ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβουλεύσεις για το λεκτικό για Κυπριακό στα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Διαβουλεύσεις για το λεκτικό για Κυπριακό στα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για συμπερίληψη αναφοράς για το Κυπριακό στα συμπεράσματα της επόμενης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την κυπριακή πλευρά να προωθεί τη συμπερίληψη αναφοράς στο διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ.

Όπως εν τω μεταξύ σημείωσε κοινοτική πηγή στο ΚΥΠΕ, η συζήτηση για την παράγραφο που αφορά το Κυπριακό είναι πιθανότερο να γίνει σε επίπεδο ηγετών την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής η διατύπωση στο προσχέδιο δεν ικανοποιεί την Κύπρο καθώς περιορίζεται σε αναφορά στο ενεργό ρόλο της ΕΕ στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα περιέχεται παράγραφος στην οποία αναφέρεται ότι: «Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας των ΗΕ».

Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, και το οποίο προετοιμάζει την ατζέντα και το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιηθεί στις 29 - 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως το συνολικό προσχέδιο συζητήθηκε σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων την Τετάρτη, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου την Παρασκευή με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται και τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ή και μέχρι την Τετάρτη το βράδυ αν χρειαστεί.

Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την αναφορά για το Κυπριακό και για το κατά πόσο υπάρχει πρόοδος όσον αφορά τη διατύπωση που προωθεί η Λευκωσία, ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καθώς και η κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα ενεργοί στην προώθηση της πρότασης για διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ ώστε να συμβάλει στην επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, με αρκετές διμερείς επαφές και επικοινωνίες από την ίδια τη Λευκωσία.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ωστόσο πως το ζήτημα που προκύπτει αναφορικά με την πρόταση είναι πως η ΕΕ δεν είναι ουδέτερος παίχτης, καθώς βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου μια και πρόκειται για κράτος μέλος, προσθέτοντας πως υπάρχουν περιορισμένες πιθανότητες η Τουρκία να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Εκτίμησε πως η μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό αναμένεται να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή μεταξύ των ηγετών, παρά σε επίπεδο Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης.

Πάντως, τόνισε ο αξιωματούχος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προωθεί την πρόταση αρκετά ενεργά, έχοντας επικοινωνήσει «ουσιαστικά με όλους», και πρόσθεσε πως υπάρχει στήριξη κατ’ αρχήν στην πρόταση, ώστε να αναβιώσει η «υποσχόμενη διαδικασία» η οποία σταμάτησε στο Κραν Μοντανά. Ωστόσο, συνέχισε, είναι νωρίς να μιλάμε για ειδικό αντιπρόσωπο της ΕΕ, και πρόσθεσε πως αναμένει πως το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά από τους ηγέτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών - Όλες οι λεπτομέρειες

Άγριος καυγάς μετά από το debate των υποψήφιων δημάρχων Λεμεσού - Άτομο δέχθηκε μπουνιά

Νέα ανακοίνωση από την Kition Ocean Holdings - «Η μεταφορά των υπαλλήλων δεν είναι ζήτημα επιλογής από την Κυβέρνηση»

«Νέκρωσε» το Φτερικούδι μετά το κλείσιμο της Μονής - Προσπαθούν να βρουν μοναχούς από το… εξωτερικό

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΣτις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30 π.μ., θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top