Σημαντικό κομμάτι για τη ζωή ενός νέου είναι ο προσωπικός του χώρος και ιδίως, το να έχει το δικό του δωμάτιο. Πέραν του ότι, από τα εφηβικά χρόνια και μετά το να έχει κάποιος το δικό του δωμάτιο είναι απαραίτητο, πόσω μάλλον όταν είσαι ενήλικας και χρειάζεσαι το δικό σου χώρο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Μπρος αγορά και πίσω ενοίκιο: Πού κυμαίνονται οι τιμές για διαμερίσματα νέα και μεταχειρισμένα – Δείτε ανά επαρχία
Το να έχει κάποιος το δικό του χώρο, ειδικότερα εάν πρόκειται για δικό του διαμέρισμα παρά για δωμάτιο, για πολλούς μπορεί να πρόκειται για πολυτέλεια. Κι ενώ στο εξωτερικό συνηθίζεται το να μοιράζεσαι δωμάτιο με άλλα άτομα, είτε αυτά είναι οικογένεια, είτε συγκάτοικοι, στην Κύπρο δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική, το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-29 ετών που ζούσαν σε υπερπλήρη νοικοκυριά, εκτιμήθηκε ότι υπερβαίνει το ένα τέταρτο, δηλαδή στο 26%. Το ποσοστό υπερπληθυσμού για τους νέους, ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό υπερπληθυσμού για το συνολικό πληθυσμό, δηλαδή στο 17%.
Όπως εξηγεί η Eurostat, ένα άτομο θεωρείται ότι ζει σε ένα υπερπλήρες νοικοκυριό εάν αυτό δεν διαθέτει ελάχιστο αριθμό δωματίων ίσο με το άθροισμα:
- ένα δωμάτιο για το νοικοκυριό
- ένα δωμάτιο ανά ζευγάρι
- ένα δωμάτιο ανά άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω
- ένα δωμάτιο για δύο άτομα ίδιου φύλου μεταξύ 12 και 17 ετών
- ένα δωμάτιο για άτομο ηλικίας 12 έως 17 ετών που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία.
- ένα δωμάτιο ανά ζευγάρι παιδιών κάτω των 12 ετών
Τι ισχύει στην Κύπρο
Στην Κύπρο, το 3,6%, ή αλλιώς ένας στους τριάντα νέους, ηλικίας 15-29 ετών ζούσαν σε υπερπλήρη νοικοκυριά, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι το σπίτι των γονιών τους.
Υπενθυμίζεται ότι, σε προηγούμενο ρεπορτάζ είχαμε αναλύσει και τις τιμές των ενοικίων για διάφορα είδη διαμερισμάτων, που επικρατούν ανά επαρχία. Όμως, πολλοί είναι οι Κύπριοι νέοι οι οποίοι για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς, μένουν με τους γονείς τους. Παρ’ όλα αυτά, σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι Κύπριοι νέοι φαίνεται να έχουν τουλάχιστον το προνόμιο να μπορούν να έχουν το δικό τους δωμάτιο.
Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά υπερπληθυσμού για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά υπερπληθυσμού για άτομα ηλικίας 15-29 ετών καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 60%, στη Βουλγαρία με 57%, στη Λετονία με 54%, στην Ελλάδα με 48% και στην Πολωνία με 47%. Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Κύπρο και τη Μάλτα κατά 4%, την Ιρλανδία κατά 5%, τις Κάτω χώρες και το Βέλγιο κατά 8%.
Το ποσοστό υπερπληθυσμού για τους νέους ήταν υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του πληθυσμού στη Δανία κατά 21,6% για τους νέους έναντι 9,2% πληθυσμού όλων των ηλικιών, στις Κάτω χώρες κατά 7,5% έναντι 3,4% και στη Φινλανδία κατά 15,6% έναντι 7,4%.
Οι χαμηλότερες διαφορές μεταξύ των νέων και του γενικού πληθυσμού καταγράφηκαν στην Ιρλανδία κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, την Κύπρο και τη Μάλτα κατά 1,3, το Βέλγιο κατά 2,3 και το Λουξεμβούργο κατά 2,6.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σειρά εκρήξεων: Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας – Σε ποια περιοχή θα συμβούν και ποιος ο λόγος
Έκαναν ό,τι ήθελαν στους δρόμους – Έπιασαν τιμόνι μεθυσμένοι, χωρίς άδεια, ασφάλεια και ΜΟΤ
Ασφάλεια ταξιδιού: Επιβάρυνση ή αναγκαιότητα; Ποιες οι συχνότερες ανάγκες των Κυπρίων στο εξωτερικό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις