ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Εντόπισε αντιφατικές θέσεις του Προέδρου για το Κυπριακό

ΑΚΕΛ: Εντόπισε αντιφατικές θέσεις του Προέδρου για το Κυπριακό

Κατά την χθεσινή (20/6) δημοσιογραφική του διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να μας πείσει ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό ως αποτέλεσμα του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά, αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος της Αριστεράς, ενώ σωστά ανέφερε ότι θα αξιοποιήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή διερωτόμαστε με ποιο τρόπο οι τοποθετήσεις του για το φυσικό αέριο και το Πλαίσιο Γκουτέρες υποβοηθούν στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κανείς δεν εισηγήθηκε στον Πρόεδρο να θέσει το ζήτημα του φυσικού αερίου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Εκείνο που το ΑΚΕΛ προτείνει είναι την αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως κινήτρου για λύση του Κυπριακού, κάτι που ρητά αναφέρεται στην πρόταση που του έχουμε αποστείλει και το οποίο υποστηρίζει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Η μονοδιάστατη επιμονή του κ. Χριστοδουλίδη στον παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει ατονήσει.

Αναφορικά με το Πλαίσιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος αφενός λέει ότι θέλει να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν και αφετέρου απορρίπτει πρόνοιες του Πλαισίου. Αυτό τον καθιστά αναξιόπιστο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και όχι μόνο.

Πράγματι, το Πλαίσιο Γκουτέρες αναφορικά με το περιουσιακό δίνει τον πρώτο λόγο στον χρήστη, θέση που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Αυτό όμως είναι αποτέλεσμα της νομολογίας του ΕΔΑΔ, στην οποία οδήγησαν οι μαζικές προσφυγές κάτι για το οποίο το ΑΚΕΛ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει. Εκείνο που παραβλέπει ο Πρόεδρος είναι ότι υπάρχουν συγκλίσεις για το περιουσιακό που συγκεκριμενοποιούν την πιο πάνω γενική αναφορά. Για παράδειγμα, υπάρχει σύγκλιση ότι οι περιουσίες ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες και τους κληρονόμους τους. Αυτό σημαίνει πώς όσοι δεν θα μπορέσουν να τις επανακτήσουν θα μπορούν να επιλέξουν αποζημίωση ή ανταλλαγή. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι χρήστες δεν είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι αλλά και χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Η πιο σημαντική πρόνοια του Πλαισίου Γκουτέρες, που πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχτεί, είναι η ταχεία αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα. Η τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος προβληματίζει ακόμη και τον πιο καλοπροαίρετο ακροατή του. Είναι αυτονόητο ότι η επιλεκτική προσέγγιση του Πλαισίου Γκουτέρες επιτρέπει και στην τουρκική πλευρά να απορρίψει όσα αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ως αποτέλεσμα, το Πλαίσιο θα εξουδετερωθεί και μόνο φραστική θα παραμείνει η δέσμευση για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.

Αυτές οι τακτικές ταυτίζονται με τις πολιτικές που ακολουθούσε ο τέως Πρόεδρος, με αποτέλεσμα να έχουμε από το 2017 και εντεύθεν το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό κενό στην ιστορία του Κυπριακού. Ελπίζουμε ο Πρόεδρος να κάνει σύντομα σοφότερες σκέψεις, σε μια ύστατη και ουσιαστική προσπάθεια να αποτραπεί η οριστική διχοτόμηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το εργατικό δυναμικό σε αριθμούς: Η ανεργία, η απασχόληση και οι τομείς με τους περισσότερους απασχολούμενους - Δείτε στοιχεία

Ανεξέλεγκτη η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων: Τι ισχύει με την πώληση τους - Εισήγηση για «tobacco shops»

Η Σαουδική Αραβία ονομάζει πρεσβευτή στη Συρία, για πρώτη φορά από το 2012

Ετοιμαστείτε για «κοκτέιλ» βροχών και σκόνης - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη

Πανηγυρισμοί για τον Παναθηναϊκό και συγχαρητήρια από παντού - Βγήκαν στους δρόμους οι οπαδοί του ΠΑΟ - Βίντεο και φωτογραφίεςΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top