ΥΓΕΙΑ

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη – Τι έδειξε μελέτη

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη – Τι έδειξε μελέτη

Η λήψη των αντισυλληπτικών χαπιών στην εφηβεία θα μπορούσε να βοηθήσει τα κορίτσια να διαχειριστούν διαφορετικά γυναικολογικά ζητήματα. Θα μπορούσαν όμως και να κλονίσουν την ψυχολογία τους μελλοντικά;

Σύμφωνα με μια νεότερη μακροσκελή μελέτη, όσες γυναίκες είχαν ξεκινήσει τα συγκεκριμένα σκευάσματα ως έφηβες, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης. Μάλιστα, ακόμα πιο ανησυχητικό θεωρείται το πόρισμα της μελέτης πως όσες λάμβαναν τα αντισυλληπτικά χάπια από το στόμα πριν από τα 20 τους χρόνια είχαν 130% υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν τα χρησιμοποίησαν ποτέ.

Αντίθετα, οι γυναίκες που ξεκίνησαν τις αγωγές ως ενήλικες είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, σε ποσοστό 92%.

Σύμφωνα με τα νεότερα αυτά στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν στο Epidemiology and Psychiatric Sciences, η πιθανότητα εμφάνισης της κατάθλιψης λόγω των αντισυλληπτικών χαπιών ήταν υψηλότερη μέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της αντισύλληψης. Παρόλα αυτά, το ποσοστό με το οποίο οι γυναίκες διαγνώστηκαν με κατάθλιψη μειωνόταν όσο αυξανόταν ο χρόνος που λάμβαναν τις συγκεκριμένες αγωγές.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στις ορμονικές αλλαγές, που ούτως ή άλλως επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών λόγω της κρίσιμης αυτής ηλικίας: «Η ισχυρή επίδραση των αντισυλληπτικών χαπιών στις έφηβες θα μπορούσε να αποδοθεί στις ορμονικές αλλαγές που προκαλεί η εφηβεία. Καθώς οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν ήδη βιώσει σημαντικές ορμονικές αλλαγές, μπορεί να είναι πιο δεκτικές όχι μόνο στις ορμονικές αλλαγές αλλά και σε άλλες εμπειρίες ζωής» δήλωσε σχετικά η δρ. Therese Johansson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.

Η εκτενής μελέτη συμπεριέλαβε στοιχεία περίπου 265.000 γυναικών, ηλικίας 37 με 71 ετών, από τη UK Biobank για την περίοδο μεταξύ του 2006 και του 2010.

Αν και η κατάθλιψη στις ενήλικες γυναίκες μειώθηκε μετά από περίπου δύο χρόνια συστηματικής λήψης κάποιου αντισυλληπτικού, αυτή η παρόμοια συχνότητα παρέμεινε υψηλή στις έφηβες ακόμη και μετά τη διακοπή της λήψης τους.

Η διαταραχή της διάθεσης ήταν ένα κοινό παράπονο μεταξύ των γυναικών που που εξετάστηκαν στη μελέτη, που έλαβαν τα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια.

Ωστόσο, η παρούσα μελέτη εξέτασε μόνο τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία περιέχουν προγεσταγόνο, μια ένωση που μοιάζει με την ορμόνη προγεστερόνη, και οιστρογόνα, και δεν συμπεριέλαβε άλλες μορφές αντισύλληψης, όπως τους κολπικούς δακτυλίους ή τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστερόνη.

Η μελέτη περιελάμβανε επίσης έναν γενικά υγιή πληθυσμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, θα μπορούσε να υποβαθμίσει τον βαθμό στον οποίο τα ευρήματά τους ισχύουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παρενεργειών της αντισύλληψης.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ΡΙΚ - Πίνακας αξίας 4 χιλιάδων δώρο σε Υπουργό - Τι διερευνά η Επ. Ελέγχου

• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές

• Κίνδυνος για φωτιά - Αποσύρεται επικίνδυνος αυτόματος διακόπτης διαρροής από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις

• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες

• Έρχεται το S25 Edge - H Samsung ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Apple με το νέο της έξτρα λεπτό smartphone



Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Δεν είναι μέσα από τις όποιες δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να δημιουργηθεί εκείνο το θετικό κλίμα που επιδιώκουμε, παρά στο τραπέζι του διαλόγου με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top