Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, στα 44 από τα 48 προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ, δηλαδή ποσοστό 92%, παρουσιάζεται λιανική μέση τιμή ψηλότερη από ό,τι αναμενόταν μετά τη μείωση του ΦΠΑ και μόνο σε 4 προϊόντα οι τιμές τους ήταν οι αναμενόμενες. "Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές, για διάφορους λόγους, δεν απολαμβάνουν σήμερα ολόκληρο το αναμενόμενο όφελος από τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ", αναφέρει.
Συγκεκριμένα, η πιο μεγάλη διαφορά καταγράφεται σε μάρκα βρεφικών πάνων, που φαίνεται αυξημένη κατά 80 σεντ σε σχέση με την αναμενόμενη τιμή που θα είχε, αν από την τιμή Απριλίου αφαιρούταν ο ΦΠΑ. Αυξημένες κατά 53-56 σεντ εμφανίζονται και βρεφικές τροφές.
Σημειώνεται ότι δύο προϊόντα βρεφικών πάνων ήταν 56 και 71 σεντ φτηνότερα από την τιμή Απριλίου χωρίς ΦΠΑ. Αντίθετα, τρεις βρεφικές τροφές είναι ακριβότερες από την τιμή Απριλίου με ΦΠΑ, μέχρι και κατά 46 σεντ.
"Ως Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε", αναφέρουν, σημειώνοντας ότι δεν ήταν αναμενόμενη τέτοια έκταση του φαινομένου. "Θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία, τουλάχιστο για σκοπούς διαφάνειας, να δώσει τεκμηριωμένα τις απόψεις της", καταλήγει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΠτΔ: Οι 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης, τα λάθη και η αντοχή στην κριτική
Έπεσε από ύψος και χτύπησε στην άσφαλτο - Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ 61χρονος
Ακριβότερα αντί φθηνότερα τελικά τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ – «Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε» - Δείτε πίνακα
Συνελήφθη 58χρονος που πυροβόλησε τον σκύλο του γείτονά του με κυνηγετικό όπλο
Παραμένει το χάσμα αμοιβών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στην Κύπρο – Οι μισθοί που λαμβάνουν ανά επάγγελμα – Ο χαμηλότερος κι ο υψηλότερος
Κενές θέσεις εργασίας: Μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο – Αυτοί οι τομείς είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά – Πίνακες