμβουλο-Συνεργάτη, με γραπτή ειδοποίηση τουλάχιστον ενός (1) μηνός, να τερματίσει την σύμβαση. Κατά τον ίδιο τρόπο και ο Σύμβουλος-Συνεργάτης, θα μπορεί να τερματίσει τη σύμβαση, με προειδοποίηση τουλάχιστον ενός μηνός.
Στην περίπτωση που το μέλος της Κυβέρνησης απωλέσει το αξίωμα του ή λήξει η θητεία του ή παραιτηθεί από αυτό ή σε περίπτωση θανάτου του, ακόμη, η σύμβαση απασχόλησης τερματίζεται αυτοδίκαια.
Μεταβατικές Διατάξεις
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και μεταβατικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες «πρόσωπο που απασχολείται με Σύμβαση Συμβούλου-Συνεργάτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας/Υπουργό/Υφυπουργό/Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και βρίσκεται σε ισχύ κατά την ημερομηνία έναρξης του παρόντος Νόμου, θα απασχοληθεί με νέα Σύμβαση όπως προβλέπεται στον παρόντα Νόμο, νοουμένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος Νόμου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σήμερα υποδέχεται τον Ερντογάν στα κατεχόμενα ο Τατάρ - Πρώτη επίσκεψη μετά την επανεκλογή του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις