ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Τι προκαλεί στον εγκέφαλο και δεν μπορείτε να αδυνατίσετε

Παχυσαρκία: Τι προκαλεί στον εγκέφαλο και δεν μπορείτε να αδυνατίσετε

Ο εγκέφαλος των παχύσαρκων ανθρώπων σταματά να ανταποκρίνεται σε σήματα που τους βοηθούν να αισθάνονται χορτάτοι μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει μόνιμα την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται σήματα που προκαλούν στους ανθρώπους αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σάκχαρα και λιπαρά, υποστηρίζει η μελέτη.

Όταν ένα άτομο τρώει, το έντερο μεταδίδει στον εγκέφαλό του σήματα που γνωστοποιούν την παρουσία θρεπτικών συστατικών. Πρόκειται για μια διαδικασία που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα παχύσαρκα άτομα, η ικανότητα του εγκεφάλου να ανταποκρίνεται σε αυτά τα σήματα είναι μειωμένη κατά πολύ.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος σε δύο είδη θρεπτικών συστατικών -σάκχαρα και λίπη- σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος 25 ή λιγότερο, που θεωρείται υγιές βάρος, και σε άτομα με ΔΜΣ 30 και πάνω, που θεωρούνται παχύσαρκοι.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σωλήνες σίτισης για να στείλουν σάκχαρα ή λίπη απευθείας στο στομάχι των συμμετεχόντων και στη συνέχεια εξέτασαν με λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) τις χημικές αποκρίσεις του εγκεφάλου σε αυτά τα τρόφιμα στον εγκέφαλο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι στα άτομα με χαμηλότερο ΔΜΣ, οι εγχύσεις σακχάρων και λιπών προκάλεσαν μειωμένη δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της πείνας. Στους παχύσαρκους όμως δεν εντόπισαν καμία απόκριση του εγκεφάλου σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

«Αυτό ήταν εκπληκτικό», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Mireille Serlie, καθηγήτρια γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του Yale.

«Πιστεύαμε ότι θα υπήρχαν διαφορετικές αντιδράσεις στους αδύνατους ανθρώπους και στα άτομα με παχυσαρκία, αλλά δεν περιμέναμε αυτή την απουσία αλλαγών στην εγκεφαλική δραστηριότητα στα άτομα με παχυσαρκία», είπε.

Ακόμη και μετά την απώλεια βάρους, τα εγκεφαλικά σήματα πληρότητας και κορεσμού δεν επέστρεψαν
Για να δουν εάν είναι δυνατό να αντιστραφεί αυτή η έλλειψη εγκεφαλικής απόκρισης σε άτομα με παχυσαρκία, οι ερευνητές ζήτησαν από τους παχύσαρκους συμμετέχοντες στη μελέτη, να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους για 12 εβδομάδες. Ακόμη και σε αυτούς που έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού τους βάρους, η έλλειψη ανταπόκρισης του εγκεφάλου στα σάκχαρα και τα λίπη παρέμεινε σταθερή.

Ένα πλεονέκτημα της μελέτης είναι ότι οι επιστήμονες ενέχυσαν τα θρεπτικά συστατικά απευθείας στο στομάχι, αποφεύγοντας την πιθανότητα οι αντιδράσεις του εγκεφάλου να επηρεάζονται από τη γεύση των τροφών, λέει ο Samuel Klein, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στα προσλαμβανόμενα θρεπτικά συστατικά σε άτομα με παχυσαρκία, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υψηλή πρόσληψη θερμίδων που προκαλεί παχυσαρκία και στην ανάκτηση βάρους μετά από απώλεια βάρους που προκαλείται από τη διατροφή», λέει ο Δρ. Klein.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του ΡαϊσίΙράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top