ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσοι Κύπριοι νέοι δεν έχουν δικό τους δωμάτιο; - Η σύγκριση με την Ευρώπη

Πόσοι Κύπριοι νέοι δεν έχουν δικό τους δωμάτιο; - Η σύγκριση με την Ευρώπη

Σημαντικό κομμάτι για τη ζωή ενός νέου είναι ο προσωπικός του χώρος και ιδίως, το να έχει το δικό του δωμάτιο. Πέραν του ότι, από τα εφηβικά χρόνια και μετά το να έχει κάποιος το δικό του δωμάτιο είναι απαραίτητο, πόσω μάλλον όταν είσαι ενήλικας και χρειάζεσαι το δικό σου χώρο.

Το να έχει κάποιος το δικό του χώρο, ειδικότερα εάν πρόκειται για δικό του διαμέρισμα παρά για δωμάτιο, για πολλούς μπορεί να πρόκειται για πολυτέλεια. Κι ενώ στο εξωτερικό συνηθίζεται το να μοιράζεσαι δωμάτιο με άλλα άτομα, είτε αυτά είναι οικογένεια, είτε συγκάτοικοι, στην Κύπρο δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική, το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-29 ετών που ζούσαν σε υπερπλήρη νοικοκυριά, εκτιμήθηκε ότι υπερβαίνει το ένα τέταρτο, δηλαδή στο 26%. Το ποσοστό υπερπληθυσμού για τους νέους, ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό υπερπληθυσμού για το συνολικό πληθυσμό, δηλαδή στο 17%.

Όπως εξηγεί η Eurostat, ένα άτομο θεωρείται ότι ζει σε ένα υπερπλήρες νοικοκυριό εάν αυτό δεν διαθέτει ελάχιστο αριθμό δωματίων ίσο με το άθροισμα:

- ένα δωμάτιο για το νοικοκυριό

- ένα δωμάτιο ανά ζευγάρι

- ένα δωμάτιο ανά άτομο ηλικίας 18 ετών και άνω

- ένα δωμάτιο για δύο άτομα ίδιου φύλου μεταξύ 12 και 17 ετών

- ένα δωμάτιο για άτομο ηλικίας 12 έως 17 ετών που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία.

- ένα δωμάτιο ανά ζευγάρι παιδιών κάτω των 12 ετών

Τι ισχύει στην Κύπρο

Στην Κύπρο, το 3,6%, ή αλλιώς ένας στους τριάντα νέους, ηλικίας 15-29 ετών ζούσαν σε υπερπλήρη νοικοκυριά, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι το σπίτι των γονιών τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σε προηγούμενο ρεπορτάζ είχαμε αναλύσει και τις τιμές των ενοικίων για διάφορα είδη διαμερισμάτων, που επικρατούν ανά επαρχία. Όμως, πολλοί είναι οι Κύπριοι νέοι οι οποίοι για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς, μένουν με τους γονείς τους. Παρ’ όλα αυτά, σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι Κύπριοι νέοι φαίνεται να έχουν τουλάχιστον το προνόμιο να μπορούν να έχουν το δικό τους δωμάτιο.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά υπερπληθυσμού για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά υπερπληθυσμού για άτομα ηλικίας 15-29 ετών καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 60%, στη Βουλγαρία με 57%, στη Λετονία με 54%, στην Ελλάδα με 48% και στην Πολωνία με 47%. Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Κύπρο και τη Μάλτα κατά 4%, την Ιρλανδία κατά 5%, τις Κάτω χώρες και το Βέλγιο κατά 8%.

Το ποσοστό υπερπληθυσμού για τους νέους ήταν υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του πληθυσμού στη Δανία κατά 21,6% για τους νέους έναντι 9,2% πληθυσμού όλων των ηλικιών, στις Κάτω χώρες κατά 7,5% έναντι 3,4% και στη Φινλανδία κατά 15,6% έναντι 7,4%.

Οι χαμηλότερες διαφορές μεταξύ των νέων και του γενικού πληθυσμού καταγράφηκαν στην Ιρλανδία κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, την Κύπρο και τη Μάλτα κατά 1,3, το Βέλγιο κατά 2,3 και το Λουξεμβούργο κατά 2,6.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top