H αναβάθμιση του καθεστώτος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι ο πιο αποτελεσματικός, ενισχυτικός παράγοντας στις προσπάθειές για μια συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, είπε τη Δευτέρα (19/6)ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του στο Ισραηλινό-Ελληνικό Φόρουμ, την οποία διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λευμπίωτης.
Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα και το Ισραήλ, σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και με πρωτοβουλίες όπως το Φόρουμ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε στην ομιλία του ότι «είναι μεγάλη τιμή» για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους πολίτες της να φιλοξενούν στην Κύπρο το τρίτο Συνέδριο του Ισραηλινο-Ελληνικού Φόρουμ, το οποίο, όπως ανέφερε, «έχει πλέον γίνει ένα επιτυχημένο ίδρυμα, που συγκεντρώνει ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, διπλωμάτες, αναλυτές και άλλα δημόσια πρόσωπα από το Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρο, συνδυάζοντας έτσι και τις θεωρητικές και πρακτικές προοπτικές».
Αναμφίβολα, πρόσθεσε, το φόρουμ αυτό αποτελεί «μια ακόμη απτή εκδήλωση της ισχυρής και μακροχρόνιας τριμερούς συνεργασίας» μεταξύ των τριών χωρών. «Μια συνεργασία που βασίζεται σταθερά σε γερές βάσεις, σε κοινές αρχές και αξίες και φυσικά σε ένα κοινό όραμα για την περιοχή μας», σημείωσε.
Είπε ακόμη, ότι η τριμερής αυτή συνεργασία έχει εξελιχθεί σημαντικά από την έναρξή της «και μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια στρατηγική εταιρική σχέση», που αγγίζει μια σειρά από πεδία, όπως, μεταξύ άλλων, την ενέργεια, την άμυνα, τη διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την έρευνα και την καινοτομία, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και φυσικά τις επαφές μεταξύ ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της διασποράς τους.
«Αναμφίβολα σημαντική εξέλιξη της συνεργασίας μας είναι η επέκτασή της στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των Η.Π.Α», είπε, προσθέτοντας ότι είναι μια εξέλιξη που αναδεικνύει στην πράξη την προοπτική που έχει αυτή η συνεργασία προς όφελος της περιοχής και όχι μόνο.
Για την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, η ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεών της με το Ισραήλ, «πάντα σε συνεργασία φυσικά με την Ελλάδα», εντάσσεται σε μια ολιστική στρατηγική όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική, η οποία έχει ψηλά στην ατζέντα τη συνεργασία με ομόφρονες χώρες της περιοχής.
Ανέφερε ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου γειτνιάζει με μια περιοχή που μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, τις περισσότερες φορές, «βρισκόταν στο επίκεντρο για λάθος λόγους», όπως αναταραχή, ασύμμετρες απειλές τρομοκρατίας, αλλά είναι ταυτόχρονα και «μια συναρπαστική περιοχή με άφθονες πιθανές ευκαιρίες, που προέρχονται κυρίως από τη σημαντική γεωστρατηγική προοπτική της θέση». «Ευκαιρίες που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με συνεργασία και όχι με σύγκρουση», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη συνεργιών σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, και πάντα με πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και των αρχών της καλής γειτονίας, αποτελεί προϋπόθεση για μια ευνοϊκή περιβάλλον, στο οποίο θα επικρατεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από περιοχή προκλήσεων σε χώρο συνεργασίας και συνύπαρξης και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα και το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής», είπε.
Σημείωσε ότι η γεωγραφία «είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά σε συνδυασμό με το καθεστώς των κρατών μελών της ΕΕ της Κύπρου και της Ελλάδας, που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.
«Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχυθεί περαιτέρω με την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης του ΟΗΕ», που θα επανενώσει την Κύπρο και τον λαό της μετατρέποντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος. Σημείωσε ότι αυτό είναι «η ύψιστη προτεραιότητα» της διακυβέρνησής του για την οποία ο ίδιος θα εργαστεί «ακούραστα».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε τι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αυτής της προσπάθειας, αλλά ότι έχει ωστόσο, «την ισχυρή πεποίθηση ότι η αναβάθμιση του καθεστώτος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι ο πιο αποτελεσματικός ενισχυτικός παράγοντας στις προσπάθειές μας να το επιτύχουμε». «Και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα και το Ισραήλ, σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και με πρωτοβουλίες σαν τη δική σας, παίζουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, συνεχάρη τους διοργανωτές για τη σύλληψη και τη διατήρηση αυτής της μεγάλης πρωτοβουλίας. Σημείωσε ότι παρατήρησε «με ικανοποίηση» ότι η ατζέντα του φόρουμ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η περιφερειακή και ενεργειακή συνεργασία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό καθώς και η περιφερειακή και διεθνής ανάπτυξη και ευχήθηκε «ένα παραγωγικό φόρουμ», ώστε στη συνέχεια οι συμμετέχοντες να τροφοδοτήσουν τις τρεις Κυβερνήσεις με τη συμβολή τους, που είναι πάντα χρήσιμη, όπως είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άνοιξε τον δρόμο για 100άδες νέες προσλήψεις στο Δημόσιο η Βουλή - Πόσες θέσεις αποδεσμεύτηκαν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις