ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Προαναγγέλλει Κυβέρνηση «σκληρής δουλειάς» με «rotation» στους Υπουργούς και πρόσωπα χωρίς ιδεολογικό πρόσημο

Μητσοτάκης: Προαναγγέλλει Κυβέρνηση «σκληρής δουλειάς» με «rotation» στους Υπουργούς και πρόσωπα χωρίς ιδεολογικό πρόσημο

Την στρατηγική που θα ακολουθήσει σε κεντρικούς τομείς η επόμενη κυβέρνηση, αλλά και το προφίλ των προσώπων που θα στελεχώσουν τα κρίσιμα Υπουργεία, περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει την εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως αν οι πολίτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς την Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε «rotation», αλλάζοντας πόστα σε «πρωτοκλασάτους» υπουργούς και αξιοποιώντας νέα πρόσωπα από άλλους ιδεολογικούς χώρους.

Ειδικότερα, περιγράφοντας τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης τόνισε πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεγάλες και απαραίτητες τομές περιγράφοντας ορισμένες ως εξής:

- Να παρέμβουμε δραστικά για να ξαναστήσουμε το νέο ΕΣΥ

- Αξιολόγηση παντού

- Μεγάλες ψηφιακές αλλαγές

- Οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα μειώνει ανισότητες.

«Εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός στις 27 Ιουνίου θα ορκιστεί κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος» είπε για να εξηγήσει «Οι πολίτες μας επιβράβευσαν για το έργο, το ύφος και το ήθος μας και ζήτησαν να τρέψουμε πιο γρήγορα στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών. Έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης να προχωρήσω σε μεγάλες αλλαγές. Θα αναζητήσω τον καλύτερο ή την καλύτερη για κάθε θέση και αποστολή» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος εξαιτίας της ανεύθυνης, όπως την χαρακτήρισε, στάσης του Νίκου Ανδρουλάκη, χαιρέτισε ωστόσο τη στάση του ΠΑΣΟΚ ως προς την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ειδικά για τον τομέα του ΕΣΥ είπε μεταξύ άλλων πως εντός του επόμενους έτους θα λειτουργήσουν 6 βάσεις ευέλικτων ελικοπτέρων για διακομιδές ασθενών κυρίως από νησιά ή από δυσπρόσιτες ηπειρωτικές περιοχές ενώ σημείωσε ότι θα «τρέξουν» με ταχύτητα οι διαδικασίες πρόσληψης 10.000 υγειονομικών.

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει την περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία ενώ πρόσθεσε ότι σε πιθανή συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο θα επιχειρήσει να θέσει ένα πιο σαφές πλαίσιο για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς των δύο χωρών για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ενώ παράλληλα θα του επισημάνει ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Ροδόπη.

Πάντως, υπογράμμισε πως «Οι βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής μας δεν θα διαφοροποιηθούν. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να ενισχύει την σχέση της με τους παραδοσιακούς συμμάχους να οικοδομεί νέες συμμαχίες. Θα εξακολουθήσουμε μέρος του παραγόμενου πλούτου να επενδύεται στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας».

Σχολιάζοντας δε τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν για τους ελληνικούς εξοπλισμούς είπε «Εγώ δεν θα πω στον κ. Ερντογάν τι να κάνει με τις δικές του Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν έχει όμως δικαίωμα ο κ. Ερντογάν να μας υποδεικνύει τι θα κάνουμε εμείς με τις δικές μας ένοπλες δυνάμεις».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε και τις πέντε βασικές προτεραιότητες του μεταναστευτικού που εφάρμοσε κατά την προηγούμενη θητεία και θα συνεχίζει να τηρεί την επόμενη περίοδο:

- Ουσιαστικός περιορισμός μεταναστευτικών ροών

- Δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης του μεταναστευτικού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

- Όσο το δυνατόν ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούν

- Αντιμετώπιση ανθρωπιστικών πτυχών μεταναστευτικού που θα έκαναν οποιοδήποτε να ανατριχιάζει όπως η κατάσταση με τα ασυνόδευτα ανήλικα όπως στην Μόρια

Πρόκειται για την πολιτική που όπως είπε ο τέως πρωθυπουργός έφερε μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 90% στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ παράλληλα μείωσε δραστικά τα ναυτικά δυστυχήματα στο 1/3 σε σχέση με την περίοδο 2015-19.

Απαντώντας δε στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η πλειοψηφία των πολιτών αιφνιδιάζεται από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα κατά του Λιμενικού Σώματος και από το ότι δεν βρίσκει να πει τίποτα για τους διακινητές, αυτά τα άθλια υποκείμενα που είναι υπεύθυνοι για θάνατο τόσων πολλών ανθρώπων. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια και έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπους. Ως προς τη φερόμενη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα δεν είδα να υπάρχει αντίστοιχος ανθρωπισμός για το κολαστήριο της Μόριας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους μουσουλμάνους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη τονίζοντας ότι οι καταγγελίες εις βάρος τους δεν προήλθαν από την ΝΔ αλλά από τοπικά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Ο ίδιος τόνισε: «Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι έλληνες πολίτες που πρέπει να απολαμβάνουν ίδια δικαιώματα και να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες. Η πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας εγκαινιάστηκε από Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τη δεκαετία του ‘90 και συνεχίστηκε από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με ενεργητικές πολιτικές . Πιστεύω ότι πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο όλων κομμάτων» στρέφοντας δε την κριτική του προς το τουρκικό προξενείο και την γείτονα χώρα σημείωσε «το Τουρκικό προξενείο έχει άλλη προσέγγιση. Ήθελε την μειονότητα αποκλεισμένη να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική κόντρα στις προβλέψεις και συμβάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επανέλαβε ότι υπήρξε διπλή ενημέρωση προς τον Αλέξη Τσίπρα για την δράση του τουρκικού προξενείου αλλά και τις σχέσεις του με τους δύο υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές του Μαΐου.

«Ενημέρωση υπήρξε μια γενική κάποιους μήνες πριν τις εκλογές και μια πιο ειδική ενώ ήμουν πρωθυπουργός, στις 25 Μαΐου έλαβα αναλυτική επιστολή από την ΕΥΠ που εξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Αυτή έστειλα κατευθείαν στον κ. Τσίρπα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του κ. Τσίπρα πως θα διαχειριζόταν το θέμα. Ολοι αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους που θα προκύψουν αν εκλεγούν 2 βουλευτές που ακόμα και σήμερα αρνούνται να δηλώσουν ότι εκεί υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως τόνισε πως «ανεξαρτήτως τι θα ψηφίσει η Ροδόπη την επόμενη ημέρα, οφείλω την πολιτική μας για τη μουσουλμανική μειονότητα να την τηρήσω απαρέγκλιτα».

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top