ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Επιβεβαίωσε αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ, διατηρώντας σταθερή προοπτική – Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, χρέος και τράπεζες

Fitch: Επιβεβαίωσε αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ, διατηρώντας σταθερή προοπτική – Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, χρέος και τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ διατηρώντας σταθερή προοπτική, εκτιμώντας ότι τα δημοσιονομικά πλεονάσματα θα συνεχιστούν, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ότι η πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους θα συνεχιστεί αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Ο οίκος αναβάθμισε ελαφρώς την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 2,5% (από το 2,1% τον Μάρτιο), ενώ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,88%. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο φέτος ο οίκος είχε αναβαθμίσει το κυπριακό αξιόχρεο στο ΒΒΒ, δύο βαθμίδες πάνω από τον όριο της επενδυτικής κατηγορίας.

Για τα δημόσια οικονομικά, ο οίκος εκτιμά πως το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει πλεονασματικό τα επόμενα δυο χρόνια, παρά την εφαρμογή κάποιων μέτρων αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ζωής, όπως την αύξηση της ΑΤΑ για τον δημόσιο τομέα στο 66,7% από 50% του περσινού πληθωρισμού. Ο Fitch εκτιμά ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα ανέλθει στο 0,1% του ΑΕΠ φέτος και 0,3% το 2024.

Αναμένουμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα να υποχωρήσει από το 2,1% πέρσι στο 1,7% φέτος και να παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο στο 1,8% το 2024, σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας ωστόσο ότι ρίσκο στις προβλέψεις για την πορεία των δημοσίων οικονομικών προέρχεται από τον δυνητικό αντίκτυπο του σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης, αν και οι προϋποθέσεις του σχεδίου υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος στον δημόσιο κορβανά θα είναι περιορισμένος.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο οίκος θεωρεί ότι η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το 2022 όταν ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες, καθοδηγούμενος από το πλεονασματικό ισοζύγιο και την διψήφια αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

«Προβλέπουμε μια συνεχιζόμενη, αν κα βραδύτερη πτώση του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 80,9% φέτος και στο 73,2% το 2014», λέει ο οίκος, προσθέτοντας ότι το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά ψηλότερο τον μέσο όρο της αξιολόγησης ΒΒΒ που είναι το 56%.

O Fitch θεωρεί ότι οι κυπριακές αρχές θα διατηρήσουν ένα σημαντικό αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων και θα εκδίδουν τακτικά ομόλογα για να καλύψουν επερχόμενες λήξεις χρέους. Εκτιμά επίσης ότι αν και οι αποδόσεις του κυπριακού χρέους παραμένουν υψηλές, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξηθεί με ήπιο ρυθμό με το μέσο κόστος του χρέους να αυξάνεται από το 1,7% το 2022 στο 2,1% το 2024.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας, ο οίκος σημειώνει την ανθεκτικότητα που απέδειξε η κυπριακή οικονομία το 2022, που κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 5,6% παρά την απότομη αύξηση στις τιμές, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία παρουσίαζε σημαντική σύνδεση με την Κύπρο.

Προβλέπει ότι το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 2,5%, ρυθμός που ωστόσο είναι υψηλότερος από την προηγούμενη εκτίμηση του 2,1% τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τον Fitch, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί λόγω της εγχώριας ζήτησης η οποία θα περιοριστεί από τα αυξανόμενα επιτόκια και τον αντίκτυπο των ακόμη υψηλών τιμών στα πραγματικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τον Fitch, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,8% το 2024.

Για το τραπεζικό σύστημα, ο Fitch επισημαίνει ότι συνεχίστηκε η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί στο 9,3% τον περασμένο Μάρτιο, σε σύγκριση με 11,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημειώνει ότι το ποσοστό των δανείων στο στάδιο 2 του προτύπου IFRS 9, που καταγράφει τα δάνεια με σημαντική πιστωτική επιδείνωση, παρέμεινε σταθερό στο 12%, υποδηλώνοντας ότι δεν παρατηρήθηκε μεγάλη εισροή νέων κόκκινων δανείων.

Σημειώνει ακόμη την βελτίωση της φερεγγυότητας των τραπεζών, ωθούμενη από την αυξημένη κερδοφορία σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, με τον Δείκτη Μετοχών Κατηγορίας 1 να αυξάνεται στο 17,7% στο τέλος του 2022 σε σύγκριση με 17,1% ένα χρόνο νωρίτερα.

Τέλος, ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών θα υποχωρήσει στο 5,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2024, έπειτα από την σημαντική διεύρυνση του το 2022 στο 9,1% λόγω των υψηλών τιμών των εισαγόμενων καυσίμων και της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top