ΔΙΕΘΝΗ

Επιστρατεύουν ειδικό ρομπότ για τις έρευνες του υποβρυχίου «Τιτάν»

Επιστρατεύουν ειδικό ρομπότ για τις έρευνες του υποβρυχίου «Τιτάν»

Στην περιοχή έρευνας για το Τιτάν έφτασε γύρω στις 2 μ.μ. ώρα Κύπρου το πλοίο που μεταφέρει το Victor 6000 ένα ρομπότ έρευνας για τη βαθιά θάλασσα.

Το ερευνητικό σκάφος Atalante χρησιμοποιεί πρώτα ένα μηχάνημα ήχου για να χαρτογραφήσει με ακρίβεια τον βυθό της θάλασσας, προκειμένου η αναζήτηση του ρομπότ να είναι πιο στοχευμένη.

Το μη επανδρωμένο ρομπότ μπορεί να βυθιστεί πιο βαθιά από ό,τι άλλος εξοπλισμός και διαθέτει βραχίονες που μπορούν να ελεγχθούν εξ αποστάσεως για να κόψουν καλώδια ή να εκτελέσουν άλλους ελιγμούς για να απελευθερώσουν ένα κολλημένο σκάφος, είπε ο χειριστής του μηχανήματος.

«Το Victor δεν είναι ικανός να σηκώσει το υποβρύχιο μόνος του», δήλωσε ο Ολίβιερ Λεφόρτ, επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων στο Ifremer, του κρατικού γαλλικού ινστιτούτου ωκεανών που χειρίζεται το ρομπότ», σημείωσε. Αλλά, είπε στο Reuters, το ρομπότ θα μπορούσε να βοηθήσει να αγκιστρώσει το Τιτάν σε ένα πλοίο με την ικανότητα να τον ανυψώσει στην επιφάνεια.

«Το Victor είναι σε θέση να κάνει οπτική εξερεύνηση με όλο τον εξοπλισμό βίντεο που διαθέτει. Είναι επίσης εξοπλισμένο με βραχίονες χειρισμού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση του υποβρυχίου, όπως κοπή καλωδίων ή πράγματα που θα το εμπόδιζαν στο κάτω μέρος», είπε.

Ο Ifremer έστειλε το πλοίο Atalante με το ρομπότ μετά από αίτημα του αμερικανικού ναυτικού.

Το ρομπότ χειρίζεται ένα πλήρωμα 25 ατόμων. «Μπορούμε να δουλεύουμε ασταμάτητα έως και 72 ώρες, δεν χρειάζεται να σταματήσουμε τη νύχτα», είπε.

Ο Λεφόρ πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε τι έγινε. Οι θόρυβοι που ακούστηκαν μας δίνουν την ελπίδα ότι το υποβρύχιο βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας και ότι οι άνθρωποι είναι ακόμα ζωντανοί, αλλά άλλα σενάρια είναι πιθανά. Ακόμα κι αν η ελπίδα είναι μικρή, θα πάμε μέχρι το τέλος».

Πηγή: Reuters/The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top