ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη του Ναβάλνι

Ρωσία: Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη του Ναβάλνι

Η δίκη του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με νέες κατηγορίες για «εξτρεμισμό» θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε τη Δευτέρα (19/6) εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Η απόφαση σημαίνει ότι τα μέσα ενημέρωσης θα αποκλειστούν από τη διαδικασία εναντίον του πιο ισχυρού αντιπάλου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα μπορούσε να παρατείνει τη φυλάκισή του κατά δεκαετίες.

Ο Ναβάλνι εκτίει ήδη φυλάκιση 11,5 ετών για απάτη και άλλες κατηγορίες και κρατείται σε μια περιοχή 230 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στην αίθουσα όπου άρχισε η δίκη, απλά τους ανακοινώθηκε η απόφαση και τους δόθηκε πρόσβαση σε βίντεο με ελάχιστα κατανοητό ήχο.

Η ροή διακόπηκε αργότερα και ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου είπε ότι δεν θα υπάρχει πλέον πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.

Οι εισαγγελείς είχαν διατυπώσει απροσδιόριστες ανησυχίες για την ασφάλεια, λέγοντας ότι έλαβαν στοιχεία για μια προγραμματισμένη «πρόκληση» στο δικαστήριο. Τις κατηγορίες απέρριψαν οι υποστηρικτές του Ναβάλνι.

Στο βίντεο κατά την έναρξη της ακρόασης, ο Ναβάλνι, αδύνατος με κομμένα μαλλιά και ντυμένος με μαύρη στολή φυλακής, εθεάθη να στέκεται και να μιλάει για τρία λεπτά.

Απαίτησε ανεπιτυχώς πρόσβαση στην αίθουσα του δικαστηρίου για τους γονείς του και αμφισβήτησε την εξουσία του δικαστή του δικαστηρίου της πόλης της Μόσχας να τον δικάσει μακριά από την πρωτεύουσα.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι κατηγορούν τη Μόσχα ότι προσπάθησε να τον εξοντώσει στη φυλακή, όπου τον είχαν βάλει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην απομόνωση, για να φιμωθεί η κριτική κατά του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι διώκει τον Ναβάλνι και λέει ότι η υπόθεσή του είναι υπόθεση των δικαστηρίων. «Δεν παρακολουθούμε αυτή τη δίκη», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος μπορεί να δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των δικηγόρων και των συμμάχων του, έκανε έκκληση στο Instagram στους Ρώσους να «ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενάντια στα ψέματα του Πούτιν και την υποκρισία του Κρεμλίνου».

«Ο Πούτιν φοβάται κάθε λέξη αλήθειας», είπε.

Ανέρτησε και δήλωση στον ιστότοπό του σύμφωνα με την οποία «θα διεξάγουμε μια προεκλογική εκστρατεία κατά του πολέμου. Και εναντίον του Πούτιν. Ακριβώς αυτό. Μια μακρά, επίμονη, εξαντλητική αλλά θεμελιωδώς σημαντική εκστρατεία όπου θα στρέψουμε τους ανθρώπους ενάντια στον πόλεμο».

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία είναι προγραμματισμένες το 2024 και ο Πούτιν δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αν θα είναι υποψήφιος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top