ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτο σινιάλο από ΕΕ προς Ερντογάν, ενθαρρυμένη η Λευκωσία

Πρώτο σινιάλο από ΕΕ προς Ερντογάν, ενθαρρυμένη η Λευκωσία

Σκηνικό αισιοδοξίας φαίνεται να δημιουργείται στο Κυπριακό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τη Λευκωσία να εμφανίζεται ενθαρρυμένη από τα μηνύματα που λαμβάνει από διάφορες πλευρές, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες είχαν μια πρώτη επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία.

Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία βάζει πίεση στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένος να στραφεί προς τη Δύση για στήριξη κατά τρόπο συντεταγμένο και ρεαλιστικό. Οι σκληρές θέσεις που διατύπωσε τη Δευτέρα κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα δεν επιτρέπουν υπέρμετρη αισιοδοξία, αλλά την ίδια ώρα, κανείς δεν περίμενε να πει κάτι άλλο, πέραν όσων επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσον ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να κάνει βήματα προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, που θα του επιτρέψουν να έχει ρόλο και λόγο στην αρχιτεκτονική της ενέργειας που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των επισκέψεων εργασίας σε Παρίσι, Βερολίνο και άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και οι συνομιλίες με τους θεσμούς της Ενωσης στις Βρυξέλλες, βρίσκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ικανοποιημένο από την ανταπόκριση που συναντά σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες του για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού καθώς για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σημαντικός σταθμός σε αυτή την πορεία είναι ασφαλώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 30ης Ιουνίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει μια καλή ευκαιρία για να συζητήσει την πρωτοβουλία του με τους ευρωπαίους ομολόγους του. Πέραν όμως των διαύλων επικοινωνίας με τους θεσμούς και τους βασικούς παίκτες στην ΕΕ, σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και Υπουργού Εξωτερικών, η Λευκωσία, κινείται προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών, στα οποία βρίσκεται και το κλειδί για τα περαιτέρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτο σινιάλο από ΕΕ προς Ερντογάν, ενθαρρυμένη η Λευκωσία

Βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου – Πού αναμένεται να κυμανθεί μέχρι το 2026

Μήπως είσαι δικαιούχος για μειωμένο ρεύμα 20% και δεν το γνωρίζεις; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες

Οδηγοί προσοχή! Κλειστό σήμερα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου

Παρέλαβε πακέτο με ναρκωτικά από το εξωτερικό – Χειροπέδες σε 34χρονο

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top